Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Χάρτης του δείκτη HLI στην Ευρώπη - Lundman


Ο δείκτης HLI (Height-Length Index) είναι ο λόγος του ύψους της κεφαλής προς το μήκος της. Το ύψος μετριέται από το άνω άνοιγμα του ακουστικού πόρου μέχρι την κορυφή του κεφαλιού (bregma). Με αυτόν τον δείκτη οι ανθρωπολόγοι προσπαθούν να δείξουν το πόσο προεξέχει το κεφάλι προς τα πάνω, δηλαδή αν κάποιος είναι υψίκρανος ή όχι.Ο Lundman έκανε εκτεταμένη χρήση και μέτρηση του δείκτη αυτού.

Όμως ο δείκτης αυτός δεν θεωρείται αξιόπιστος, διότι επηρεάζεται από το κεφαλικό μήκος. Το ίδιο κρανιακό ύψος, για διαφορετικό μήκος δίνει αλλη τιμή HLI, γεγονός που προκαλεί σύγχυση. Συνεπώς ο δείκτης δείχνει περισσότερο το κατά πόσον το κρανίο είναι σαν πιεσμένο από πίσω και προεξέχον προς τα πάνω. Η βόρεια Ευρώπη έχει χαμηλό κρανιακό ύψος και μεγάλο μήκος, συνεπώς ο δείκτης είναι μικρός. Αντιθέτως στις περιοχές των Διναρικών και των Αρμενοειδών, το κρανιακό ύψος είναι μεγάλο, ενώ το κρανιακό μήκος είναι μικρό, συνεπώς το HLI είναι μεγάλο. Στην Ευρώπη, μεγάλο κρανιακό ύψος έχουν κατά μέσο όρο Διναρικοί και Αρμενοειδείς, ενώ μικρότερο οι Νορδικοί, Ατλαντοειδείς, Μεσογειακοί.

10 σχόλια:

  1. μπορειτε να δειξετε μια φωτογραφια υψικρανου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΟΣ ΝΟΡΒΗΓΟΣ30 Απριλίου 2014 στις 2:06 μ.μ.

    O MIKEIUS ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΚΡΑΝΟΣ.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΙΚΡΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗ "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ":

    http://hellinon.net/Araves.files/image002.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετα απο χρονια ηρθα να σε κραξω, Δολιχοκεφαλος ο Mikeius ??? Αγορι μου εισαι ασχετος, φυσικα και δεν ειναι μεσογειακος αλλα ειναι Βραχυκεφαλος και Υψικρανος απο Διναρικη επιδραση και μοιαζει με Αλβανος

      Διαγραφή
  3. φυλετικο ιστολογιος αν εινας εχει αλπικο κεφαλι αλλ ειναι λεπτοπρωσοπος εως υπερλεπτοπρωοσοπς θα ειναι μεσοκεφαλος η sous dolichocephales

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιγκενε τιρανα γκαταλαβυ τι λεη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητό φυλετικο ιστολόγιο αν ενας ειναι λεπτο προσωπος εώς υπερλεπτοπροσωπος και εχει απλπικο κρανίο δηλαδη να προεξεχει λιγο και οχι αρκετά οπως ειναι τυπικος μεσογειακός η νορδικος θα μετρηθει δολιχοκεφαλος προς μεσοκεφαλος η μεσοκεφαλος?

      Διαγραφή
    3. Το αν κάποιος είναι λεπτοπρόσωπος δεν σχετίζεται με το αν είναι μεσοκέφαλος ή δολιχοκέφαλος. Για παράδειγμα οι Διναρικοί είναι λεπτοπρόσωποι βραχυκέφαλοι, ενώ οι Νορδικοί, Μεσογειακοί λεπτοπρόσωποι δολιχοκέφαλοι. Με τις μίξεις οι συνδυασμοί γίνονται πάρα πολλοί. Πάντως όσο λιγότερο προεξέχει το κρανίο, τόσο πιο πιθανό κάποιος να τείνει προς μεσοκεφαλία και μάλιστα συχνά προς βραχυκεφαλία. Κανονικά πρέπει να γίνει μέτρηση, γιατί σημασία έχει και το πλάτος του κεφαλιού.

      Διαγραφή
    4. ναι αλλα οι διναρικοι εχουν πλατυ μετωπο γιαυτο. Ενω οι αλπικοι ειναι ευρπροσωποι γιαυτο ειναι βραχυκεφαλοι

      Διαγραφή
  4. ο καραγκιοζης ειναι τριχωτος καμπουρης μυταρολας εμετικος αρμενοειδης υπανθρωπος30 Απριλίου 2014 στις 6:04 μ.μ.

    οι αρμενοειδεις ειναι προσωασιατικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.