Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η καταγωγή των Λαπώνων

H Νορβηγή ανθρωπολόγος Α. Schreiner μελέτησε τους Λάπωνες της βόρειας Νορβηγίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών της βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthropologie. Ο πληθυσμός που μελετήθηκε ήταν απομονωμένος, μακρυά από οποιοαδήποτε μίξη. Εξετάστηκαν 210 άτομα, 114 άνδρες και 96 γυναίκες.

Ανοιχτό χρώμα ματιών υπάρχει σε κάποιο μέρος του πληθυσμού, με τα καστανά μάτια να είναι πλειοψηφία. Τα ξανθά μαλλιά είναι σπάνια. Το ανάστημα είναι πολύ χαμηλό. Ο κεφαλικός δείκτης είναι 86,4-86,6, υπάρχει ευρυπροσωπία, αλλά και λεπτορρινία.

Ο Η. Keane σε μια μελέτη του για τους Λάπωνες Journal of the Royal Anthropological Institute με τίτλο "The Lapps: Their origin" διαπιστώνει ότι οι Λάπωνες αποτελούν Μογγολικό φύλο από πλευράς...
εμφάνισης και γλώσσας. Ο Keane βρίσκει υψηλή βραχυκεφαλία, με δείκτες που ξεπερνούν το 84 ή και το 85. Το ανάστημά τους είναι πολύ χαμηλό, πλησιάζοντας τις πιο κοντές φυλές της ανθρωπότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές εξελικτικές διαφοροποιήσεις από τους τυπικούς μογγόλους, στο χρώμα του δέρματος που είναι σχεδόν λευκό και στη μύτη, που τείνει πολλές φορές λεπτόρρινη, αντί για την τυπική μογγολική μεσσόρινη. Επίσης, κάποια μογγολικά στοιχεία έχουν απαλύνει, όπως το επίπεδο πρόσωπο και τα έντονα ζυγωματικά. Η σωματοδομή τους είναι σχετικά ευρεία.

Ο συγγραφέας, τέλος, επισημαίνει τις ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ Εσκιμώων και Λαπώνων, με τις κύριες να είναι η δολιχοκεφαλία και τα έντονα ζυγωματικά των Εσκιμώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.