Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η Φυλετική Ανθρωπολογία στα σχολεία της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας


Στο σχολικό πρόγραμμα που παρατίθεται, φαίνεται ότι εκτός από τα κλασικά μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, έχει προστεθεί το μάθημα της Φυλετικής Μελέτης (Race Study) και της Ευγονικής. Μάλιστα, οι ώρες διδασκαλίας των παραπάνω μαθημάτων είναι αρκετές, με ωριαία μαθήματα σχεδόν καθημερινά.

Σκοπός ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές την τεράστια συμβολή του φυλετικού παράγοντα στη συμπεριφορά των ανθρώπων και στην ιστορία των εθνών. Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα των φυλετικών ζητημάτων και θεωρούσε ότι κάθε μαθητής έπρεπε βγαίνοντας από το σχολείο να μπορεί να ξεχωρίζει τις ανθρώπινες φυλές. Στο σχολικό μάθημα περιγράφονταν τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά των φυλών, με έμφαση στην επίδρασή τους στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Το μάθημα της Ευγονικής είχε σκοπό να ενημερώσει τους νέους για τη σπουδαιότητα της επιλογής φυλετικά κατάλληλου συντρόφου, την αποφυγή της φυλετικής μίξης, την αξία της υγιεινής ζωής και ορθότητα της απόρριψης κάθε τι αδύναμου και ανίατα άρρωστου από το σώμα της κοινωνίας με αντικατάστασή του από το δυνατό και το υγιές.

Επίσης το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ώρες για τραγούδι, προφανώς με πατριωτικό περιεχόμενο. Κάτι αντίστοιχο γίνονταν και στην Αρχαία Ελλάδα, όπου η μουσική, το τραγούδι και ο χορός καταλάμβαναν μεγάλο μέρος του σχολικού χρόνου. Το μάθημα των Εθνικοσοσιαλιστικών πεποιθήσεων ήταν μια εισαγωγή στην Εθνικοσοσιαλιστική κοσμοθεωρία, για να εισάγουν τους νέους στο πρότυπο του ανθρώπου με σκοπό να γίνει Πολεμιστής, Ήρωας, Φιλόσοφος, Καλλιτέχνης. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ώρες άθλησης, έτσι ώστε οι νέοι να είναι υγιείς και δυνατοί.

Με δυο λόγια, το σχολικό πρόγραμμα της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας ήταν μια αναβίωση της σχολικής εκπαίδευσης της Αρχαίας Ελλάδας, όπου η διδασκαλία δεν γίνονταν μόνο από πίνακος όπως στα παρακμιακά σχολεία της σήμερον, αλλά τα μαθήματα ήταν τριών κατηγοριών: μαθήματα γνώσεων "από πίνακος", μαθήματα συγκρότησης χαρακτήρα και ομαδικού πατριωτικού πνεύματος, όπως με μουσική, χορό, τραγούδια και μαθήματα εκγύμνασης και πολεμικής προετοιμασίας, όπως γυμναστική, ολυμπιακά αθλήματα, χρήση σπαθιού, ασπίδας και τόξου και πολεμικές τακτικές.Το τελευταίο μέρος της εκπαίδευσης στην Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία το είχε αναλάβει η  Νεολαία του Χίτλερ και όχι τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.