Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Αριστοτέλης: Με ποιον τρόπο γίνονται οι άνθρωποι σπουδαίοι



"δια τριών γίγνονται οι άνθρωποι αγαθοί και σπουδαίοι· έστι δε ταύτα τα τρία: φύσις, έθος, λόγος"

Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1332α 39-40


Κραταιά πεποίθηση των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων ήταν ότι η φυσική προδιάθεση είναι απαραίτητη για την απόκτηση της αρετής ή κάποιας δεξιότητας. Ο Αριστοτέλης ξεκινώντας το κεφάλαιο περί παιδείας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι άνθρωποι ενάρετοι και σπουδαίοι. Κατά τον αρχαίο φιλόσοφο πρώτα είναι απαραίτητη η φυσική προδιάθεση, η φύσις. Έπειτα είναι η συμπεριφορά, την οποία μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε. Τρίτον, ο λόγος, δηλαδή η λογική, που έχει να κάνει με την απόκτηση...
γνώσεων. Με απλά λόγια: κληρονομικότητα, συμπεριφορά, γνώσεις.

Τα διδάγματα των αρχαίων φιλοσόφων αποτελούν φάρο γνώσης στη σύγχρονη παρακμιακή εποχή. Όταν αντιληφθούμε τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα, τότε θα μπορούμε να παράξουμε μεγάλους άνδρες που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ανθρωπότητα.

3 σχόλια:

  1. Μια ερωτηση για τους Ατλαντοειδεις και οποιος μπορει να απαντησει.Οι ατλαντοειδεις γινεται να εχουν καφε ματια?γιατι στο ιστολογιο βλεπω μονο με μπλε/πρασινα/γκρι ματια,επισης γινεται ενας Ατλαντοειδης να εχει καστανοξανθα/ξανθα ή ξανθιζουσα μαλλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να έχουν σκούρα μάτια,γενικά.Σχετικα με την δεύτερη ερώτηση, γίνεται να έχουν καστανόξανθα και κάπως ξανθίζουσα μαλλιά,άλλα όχι στο χρώμα των Νορδικών.Αν και οι Νορδικοί,έχουν αρκετές φορές πιο σκούρα ξανθά μαλλιά,δηλαδή όχι πάντα ξανθά ανοικτά.Αλλά έχει σημαντικό ρόλο η μορφολογία του προσώπου, αν θέλεις να ταξινομήσεις.

      Διαγραφή
    2. Σωστά,ξανθίζοντα* εκ παραδρομής το λάθος.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.