Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης - Griffith Taylor


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει ισοκεφαλικές καμπύλες, που προσδιορίζουν τα γεωγραφικά όρια που καταλαμβάνει κάθε εύρος κεφαλικού δείκτη. Επίσης, δίνονται τα εθνικά στοιχεία που σχετίζονται με την κάθε περιοχή και τον αντίστοιχο κεφαλικό δείκτη. Προέρχεται από τον Βρετανό γεωγράφο, ανθρωπολόγο και εξερευνητή Thomas Griffith Taylor. Ο χάρτης και η ανάλυση πάνω στην οποία βασίζεται ο χάρτης βρίσκεται στη μελέτη του με τίτλο "The Evolution and Distribution of Race, Culture, and Language", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geographical Review. Η μελέτη εξετάζει την διάδοση των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων στην Ευρώπη και τις ανθρωπολογικές μετακινήσεις σε σχέση με την γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ο Taylor γράφει ότι τα έθνη στην Ευρώπη έχουν παραμείνει σχετικά διακριτά, παρά τους πολέμους, τις κατακτήσεις και τις συνθήκες. Η εθνικότητα αποτελεί πολύ περισσότερο...
ζήτημα φυσικής ανθρωπολογίας, από ότι κάποιοι ιστορικοί θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Ο συγγραφέας δίνει μεγαλύτερο βάρος στον κεφαλικό δείκτη, παρά στο ανάστημα και στον χρωματισμό.

Ο χάρτης αποκαλύπτει την σχέση ισοκεφαλικών καμπυλών με εθνολογικά στοιχεία στην Ευρώπη. Η συσχέτιση κεφαλικού δείκτη και εθνικής προέλευσης είναι εμφανής. Η κεντρική Ευρώπη εμφανίζει πολύ υψηλούς κεφαλικούς δείκτες, εντός βραχυκεφαλίας, που προκύπτει από μια δραματική επέκταση Αλπικών και Βαλτικών που εισήλθαν από τα ανατολικά. Στα βόρεια οι Νορδικοί-Ατλαντοειδείς ρίχνουν τον κεφαλικό δείκτη εντός δολιχοκεφαλίας. Στα Βαλκάνια ο κεφαλικός δείκτης αγγίζει την υπερβραχυκεφαλία λόγω Διναρικών, ενώ σε τμήματα της νότιας Ευρώπης, ο κεφαλικός δείκτης πέφτει λόγω Μεσογειακών.

Ο Taylor βρίσκει ότι τα πιο φυλετικά μικτά κράτη στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται στον χάρτη, με τις χώρες αυτές να τέμνονται από πολλαπλές ισοκεφαλικές καμπύλες, που υποδηλώνουν ανθρωπολογική διαφοροποίηση. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι υπάρχουν ζώνες στην κεντρική, νότια και παραλιακή Ελλάδα με κεφαλικό δείκτη έως 81, που σημαίνει την ύπαρξη αρκετών δολιχοκέφαλων Μεσογειακών, πάντοτε σε μίξη με Αλπικούς. Στα βορειοδυτικά της χώρας, ο κεφαλικός δείκτης υπερβαίνει το 83, που προέρχεται από την επιρροή Διναρικών στοιχείων. Στη βόρεια Ελλάδα ο κεφαλικός δείκτης φτάνει μέχρι το 83, που υποδηλώνει αύξηση ήπια βραχυκέφαλων, όπως οι Αλπικοί. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βλέπουμε μια προέκταση των βραχυκέφαλων Αρμενοειδών εκ Τουρκίας. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη, σκιαγραφεί την φυλετική ποικιλομορφία της χώρας. Ο Taylor θεωρεί ότι ο αρχετυπικός Έλληνας έχει κεφαλικό δείκτη στο διάστημα 78-80, υποδεικνύοντας τον Μεσογειακό τύπο που κατοικεί στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Η μελέτη του Taylor προσδίδει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στο ζήτημα της ανθρωπολογικής διαφοροποίησης της Ευρώπης. Ο ίδιος στις έρευνές του συνδύασε τις γεωγραφικές γνώσεις με την μελέτη της ανθρωπολογικής διαφοροποίησης, καταδεικνύοντας την επίδραση του φυλετικού παράγοντα στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Την παρούσα έκδοση του χάρτη την βρήκαμε στο βιβλίο του Ellsworth Huntington, The character of races, 1924.

20 σχόλια:

  1. Γίνεται ένας κάθε αυτου Αλπικος να έχει κυρτοϊνια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάγκες μην με κράξετε : Να το δεχθώ ότι ο Πολακης είναι Αρμενοειδης, αλλά το ύψος του (έχω ακούσει 1,95) πώς μπορεί να εξηγηθεί (αν ισχύει) ; Μήπως έχει κάτι το Διναρικό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όσα είπατε, γιατί να μην δεχτούμε δύο πιθανές περιπτώσεις. 1)να είναι αρμενοειδης διναρικος 2) να είναι αρμενοειδης με μεγάλο ύψος. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι αρμενοειδης είναι και κοντός. Ξέρω πολλούς διναρικους που βάση ανθρωπολογίας χαρακτηρίζονται από υψηλό ύψος και τους έχω βρει 1,72 βάση του ότι εγώ είμαι 1,75 μπορώ να καταλάβω τη διαφορά. Μιλώ για Έλληνες σε χωριά και σε πόλεις που έτυχε να περάσω όχι για αλβανούς. Αν δεν σας έκανε αυτό θα πω το άλλο πολλοί μεσογειακοι χωρίς διναρικη επίδραση έχουν κυρτή μύτη κάπως. Το έχει πει και το φυλετικα. Επίσης έχω δει καθαρούς βόρειους κρομανοειδης 1,70 που φημίζονται για το ύψος τους. Παντού υπάρχουν εξαιρέσεις και πάντα κάποια πράγματα βγαίνουν λίγο εκτός κανόνων.

      Διαγραφή
    2. Καποτε είχα έναν καθηγητή στο σχολείο που έμοιαζε παρα πολύ στον Κούλη αλλά ήταν κοντός (ίσως κάτω από 1,70) και με έντονη βραχυκεφαλία, αλλά κατηγετο από την Ηπειρο.
      Και μου κάνει λίγο εντύπωση να υπάρχουν Αρμενοειδείς στην Ηπειρο.

      Διαγραφή
    3. τι σχεση εχει ο πανυψηλος μεσογειακος γκομενος μητσοτακης με τους κακασχημους αρμενοειδεις?? φυσιογνωμικα ειναι σαν αρχαιοελληνικο αγαλμα

      Διαγραφή
    4. Εάν ο "γκόμενος" Μητσοτακης είναι "Αρχαιοελληνικό άγαλμα", εγώ είμαι Αμαζονιος Εσκιμωος

      Διαγραφή
  3. Τρεχατε κολομπαραδες μπθυζουκοβιοι σκατοελληνες στο επομενο δημοκρατικο(!) και ειρηνικο(!!!) συλαλ(λ)ητηριο που ειναι οργανωμενο απο το συστημα για να κυματισετε τις σημαιουλες σας και τους κανετε αερα στα αρχιδια ρε αρχιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ανωτεροι απο τους υπολοιπους αλβανους μονο αν τους γαμησε την μανα Έλληνας

      Διαγραφή
  5. Ο Ζέρβας έκανε μισή δουλειά16 Φεβρουαρίου 2019 στις 3:08 μ.μ.

    https://m.youtube.com/watch?v=5wG71WyUoPo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν τα πρόβατα έσφαξε τους Τσάμηδες ο Ζέρβας, αν και δεν είμαι αριστερός, έδωσε ένα καλό μάθημα στους Αλβανούς, το οποίο δεν φαίνεται να το έλαβαν ούτε και να έβαλαν μυαλό.

      Διαγραφή
    2. Γιατί,ποιος σου είπε ότι ο Ζέρβας ήταν αριστερός;Μήπως τον μπερδεύεις με τη σουλτάνα τον Βελουχιώτη;

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τσιτσιπας που ανήκει; επίσης ο αντετοκουμπο τι γνώμη έχετε που είναι κορυφαίος στο άθλημα του και κυρίως αγαπά την Ελλάδα και τη στηρίζει πολύ περισσότερο από τον μέσο Έλληνα (δεν μιλώ για όλους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αντεντοκουμπο δεν είναι Έλληνας. Και αυτό διότι δεν ανήκει στη λευκή φυλή.Καλό είναι να μην χρειάζεται να διευκρινίζουμε τα αυτονόητα.Η φυλή είναι πάνω από "συναισθηματισμούς" γυναικείου επιπέδου,τύπου "αγάπης".
      Ο Έλλην και γεννιέται γίνεται στα στενά πλαίσια της λευκής φυλής.Οποιοσδήποτε λευκός,αν το φέρουν οι συγκυρίες, με την κατάλληλη εθνική συνείδηση μπορεί να λογίζεται ως Έλλην,και αυτό ισχύει για όλους τους λευκούς της Ευρώπης.Όχι όμως για τους αλλόφυλους.
      Επίσης,μας τα έχουν κάνει τσουρέκια με τον αντεντονκουμπο,για να μιλήσω λαϊκά. Ούτε ο Ντράζεν Πέτροβιτς να ήταν...

      Διαγραφή
    2. *και γεννιέται και γίνεται*

      Διαγραφή
  8. Ερώτηση : Ο φυλετικος τύπος Pontid υπήρχε κατά την Αρχαιότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στις ελληνικές κτίσεις ή μάς τον εισήγαγαν οι Σλάβοι, μιας και απαντάται στα Σλαβικα Κράτη επίσης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To Forum των Μεσογειακών https://hellenicrace.freeforums.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.