Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ο Δαρβίνος για τις ανθρώπινες φυλές


"Οι διάφορες φυλές, όταν τις συγκρίνουμε και τις μετρήσουμε προσεκτικά, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους - όπως στη μορφή της τρίχας των μαλλιών, στις σχετικές αναλογίες όλων των μερών του σώματος, την χωρητικότητα των πνευμόνων, την μορφή και την χωρητικότητα του κρανίου, ακόμα και στις περιελίξεις του εγκεφάλου. Αλλά θα ήταν μια ατέλειωτη εργασία να εντοπίσουμε τα πολυάριθμα σημεία διαφοράς. Οι φυλές διαφέρουν επίσης στη φυσιολογία, στις δυνατότητες εγκλιματισμού και στην προσβολή από συγκεκριμένες ασθένειες. Τα ψυχικά τους χαρακτηριστικά είναι επίσης πολύ διακριτά· κυρίως όπως εμφανίζεται στα συναισθήματα, αλλά και μερικώς στις πνευματικές τους ικανότητες."

Charles Darwin, The Descent of Man,


Η περιγραφή του αξεπέραστου Βρετανού επιστήμονα είναι πλήρης. Οι φυλές στον άνθρωπο διαφέρουν από κάθε άποψη: σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Ο Δαρβίνος τα αναφέρει με τη σειρά. Βλέπει ότι οι σωματικές διαφορές μεταξύ των φυλών του ανθρώπου είναι εξόφθαλμες και εντοπίζονται όχι μόνο...
με την απλή παρατήρηση, αλλά και με μετρήσιμα στοιχεία. Οι διαφορές που διέκρινε ο Δαρβίνος έγιναν αργότερα το αντικείμενο της ανθρωπομετρίας και της φυλετικής ανθρωπολογίας. Διαφορές υπάρχουν επίσης στην φυσιολογία και στις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού. Όμως τα ψυχικά γνωρίσματα είναι αυτά στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε. Όπως γράφει ο Δαρβίνος, είναι πολύ διακριτά, εμφανή σε όποιον τα παρατηρήσει αντικειμενικά. Οι διαφορές είναι σημαντικές στον ψυχισμό, που εκφράζεται ιδιαίτερα με το συναίσθημα, ενώ και οι πνευματικές δυνατότητες είναι διαφορετικές, με τον Δαρβίνο να λέει ότι εκεί οι διαφορές φαίνονται μερικώς, εφόσον η εκπαίδευση μπορεί, ως ένα βαθμό, να παράσχει μια βελτίωση.


Βασική παρατήρηση είναι ότι ο Δαρβίνος θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη φυλών στον άνθρωπο, τόσο που αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο Οι ανθρώπινες φυλές. Βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή του, ανοίγοντας επιστημονικούς και κοσμοθεωρητικούς δρόμους, που ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί. Όταν οι ιδέες του θριαμβεύσουν στην ανθρώπινη σκέψη και ληφθούν υπόψη σε πρακτική εφαρμογή, τότε ο κόσμος θα γίνει τελείως διαφορετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.