Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Η φυλετική ομοιογένεια της Ιβηρικής χερσονήσου

Η Ιβηρική χερσόνησος είναι μία από τις πλέον ομοιογενείς φυλετικά περιοχές της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό το έχουν διαπιστώσει πλήθος ανθρωπολόγων και είναι προφανές ακόμα και στο ευρύ κοινό.

Το ζήτημα μελέτησε ο ανθρωπολόγος M. Vergara σε άρθρο του με τίτλο "L'unité de la race Espagnole" στο περιοδικό L'Anthropologie. Ο Vergara διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της Ιβηρικής χερσονήσου είναι δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς ήδη από την προϊστορική εποχή. Ζητά την ενοποίηση των δύο αδελφών κρατών για την δημιουργία μιας ενιαίας ισχυρής Ισπανίας.

Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, στην Ιβηρική χερσόνησο κατοικούν Κρομανοειδείς πληθυσμοί, με μικρές συνιστώσες από Μεσογειακούς, Αλπικούς και λιγότερο Νορδικούς και Σαχάριους. Ωστόσο, παρά την φυλετική ομοιογένεια, στην Ιβηρική χερσόνησο...
δεν υπάρχει ακόμα ενιαίο κράτος. Πορτογαλία και Ισπανία διαχωρίζουν τεχνητά τους κατοίκους της Ιβηρικής χερσονήσου.

Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα κατά τον Μεσαίωνα, όπου πλην του Βασιλείου της Πορτογαλίας, τα εδάφη της σημερινής Ισπανίας ήταν χωρισμένα στα Βασίλεια της Καστίλλης, της Αραγονίας, της Γρανάδας και της Ναβάρρας. Σταδιακά η Καστίλλη απορρόφησε τα υπόλοιπα βασίλεια και ονομάστηκε Βασίλειο της Ισπανίας, όμως δεν τα κατάφερε και με την Πορτογαλία. Μέχρι και σήμερα η Πορτογαλία παραμένει ξεχωριστό κράτος, παρότι μιλά παρόμοια γλώσσα και φυλετικά είναι το ίδιο. Είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει έναν Πορτογάλο από έναν Ισπανό. Κάποια στιγμή τα δύο κράτη πρέπει να ενωθούν και να σταματήσει ο τεχνητός εθνικός διαχωρισμός. Για φυλετικούς λόγους πάνω από όλα και όχι για οικονομικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους.

2 σχόλια:

  1. ωραιο αρθρο οπως παντοτε. ειχες αναφερει την κρομανοειδη ταυτοτητα των μη αλλοι φορα, και πρόσεξα όταν πήγα στο πορτογαλικο φεστιβάλ, για τους κρομανοειδείς. και πραγματι ηταν καμποσοι, παρα πολυ. ηταν κιολας μπολικοι μεσογειακοι. εναν ελληνα που ξερω εχει γυναικα πορτογαλιδα, ειναι κρομανοειδεστερη, εναν αλονε σε ίδια κατάσταση ειναι η δικη του μεσογειακοι. οι δύο τους θα τους ελεγες ισως αλπικο και αλπικο-κρομανοειδη αντιστοιχα. ωραιοι τους ολοι.

    απο γλωσσα, διαφερει αρκετα. γραμματικος ιδιες, αλλα αν ακουσεις τα πορτογαλικα, θα πεις τα ελληνικά πολυ πιο ομοια με τα ισπανικα. παλια ηθελαν οι ισπανοι ενα "Union Peninsular" αλλα το απορριπτανε οι πορτογάλοι, και οι πατριωτες κιολας.(οπως τωρα ειναι μερικοι που επιδιωκουν ελληνικη ομοσπονδια με των Δύο Σικελιών και κυπρο, η με ολη την ιταλια γενικοτερα).
    μια μερα αμα εχεις διαθεση, that ηταν ενδιαφερον να κανεις μια εξετασει φυλετικων τυπων των πορτογαλικών πατριωτων αρχες 20ου αιώνα. οπως εκανες με ηρωες του 21, τους της πορειας προς ρωμη, σιδηρα φρουρα, κτλ.

    είναι ανάμεσα τους οι Antonio Sardinha, Hipolito Raposo, Leao Ramos, Jose Pequito Rebelo, Rolao Preto και μάλιστα o Antonio Salazar.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συγχρονοι Ισπανοι ιδιαιτερα προς νοτο-Ανδαλουσια μερια εχουν αφθονο "αραβικο" αιμα, οι βορειοι και προς το κεντρο, οκ, εχουν πολλοι κρομανοειδη χαρακτηριστικα. Παντως δεν μου φαινονται σαν συνολο ομοιογενεις. Και οι Πορτογαλοι επισης εχουν εντονη αραβικη επιδραση. Τωρα Πορτογαλοι και Ισπανοι μεταξυ τους μπορει οντως να μην εχουν μεγαλες διαφορες, αλλωστε ως επι των πλειστων ενα μιγμα αραβοκρομανοειδων ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.