Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Εθνοτικός χάρτης της Αμερικής - Γερμανικός Άτλας

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Ο χάρτης παρουσιάζει τις εθνοτικές ομάδες της Αμερικής το 1880. Προέρχεται από γερμανική πηγή. Μπορεί ο χάρτης να είναι εθνοτικός, όμως αν κοιτάξουμε το υπόμνημα, τα χρώματα που δίνονται αντιστοιχούν σε φυλετικές ομάδες. Μεταξύ αυτών λογίζονται βορειοευωπαίοι, νοτιοευρωπαίοι, νέγροι και ιθαγενείς. Να σημειώσουμε πως μέχρι τότε είχε ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εποικισμός από τους λευκούς και νέγρους και ο οποίος παρότι συνεχίστηκε, δεν άλλαξε δραματικά την φυλετική εικόνα της Αμερικής.

Ο χάρτης μας βοηθά να κατανοήσουμε την κατανομή των φυλών στην έντονα μεμιγμένη ήπειρο. Με ροζ χρώμα παριστάνονται...
οι βορειοευρωπαίοι, με γκρι χρώμα οι νοτιοευρωπαίοι, με διαγραμμίσεις πλέγματος οι νέγροι και με τις διάφορες αποχρώσεις του μπλε οι ιθαγενείς. Βλέπουμε ότι η νότια και κεντρική Αμερική διαθέτει πολύ μεγάλη κάλυψη από ιθαγενείς, ενώ ακόμα και το γκρι κομμάτι λογίζεται με μπλε διαγράμμιση, δηλαδή μίξη με ιθαγενείς. Στη βόρεια Αμερική, οι λευκοί κατοικούν κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ στον Καναδά οι λευκοί καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό νότιο τμήμα της χώρας, στο υπόλοιποι κατοικούν Ινδιάνοι και Εσκιμώοι στον αρκτικό κύκλο.

Έχει γίνει σημαντική δουλειά, αποτυπώνοντας τα φυλετικά στοιχεία σε όλη την έκταση της ηπείρου.

Από Berghaus' Physikalischer Atlas, 1892.

8 σχόλια:

  1. Μόνον στην βόρεια αμερική(η.π.α.-καναδάς) υπάρχουν συμπαγείς ευρωγενείς πληθυσμοί,ολόκληρη η υπόλοιπη ήπειρος είναι η χειρότερη πολυφυλετική χαβούζα η οποία έχει εμφανισθεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια μια ερωτηση.Εσεις τι πιστευετε ειναι πιο σημαντικο τα γονιδια/γενετικος κωδικας ή ο φαινοτυπος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γονίδια/γενετικός κώδικας.

      Διαγραφή
    2. θα μπορουσες να γραψεις μερικους λογους γιατι ειναι πιο σημαντικο τα γονιδια/γενετικος κωδικας?

      Διαγραφή
    3. Αυτα τα δυο ειναι αλληλενδετα. Ο φαινοτυπος αποτελει το συνολο των χαρακτηρων ενος οργανισμου οι οποιοι ειναι αποτελεσμα της εκφρασης των γονιδιων του.

      Διαγραφή
    4. Ανωνυμος 12¨39 ξερεις το crispr cas9??και αν ναι ποια ειναι η γνωμη σου?γενικα ποια ειναι η γνωμη σου για την τροποποιηση του γενετικου κωδικα/γονιδια?θα μπορουν να φτιαχνουν "υπερανθρωπους",να φτιαχνουν πιο δυνατους,γρηγορους,εξυπνους ανθρωπους?ή και να μπορουν να σχεδιασουν εναν ανθρωπο οπως θελουν π.χ χρωμα ματιων,σωματοτυπο,μεγαλυτερους μύες,εξωτερικα χαρακτηριστικα προσωπου με λιγα λογια να μπορεις να σχεδιασεις εναν ανθρωπο(designer babies) οπως τον θελεις ή ολα αυτα ανηκουν πιο πολυ στην επιστημονική φαντασία γιατι διαβαζα καποια αρθρα και καποιοι επιστημονες ελεγαν οπως το να σχεδιαζεις εναν ανθρωπο οπως θελεις ισως να μην γινει ποτε και το μονο που να μπορεις να κανεις ειναι να επιλεξεις χρωμα ματιων και να αφαιρεις καποια κακα γονιδια που ευθυνονται για διαφορες αρρωστιες.

      Διαγραφή
  3. Corey Taylor,Αμερικάνος τραγουδιστής,Ολλανδική και Ιρλανδική καταγωγή από την μητέρα του, Γερμανική και Ινδιάνικη από τον πατέρα του,ο φαινότυπος του;

    https://www.google.gr/search?q=corey+taylor&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1j-DF15TXAhUBVhoKHfqJAYgQ_AUICigB&biw=1366&bih=599#imgrc=tdv9cWZf-GvXnM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.