Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η μορφή της μύτης σύμφωνα με τον Alphonse Bertillon

O Alphonse Bertillon ήταν Γάλλος αστυνομικός, ο οποίος εδραίωσε τις ανθρωπολογικές τεχνικές στην εγκληματολογία. Σε μια μελέτη του "La morphologie du nez" στο Revue d'Anthropologie το 1887, παρουσίασε τις διάφορες μορφές της μύτης στον άνθρωπο, με βάση τις μέλέτες του σε χιλιάδες κρατούμενους στη Γαλλία.

Η μύτη δίνει χαρακτήρα σε κάθε άνθρωπο και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Ο Bertillon ξεχωρίζει τη βάση της μύτης, το σχήμα της κυρίως μύτης και τέλος το ύψος και το πλάτος, στα ρουθούνια.

Η βάση χωρίζεται σε ανυψωμένη, ίσια και κυρτή.
Η μορφή της μύτης χωρίζεται σε κοίλη, ίσια, κυρτή, κυρτή με "γωνία", κυματιστή.
Το ύψος χωρίζεται σε ψηλό, μέσο, χαμηλό και το πλάτος σε μικρό, μεσαίο, μεγάλο.

Στο σχήμα, οι σειρές αντιστοιχούν στην βάση της μύτης και οι στήλες στο σχήμα της κυρίως μύτης. Δηλαδή η πρώτη σειρά δείχνει μόνο μύτες με "ανυψωμένη" βάση, ενώ οι στήλες είναι κατά σειρά η κοίλη, ίσια, κυρτή, κυρτή με γωνία, κυματιστή μορφή, με ανυψωμένη βάση πάντα. Η δεύτερη σειρά έχει ίσια βάση και η τρίτη σειρά έχει κυρτή βάση. Στην τελευταία σειρά φαίνεται το ύψος και το πλάτος της μύτης.

Να σημειώσουμε ότι ο Bertillon κάνει μόνο παρατηρήσεις ως προς την τρισδιάστατη μορφολογία της μύτης και δεν χρησιμοποιεί την κλασική ανθρωπολογική μέτρηση του ρινικού δείκτη. Παρατηρώντας τις μύτες φυλακισμένων διαφόρων ηλικιών, ο Bertillon διαπίστωσε...
την, αναμενόμενη, αύξηση της κυρτής μύτης, καθώς και της κυρτής βάσης με μείωση της κοίλης και ανυψωμένης βάσης. Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τη μορφή της μύτης για ηλικίες 19-25, 25-35, 35-45 χρονών.




1 σχόλιο:

  1. η 5η μυτη σε ποιον φυλετικο τυπο θα μπορουσαμε να πουμε οτι ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.