Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Τα φυλετικά στοιχεία της Ισπανίας

Ο Βρετανός ανθρωπολόγος John Beddoe συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των πρώτων ανθρωπολογικών μελετών που είχαν γίνει στην Ισπανία και τα παρουσίασε σε δημοσίευσή του με τίτλο "Spanish anthropology" στο περιοδικό Science Progress. Η μελέτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσε, με τον Beddoe να καταλήγει στον εντοπισμό των βασικών φυλετικών στοιχείων της χώρας.

Οι μελέτες του Olóriz σε 8368 άτομα από όλες τις επαρχίες της χώρας έδωσαν μέσο κεφαλικό δείκτη 78,18. Οι De Aranzadi και Hoyos Sainz βρήκαν ακόμη χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη στη χώρα. Συνεπώς επικρατεί η δολιχοκεφαλία, η οποία από παλαιοανθρωπολογικές μελέτες, φαίνεται ότι αποτελεί...
αρχαίο γνώρισμα του πληθυσμού. Η μόνη περιοχή με μεσοκεφαλία βρίσκεται στα βορειοδυτικά, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι κατά μέσο όρο δολιχοκέφαλη. Τα ανατολικά παράλια είναι τα πιο λεπτόρρινα και δολιχοκέφαλα, ενώ στα νότια ο κεφαλικός δείκτης πλησιάζει την μεσοκεφαλία και υπάρχουν τάσεις μεσορρινίας.

Βάσει των μελετών, ο Beddoe κάνει τις αντιστοιχίσεις με τους γνωστούς μας φυλετικούς τύπους. Στη χώρα βρίσκουμε τον βραχυκέφαλο, καστανό, με κοντή μύτη, Αλπικό τύπο, με εμφανή συγκέντρωση στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας. Επίσης, βρίσκουμε καστανούς (μεσο-)δολιχοκέφαλους, οι οποίοι μάλλον πρέπει να χωριστούν σε δύο διακριτούς τύπους, τον Κρομανοειδή (Atlantic) και τον Μεσογειακό (Iberian). Ακόμη, εντοπίζεται ο ξανθός, δολιχοκέφαλος Νορδικός τύπος, κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Οι Olóriz και Lagneau θεωρούν ότι ο Κρομανοειδής τύπος (Atlantic) είναι ο γηγενής και ότι οι Μεσογειακοί (Iberian) ήρθαν μεταγενέστερα και κατοίκησαν τα ανατολικά. Εμείς να σημειώσουμε ότι αυτό εξηγείται ιστορικά από τις ελληνικές αποικίες στα ανατολικά Μεσογειακά παράλια της Ισπανίας. Οι Νορδικοί ήρθαν με τους Κέλτες προϊστορικά και με τα Γερμανικά φύλα στα ιστορικά χρόνια. Οι Αλπικοί φαίνεται ότι διεσδύουν σταδιακά στο έδαφος της Ισπανίας με το πέρασμα των αιώνων, ερχόμενοι από τη Γαλλία. Στα νότια της χώρας έχουν εισρεύσει Αφρικανικά στοιχεία, αυξάνοντας τον ρινικό δείκτη. Διάφορα ακόμη στοιχεία ήρθαν με τους Ρωμαίους και τους Άραβες αργότερα.

Με λίγα λόγια, οι κύριοι φυλετικοί τύποι που βρίσκει ο Beddoe στην Ισπανία είναι ο Κρομανοειδής, ο Μεσογειακός, ο Αλπικός και ο Νορδικός.

9 σχόλια:

  1. Μπορειτε να μου πειτε τι τυπος ειναι;https://scontent.fath1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/22180116_10211301606759381_373721997584782258_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=b697d7e07ec6a10ef0acd1dbb37980c1&oe=5A8092BC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει νὰ σημειωθῇ καὶ ἡ ἑβραϊκή (σεφαρδίτικη) συνιστῶσα στὸν ἰσπανικὸ πληθυσμό, κυρίως μέσῶ τῶν ἐκχριστιανισθέντων Marranos ποὺ ἀνεμείχθησαν μὲ τοὺς γηγενεῖς καὶ αὐξησαν σὲ σημαντικὸ βαθμὸ τὴν συχνότητα τῆς ἀρμενοειδοῦς μύτης στὸν ἰσπανικὸ πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι οι Ποντιοι διαπρεπουν στις πολεμικες τεχνες,και δεν εχουμε και αντιπαλο πως το εξηγεις?

      Διαγραφή
    2. Επειδη σε βλεπω να το ξερεις,παιζει ρολο αν τρελαινομαστε για ενα συγκεκριμενο τυπο γυναικας ως προς το αθρωπολογικο τυπο μας.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Οι Ρωμαίοι προέρχονται από τους Έλληνες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.