Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κεφαλικός δείκτης στη Γαλλία

Σε μια ιστορικής σημασίας δημοσίευση, ο Γάλλος ανθρωπολόγος René Collignon μελέτησε τον κεφαλικό δείκτη σε όλη τη Γαλλία. Σε άρθρο στο περιοδικό L'Anthropologie, με τίτλο "Indice céphalique des populations Françaises", παρουσίασε το 1890 τον πρώτο χάρτη κεφαλικού δείκτη που φτιάχτηκε ποτέ. Ο χάρτης δείχνει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη σε όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας.

Οι μετρήσεις του Collignon διήρκεσαν δέκα χρόνια. Το δείγμα αποτελούνταν από 8707 άτομα. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης για όλη τη χώρα είναι 83,57 που δείχνει επικράτηση της βραχυκεφαλίας. Όμως η κατανομή δεν είναι ομοιόμορφη. Η έντονα δολιχοκέφαλη Κορσική είναι μια κατηγορία μόνη της. Στην ενδοχώρα, στα Πυρηναία ο μέσος κεφαλικός δείκτης φτάνει το 78,2 ενώ στις Άλπεις φτάνει το 88,2. Οι μετρήσεις δίνονται αναλυτικά και σε μορφή πίνακα.

Ο Collignon διαχωρίζει τρεις κύριες φυλές στη Γαλλία: οι ξανθοί δολιχοκέφαλοι Νορδικοί που ήρθαν από τα βορειοδυτικά, οι καστανοί βραχυκέφαλοι Αλπικοί που κατοικούν στην κεντρική Γαλλία και οι...
καστανοί δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς, αν και μαζί τους εννοεί και τους Μεσογειακούς.

Οι Κρομανοειδείς κατοικούν προς τα Πυρηναία, ενώ στην Μεσογειακή παραλιακή ζώνη της Γαλλίας μέχρι και την Ιταλία κατοικούν Μεσογειακοί, όπως επίσης, στην Κορσική, στην Σαρδηνία, ακόμα και στην Σικελία.

Οι Αλπικοί κατοικούν πλειοψηφικά στην κεντρική Γαλλία και ειδικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Στις κοιλάδες ο κεφαλικός δείκτης πέφτει αισθητά και ο Collignon διαπιστώνει ότι αυτό προκύπτει από τον εξής νόμο: ότι στις κοιλάδες εγκαθίστανται οι κατακτητές, ενώ στα όρη περιορίζονται οι κατεκτημένοι. Οι κατακτητές ήταν κυρίως Νορδικοί, οι κατεκτημένοι κυρίως Αλπικοί.

Ο χάρτης κατανομής του κεφαλικού δείκτη στη Γαλλία είναι ο εξής:


Όπως φαίνεται από τον χάρτη, οι περισσότερες περιοχές της χώρας είναι κατά μέσο όρο βραχυκέφαλες, αποτυπώνοντας έτσι την κυριαρχία των Αλπικών στη χώρα. Στα νότια παράλια και στα νοτιοδυτικά ο κεφαλικός δείκτης πέφτει, λόγω της παρουσίας Μεσογειακών και Κρομανοειδών αντίστοιχα. Ο κεφαλικός δείκτης πέφτει επίσης στα βόρεια της χώρας λόγω Νορδικών, ίσως και λίγων Ατλαντοειδών στη Βρετάνη.

Ο Collignon προβαίνει σε μια ιστορική ανάλυση για να αιτιολογήσει την φυλετική σύνθεση της σημερινής Γαλλίας, αναφερόμενος στα Γερμανικά φύλα που έφεραν τον Νορδικό τύπο στη χώρα, στους Έλληνες και στους Ρωμαίους που έφεραν Μεσογειακούς, καθώς και στους Κρομανοειδείς Ίβηρες που αντιστάθηκαν στους Κέλτες. O μεγάλος αυτός επιστήμονας έθεσε τις βάσεις για την ανθρωπολογική μελέτη πληθυσμών, λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά, ανθρωπομετρικά και ιστορικά στοιχεία.

8 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να μου πει σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει ο εικονιζόμενος;

    http://vignette1.wikia.nocookie.net/real-life-villains/images/8/8c/GQOB81V.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/337?cb=20150725035134

    http://vignette2.wikia.nocookie.net/real-life-villains/images/d/de/Alisher_Slavros.png/revision/latest?cb=20150720013618

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαχειριστά, αντί να κόψεις κανένα τρολ, έσβησες τη δική μου απάντηση...
      Τέλος πάντων, επαναλαμβάνω ο άνθρωπος αυτός φαίνεται να είναι μίξη ανατολικού βαλτικού με κάποιον σιβηρικό τύπο. Πιθανότατα ουραλικό ή βολγικό. Η φιγούρα του μοιάζει σαν να βγήκε από σκίτσο του Lundman για τον ανατολικό βαλτικό.
      http://antropologia-fizyczna.pl/images/typologia/berti/east-baltid.jpg

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Παρεπιπτόντως ο εικονιζόμενος δεν είμαι εγώ,είναι ένας Ρώσος με Ουζμπεκική καταγωγή.

      Διαγραφή
    3. Να σε συγχαρώ...

      Διαγραφή
  2. Ερώτηση υποθετική (τις κάνω συχνά γιατί η θεματολογία του δικτύου (sorry δίκτυο) δεν με καλύπτει πάντα) :Τι ποσοστό θα λέγατε,από το δείγμα ανθρώπων που κυκλοφορεί στον δρόμο,Καραμανλήδων/οριεντάλιδων/αρμενοειδών απαντάται στον ''ελληνικό'' πληθυσμό πέρα τον φρούτων που μας ήρθαν νεότερα;Ήρθαν όλοι αυτοί με την μικρασιατική καταστροφή και με την ανταλλαγή πληθυσμών(όπου Έλληνας λογίζονταν ο χριστιανός και Τούρκος ο μουσουλμάνος);Υπάρχουν γενετικές έρευνες που να ρίχνουν φως επιτέλους στη καταγωγή αυτού του βόθρο λύματος;Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνα 35% υπολογίζω απο δείγμα αυτών των υπανθρώπων (μόνο ανατολγυφτών μπαστάρδων). Μάλλον οι περισσότεροι ήρθαν με τη μικρασιατική καταστροφή και ανταλλαγή πληθυσμών (ή και επι βυζαντίου).

      Διαγραφή
    2. Σε ομιλία του Richard Lynn με θέμα την ευγονική,σε ερώτηση που του έγινε για το επίπεδο ευφυίας στην αρχαιότητα και ποιο συγκεκριμένα αυτό των αρχαίων Ελλήνων,απάντησε ότι με βάση μελετών αυτό υπολογίστηκε στο 120 (δεν ξέρω ακριβώς την ονομασία της κλίμακας,αυτό που ξέρω είναι ότι ο μέσος όρος των Ασκενάζι Εβραίων είναι περίπου στο 116).Οπότε ο μέσος όρος των αρχαίων Ελλήνων ήταν περίπου στο 120.Τι γίνεται τώρα με τους σύγχρονους στο Ελλαδιστάν;Η απάντηση είναι ότι τα πράγματα είναι άσχημα.Ο δείκτης ΄σήμερα υπολογίζεται στο 92 με τάση να πέσει ακόμα ποιο κάτω.Η εξήγηση που δόθηκε (οι εξηγήσεις καλύτερα) έκαναν αναφορά στους πολλούς καταστροφικούς εμφύλιους πολέμους) στη χαμηλή αναπαραγωγική δυναμική των ευφυέστερων και επίσης στην ανάμιξη με ξένα στοιχεία(κυρίως με σκλάβους μη ελληνική καταγωγής).Τέλος θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε χριστιανισμό και οθωμανικό κράτος ως ταφόπλακες αυτού που κάποτε ο ελληνισμός.(εγώ θα πρόσθετα και την μακεδονική εκστρατεία στη ανατολή).

      Διαγραφή
    3. Από την βιασύνη δεν προσέχω τα ορθογραφικά λάθη.Ζητώ συγνώμη γι'αυτό.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.