Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ανθρωπολογικές μετρήσεις στην Τουρκία

O Τούρκος ανθρωπολόγος Şevket Aziz Kansu πραγματοποίησε μερικές ανθρωπολογικές μετρήσεις σε Τούρκους της Μικράς Ασίας και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης τα βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthropologie σε άρθρο με τίτλο "Recherches anthropometriques sur les Turks d'Anatolie et de la Roumelie".

Να σημειώσουμε πως όταν οι Τούρκοι κάνανε εκτεταμένες ανθρωπολογικές μελέτες στην χώρα τους υπό τον Şevket Aziz Kansu, στην Ελλάδα ουδείς Έλληνας ανθρωπολόγος είχε κάνει το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα την παραμικρή ανθρωπολογική μελέτη για τους ζώντες Έλληνες. Την παρτίδα έσωσε ο Πουλιανός την δεκαετία του '60.

O Aziz έλαβε ανθρωπολογικές μετρήσεις σε 100 Τούρκους της Μικράς Ασίας και 100 Τούρκους της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Το δείγμα αποτελούνταν...
από στρατιώτες 24-28 ετών. Τα κυριότερα στοιχεία της μελέτης συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι Τούρκοι της Μικράς Ασίας είναι βραχυκέφαλοι, μεσοπρόσωποι και λεπτόρρινοι. Πράγμα που ταιριάζει με την Αρμενοειδή και δευτερευόντως Αλπική σύσταση της περιοχής. Τα υπόλοιπα φυλετικά στοιχεία δεν εντοπίζονται εύκολα σε μέσους όρους. Στην Ευρωπαϊκή Τουρκία ο κεφαλικός δείκτης πέφτει, πλησιάζοντας την μεσοκεφαλία, πράγμα που πρακτικά σημαίνει αύξηση των δολιχοκέφαλων. Επίσης, ο προσωπικός δείκτης αγγίζει το κάτω όριο της λεπτοπροσωπίας, ενώ η λεπτορρινία παραμένει. Φαίνεται ότι οι λεπτοπρόσωποι αυξάνονται, ίσως λόγω αυξημένων ποσοστών Μεσογειακών, Pontid ή Διναρικών.

8 σχόλια:

  1. στους τούρκους της Μ. Ασίας δεν υπάρχει και τουρανική επίδραση ακόμα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουρανική επίδραση υπάρχει, αλλά γίνεται πιο έντονη βαθύτερα στην Ανατολία. Πλησιάζοντας στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι Τουρανικοί φαίνεται να είναι ελάχιστοι, με πλειοψηφία Αρμενοειδών και Αλπικών, μειοψηφία Μεσογειακών και σποραδικά Διναρικούς και ανατολίτικους τύπους.

      Διαγραφή
  2. μάγκες, τι λετε για την θεωρια για τους τουρκους ως ελληνες; οχι ολοι βεβαια, αλλα παιδομαζωμα, γενιτσαροι, χαρεμια, κτλ., και προσμίξεις με τους αλλους βαλκανιους θα τους έχει ασπρίσει παρα πολυ. αν ηταν μογγολοι, που ίσως ήταν κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αρχικοί Τούρκοι ήταν μογγόλοι. Υπέταξαν τους ντόπιους πληθυσμούς, που ήταν κυρίως Αρμενοειδείς/Αλπικοί, εκτός από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Οι Τούρκοι μέσω του παιδομαζώματος έχουν δεχτεί μια Διναρική και Μεσογειακή συνιστώσα. Τα χαρέμια λίγη συμμετοχή είχαν, καθώς ποσοστιαία αποτελούν ελάχιστο μέρος του πληθυσμού. Επίσης, ο εκμουσουλμανισμός κάποιων πληθυσμών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αύξησε τους λευκούς που ταυτίστηκαν αργότερα εθνοτικά ως Τούρκοι.

      Οι Τούρκοι έχουν δεχτεί εμφανή πρόσμιξη από Ευρωπαϊκούς τύπους, κάτι που γίνεται αντιληπτό, ειδικά στη δυτική Μικρά Ασία. Από ανθρωπολογικής άποψης, το σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι μπορούμε να βρούμε πόση είναι αυτή η πρόσμιξη, εξετάζοντας τους φυλετικούς τύπους της χώρας.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω για την ενημερωση κυριε, πολυ ενδιαφερον. παντος, ενας γνωστος μου εχει παει στην τουρκια προσφατα και ειπε πως δεν περιμενε να δει τον λαο εστι. κανενας μογγολος και με πληρης ευρωπαικης εμφανισης (Καισαρεια νομιζω ηταν). φαινεται πως απλα μουσουλμανεψανε οσους βρηκαν μπροστα τους, και τους αλλαξαν την γλωσσα. η χαμενη γλωσσα φαινεται και να αλλοιωνει συνειδηση όπως ίσως εγινε στην αλβανια και σκοπια αλλα οχι σε ιταλια, αμερικη, λατινικη αμερικη, (π.χ.).










      Διαγραφή
    3. @en Ameriki

      Τί έγινε στην Αλβανία;

      Διαγραφή
  3. Κ. Διαχειριστά, νομίζω πως ήρθε η ώρα να αφιερώσεις και ένα άρθρο για τους Pontid, με φαινοτυπικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ή τουρκια στην ουσία πρωτοφτιαχτηκε ως ισλαμική ρωμανια μία γραικοτουρκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.