Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο Θνήσκων Γαλάτης - Ένα άγαλμα της αρχαιότητας που απεικονίζει τον Νορδικό τύπο


Ο Θνήσκων Γαλάτης (The Dying Gaul) είναι αρχαίο Ρωμαϊκό μαρμάρινο αντίγραφο ενός χαμένου αρχαιοελληνικού αγάλματος, το οποίο παραγγέλθηκε κάπου μεταξύ του 230 π.Χ. και 220 π.Χ. από τον Άτταλο Α' της Περγάμου προς τιμήν της νίκης του επί των Γαλατών.

Απεικονίζεται ένας ετοιμοθάνατος Γαλάτης-Κέλτης. Δίπλα του πεσμένο το ξίφος και η τρομπέτα του, άχρηστα πλέον. Ο πολεμιστής παριστάνεται άριστα γυμνασμένος και το άγαλμα είναι αρκετά εγκωμιαστικό. Οι Έλληνες αναγνώρισαν τον ηρωισμό των ηττημένων.

Σε αυτό το άγαλμα ο Γαλάτης απεικονίζεται ανήκων στον Νορδικό τύπο, όπως ήταν αναμενόμενο για σκληροτράχηλους πολεμιστές Γερμανικών φύλων. Η μορφή του προσώπου είναι διαφορετική από αυτή των αγαλμάτων που απεικονίζουν Έλληνες. Η διαφορά αυτή είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η πολιτική και στρατιωτική αριστοκρατία των Ελλήνων ήταν Μεσογειακοί και όχι Νορδικοί, όπως φαντασιώνονται οι Νορδικιστές.

Σε κάθε περίπτωση, τα αρχαία Γερμανικά Νορδικά φύλα μπορεί να μην είχαν δημιουργήσει πολιτιστικά επιτεύγματα, ωστόσο διακατέχονταν από αξιοθαύμαστο πολεμικό ήθος και στρατιωτική αρετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.