Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι καστανοί Κρομανοειδείς της βόρειας Ευρώπης

Θα έχετε δει πολλές φορές άτομα με καταγωγή από τη Σκανδιναβία να έχουν καστανό ή ακόμα και σκούρο καστανό χρώμα μαλλιών. Παρότι στερεοτυπικά οι Σκανδιναβοί θεωρούνται ξανθοί, υπάρχει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που έχει καστανά μαλλιά. Το ζήτημα εντόπισαν οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν τη φυλετική σύνθεση της Σκανδιναβίας και της βόρειας Ευρώπης γενικότερα, η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί Νορδική. Ωστόσο, ο Νορδικός τύπος συνδέεται με ξανθά μαλλιά και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί καστανοί στην βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι γηγενείς, δημιούργησε προβληματισμούς. Το ζήτημα απασχόλησε τον Σουηδό ανθρωπολόγο Bertil Lundman στη μελέτη του με τίτλο "Dunkelgemischte cromagnide Typen aus Dalarne, Schweden" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Ο Lundman μελετάει τον καστανό Κρομανοειδή τύπο σε περιοχή της Σουηδίας, με αποτελέσματα που επεκτείνονται ευρύτερα στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ανθρωπολογικές μελέτες στη βόρεια Ευρώπη έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, σε κάποιες χώρες μάλιστα πλειοψηφικό, έχει καστανά ή σκούρα καστανά μαλλιά. Το γεγονός προκάλεσε προβληματισμό στους πρώτους ανθρωπολόγους που ασχολήθηκαν με τη φυλετική σύνθεση της βόρειας Ευρώπης. Οι Νορδικοί έχουν ξανθά μαλλιά, συνεπώς οι κάτοικοι αυτοί...
δεν μπορούσαν να είναι θεωρηθούν Νορδικοί, τουλάχιστον όχι καθαροί. Επίσης, θα ήταν δύσκολο να θεωρηθούν Μεσογειακοί, παρά μόνο γενικευμένα, εφόσον έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα γωνιώδη γνωρίσματα του προσώπου, η ισχυρή σωματοδομή και το υψηλό ανάστημα, οδήγησαν μετά από δεκαετίες ερευνών τους ανθρωπολόγους να συνδέσουν τους καστανούς της βόρειας Ευρώπης με τον Κρομανοειδή τύπο. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι Κρομανοειδείς αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της βόρειας Ευρώπης και όχι μια απλή μειοψηφία. Πολλές φορές, ειδικά στη Σκανδιναβία, βρίσκονται σε μίξη με Νορδικό στοιχείο, ενώ στην Βρετανία με Ατλαντοειδές στοιχείο.

Ο Lundman βρίσκει ότι ο καστανός Κρομανοειδής τύπος αποτελεί διψήφιο ποσοστό στην περιοχή της Σουηδίας που εξετάζει, που φτάνει ανά περιοχές μέχρι και το 30%. Το ανάστημά τους είναι υψηλό, η σωματοδομή τους ισχυρή, έχουν δολιχοκεφαλία, μεσοπροσωπία, προφίλ μύτης πάνω από 1/3 κοίλο και σπάνια κυρτό, με ανοιχτό χρώμα ματιών κατά 60% και μόλις 10% σκούρα μάτια. Τα φρύδια είναι σχετικά έντονα για την περιοχή, μάτια βαθιά τοποθετημένα και έντονα ζυγωματικά χαρακτηρίζουν την φυσιογνωμία τους. Το χρώμα των μαλλιών σπάνια είναι μαύρο, αλλά είναι αρκετές φορές σκούρο καστανό. Συνδυάζεται κυρίως με ενδιάμεσο ή ανοιχτό χρώμα ματιών.

Ο συγγραφέας παρατηρεί ότι οι κάτοικοι αυτοί δεν είναι τόσο ενεργητικοί όσο οι Νορδικοί των ίδιων περιοχών. Επίσης, είναι πιο προσιτοί, τραχείς, απαθείς, καθώς και λιγότερο καθαροί και με λιγότερο καλλιτεχνικό ή μουσικό ταλέντο από τους Νορδικούς. Βλέπουμε ότι ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα, είναι ενστικτώδεις, σχετικά δραστήριοι, τραχείς και όχι εκλεπτυσμένοι.

Ο ίδιος τύπος φαίνεται ότι υπάρχει σε σημαντικές ποσοστώσεις στη Νορβηγία. Μάλιστα, ο Lundman υποδεικνύει ότι ο τύπος αυτός έχει απώτερη σχέση με τους νότιους Κρομανοειδείς και τους Βερβερικούς, προφανώς λόγω Κρομανοειδών γνωρισμάτων. Στη Γερμανία οι ανθρωπολόγοι έχουν εντοπίσει τον τύπο αυτό συχνά μικτό με Νορδικό στοιχείο. Οι ιστορικές και μυθικές διηγήσεις της Σκανδιναβικής παράδοσης αναφέρουν αρκετές φορές ήρωες με σκούρα ή καστανά μαλλιά, γνώρισμα που κατά περιπτώσεις σχετίζονταν με ευρύ πρόσωπο ή μεγάλο ανάστημα.

Συμπερασματικά, στη βόρεια Ευρώπη υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό καστανών μεσο-δολιχοκέφαλων, με ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια και μεγάλο ανάστημα. Αντιστοιχεί στον βόρειο Κρομανοειδή τύπο, ο οποίος αποτελεί βασικό ανθρωπολογικό συστατικό των βόρειων χωρών της Ευρώπης, επηρεάζοντας την εμφάνιση και την συμπεριφορά των λαών που κατοικούν εκεί.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες καστανών Κρομανοειδών από τη Σουηδία. Παρατηρήστε τα γωνιώδη γνωρίσματα του προσώπου σε ζυγωματικά και σαγόνια, το μακρύ κρανίο και τα βαθιά τοποθετημένα μάτια.



18 σχόλια:

  1. Διαχειριστή, ο ηθοποιός της φωτογραφίας, ναι μεν έχει καστανό μαλλί,αλλά δεν έχει έντονα γωνιώδη γνωρίσματα.Υπάρχει περίπτωση να έχει λοιπόν και Νορδική επίδραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και μάλλον κάνω λάθος, σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται να έχει κρομανοειδή γνωρίσματα.

      Διαγραφή
  2. Πολλοί ερευνητές είπαν ότι ο Αλπικός τύπος προέρχεται από τον Κρομανιόν. Ποιά η γνώμη σας; Διαφωτίστε με μια και είμαι καινούριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρίως Νορδικός ο τύπος της φωτογραφίας, και όχι σκέτος ΚΜ. Έτσι ακριβώς είναι και ο σωματικά υπεράνθρωπος ηθοποιός Patrick Wilson! Οι σκέτοι κρομανοειδείς όχι μόνο έχουν πολύ πιο έντονα ζυγοματικά και γωνιώδη γνωρίσματα, αλλά συχνά και αρκετά πιο σκούρα μαλλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε παλαιότερο άρθρο ο κ.Διαχειριστής είχε αναφέρει ότι οι Βαλκάνιοι λαοί φέρουν επιτυχίες στον χώρο της καλαθοσφαιρισης, λόγω της Διναρικοτητας τους, ανεξάρτητα από το επίπεδο υποδομων τους,στο συγκεκριμένο άθλημα.
    Οι Αλβανοι,ωστόσο, δε φέρουν ουδεμία διάκριση σε αυτό το άθλημα.
    Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή στην ουσία οι αλβανοί δεν είναι όλοι Διναρικοί,παρά ένα ποστοστό τους. Οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλον φυλετικό τύπο,κάποιες φορές μη εύκολα προσδιορίσιμο.Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές που βλέπουμε έναν αλβανό,ξεχωρίζει από τη σκατόφατσα του ως αλβανός.Ενώ έναν Διναρικός δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι Έλληνας,Ιταλός, Γερμανός ή Ρουμάνος κτλ,σε χώρες δηλαδή που υπάρχουν Διναρικοί.Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.

      Διαγραφή
    2. se poio athlima exoun diakrithei oi alvanoi?

      Διαγραφή
    3. plin tou "egklimatikou" stivou xexexexe

      Διαγραφή
    4. Στην κολύμβηση.Με τη χορηγία των Ιταλών.
      Γιατί οι αλβανοί δεν έχουν Εθνική ομάδα πόλο;Διότι όσοι ήξεραν κολύμπι έφτασαν στην Ιταλία!

      Διαγραφή
    5. Διότι δεν αποτελεί προϋπόθεση μόνον η Διναρικότητα από μόνη της.

      Και η Αυστρία και η Γερμανία έχει (ιδίως στην Βαυαρία) πλήθος Διναρικών μάλιστα και η Γαλλία με την Ιταλία. Καμμία χώρα όμως δεν διαθέτει ομάδα μπάσκετ υψηλού επιπέδου πλην των Ιβήρων (κυρίως Ισπανών) οι οποίοι είναι Κρομανοειδείς.

      Χρειάζονται και άλλες δομές στην κοινωνία, καθώς και πιθανώς ένας συγκεκριμμένος συνδυασμός απλοομάδος και φαινοτύπου.

      Διαγραφή
  5. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ellhnikh-fulh-ena-aimatino-potami-ston-chrono

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ηθοποιός Brie Larson είναι κρομανοειδής-αλπική?
    https://www.google.com/search?q=Brie+Larson&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi0jY7f-NHgAhXNzKQKHe-LB74Q_AUIDigB&biw=1920&bih=916#imgrc=_

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το baby-face είναι φυλετικο γνώρισμα κι αν ναι σε ποιους φυλέτικους τύπους ανήκει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια που ειναι και επικαιρο αυτος εδω ο πρωην βουλευτης σε ποιον φαινοτυπο θεωρειται πως ανηκει? Περα απο την Αλπικη-Κρομανοειδη του συνιστωσα διακρινει καποιος καθολου επιρροη απο Νορδικο τυπο?
    https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/5c62daf6825e636d984adfc5.jpg?itok=OVOiPgOf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To Forum των Μεσογειακών https://hellenicrace.freeforums.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.