Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ιπποκράτης: Tι χρειάζεται για να γίνεις ιατρός


"Όποιος θέλει να αποκτήσει επαρκή γνώση της ιατρικής, πρέπει να έχει τις εξής προϋποθέσεις: μια φυσική προδιάθεση· εκπαίδευση· δυνατότητα για μελέτη· μαθητεία από νωρίς· εργατικότητα· χρόνο. Πρώτα απ' όλα, απαιτείται φυσικό ταλέντο· γιατί όταν η Φύση είναι ενάντια, οτιδήποτε άλλο είναι μάταιο· αλλά όταν η Φύση οδηγεί τον δρόμο προς ότι είναι άριστο, η εκπαίδευση μπορεί να λάβει χώρα, την οποία ο μαθητής πρέπει να εκμεταλλευτεί μέσω της μελέτης, μαθητεύοντας από μικρή ηλικία σε μέρος κατάλληλο για μάθηση. Πρέπει επίσης να είναι εργατικός και επίμονος, ώστε η εκπαίδευση να λάβει ρίζες μέσα του και να παράξει κατάλληλους και άφθονους καρπούς."

Ιπποκράτης, Ο Νόμος, 2

Μόνιμη διαπίστωση της αρχαίας Ελληνικής διανόησης [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8] ήταν ότι για να επιτύχεις στον τομέα σου, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να έχεις φυσική προδιάθεση, δηλαδή τα εγγενή γνωρίσματα του χαρακτήρα σου να επιτρέπουν την άσκηση της επιδιωκόμενης δραστηριότητας, είτε αυτή είναι...
η ενασχόληση με την επιστήμη, είτε με τις τέχνες, είτε με την πολιτική, είτε με την ρητορική. Η φύση είναι αυτή που, όπως γράφει ο Ιπποκράτης οδηγεί τον δρόμο προς την αριστεία.

Η εκπαίδευση έρχεται έπειτα και έχει την δική της σημασία, ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι εγγενείς δυνατότητες. Η εργατικότητα, η μάθηση από νωρίς, η διάθεση χρόνου για μελέτη είναι απαραίτητα για να διαπρέψεις στην επιστήμη, όμως ελάχιστα θα προσφέρουν χωρίς φυσική προδιάθεση. Ο Ιπποκράτης, ως εκπρόσωπος του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και μάλιστα με την ιδιότητά του ως ιατρός, επισημαίνει την αξία της κληρονομικότητας, εφόσον οι εγγενείς προδιαθέσεις είναι κληρονομικές.

3 σχόλια:

  1. https://ethnikonkratos.gr/2018/07/16/gallia-mundial/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω παρατηρήσει ότι το ποσοστό των νεγροειδων γιατρών στην ευρωπη είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον αριθμό τους και αναφέρομαι σε αυτους που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές γενεές όπως στην Αγγλία Γαλλία ΗΠΑ κλπ. Λογικά έχει να κάνει με το χαμηλό iq τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.