Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δημόπουλος Δ. - Η καταγωγή των Ελλήνων

Ο Δημήτρης Δημόπουλος (1939-2007) ήταν Έλληνας εθνολόγος. Σπούδασε μηχανολογία και μετέπειτα φιλοσοφία. Ασχολήθηκε με την ανθρωπολογία και έγραψε σε διάφορα περιοδικά.

Το σημαντικότερο βιβλίο του είναι "Η καταγωγή των Ελλήνων" του 1994, που σημείωσε αρκετές εκδόσεις. Ο Δημόπουλος στο βιβλίο του προβαίνει σε μια εθνολογική έρευνα του Ελληνισμού, με χρήση ανθρωπολογικών στοιχείων.

Στον πρόλογο γίνεται η αυτονόητη παρατήρηση πως αν οι σημερινοί κάτοικοι της χώρας μας αντικατασταθούν από Κινέζους που μάθουν τα Ελληνικά, κανείς δεν θα τους θεωρεί Έλληνες. Συνεπώς η φυλετική ιδιοσυστασία είναι αποφασιστικό στοιχείο εθνικότητας. Το έθνος είναι αρχέγονος μορφοποιητικός παράγοντας της ιστορίας. Οι δύο βασικοί παράγοντες που σχηματίζουν το έθνος είναι η φυλή, δηλαδή η καταγωγή και η συνείδηση. Η κοινή φυλετική υπόσταση οδηγεί πιθανότατα και σε κοινά δευτερογενή συνεκτικά στοιχεία, όπως η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη, λόγω κοινών ψυχικών γνωρισμάτων. Μπορεί η συνείδηση να είναι περίπλοκη στην σχηματοποίησή της και να αλλάζει, ωστόσο η φυλετική καταγωγή δεν αλλάζει. Η σχέση Έθνους-Φυλής εξετάζεται ικανοποιητικά. Υπό το ίδιο πρίσμα εξετάζονται οι μειονότητες. Ο συγγραφέας δηλώνει ότι η έρευνα είναι εθνολογική, όμως πιστεύει ότι η εξέταση του έθνους χωρίς φυλετική θεώρηση δεν είναι ολοκληρωμένη. Και αυτό διότι...
"τα κρανία είναι σκληρότερα από τα σύμφωνα και τα φωνήεντα".

Η εισαγωγή του βιβλίου είναι το σημαντικότερο μέρος του έργου. Διακρίνονται οι μεγάλες ομάδες φυλών της ανθρωπότητας και αναλύονται τα σημαντικότερα γνωρίσματα φυλετικής κατάταξης, όπως ο κεφαλικός δείκτης, ο προσωπικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης, κτλ. Ορθά παρατηρεί ότι τα γνωρίσματα του χρώματος μαλλιών και ματιών δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστα. Διαπιστώνει ότι τα Ευρωπαϊκά έθνη προήλθαν από σύντηξη φυλών, τα οποία ονομάζει ιστορικά φύλα (!). Προφανώς δεν υπάρχουν "ιστορικά φύλα", αλλά μόνο τα ανθρωπολογικά που αναλύει αμέσως μετά.

Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή των σωματικών γνωρισμάτων των κύριων φυλετικών τύπων του Ευρωπαϊκού χώρου, Νορδικός, Μεσογειακός, Διναρικός, Αρμενοειδής, Αλπικός, Βαλτικός. Έπειτα προβαίνει σε μια επιτυχημένη συνοπτική περιγραφή των ψυχικών γνωρισμάτων των φυλετικών αυτών τύπων.

Βασικές διαπιστώσεις είναι ότι ο άνθρωπος, η φυλή, φέρνει την ακμή και τον πολιτισμό και όχι το περιβάλλον. Επίσης ότι εθνολογία χωρίς ανθρωπολογία είναι αδιανόητη. Δηλώνει ότι "στο Μεσογειακό φύλο ανήκει το γένος των Ελλήνων", ενώ πιο πριν "πιστοποιήσαμε την αδιάκοπη φυλετική συνέχεια". Οπότε είναι λογικό ότι θα χρειαστούν λογικοί ακροβατισμοί, καθώς ο καθένας μας στην καθημερινότητά του βλέπει διάφορους φυλετικούς τύπους και όχι μόνο Μεσογειακούς. Να σημειώσουμε ότι οι Μεσογειακοί έχουν κεφαλικό δείκτη μέχρι το πολύ 79.

Η συνέχεια του βιβλίου είναι μία ακατάσχετη αντιεπιστημονική παραμυθολογία. Οι Έλληνες ήταν Μεσογειακοί οι οποίοι επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη! Μάλιστα αυτό απεικονίζει και το εξώφυλλο του βιβλίου! Μετά βρίσκει Μεσογειακούς στη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία! Tα συμπεράσματα είναι προειλημμένα. Όταν μπαίνουν νούμερα, τότε αναγκάζεται να μιλήσει για "βραχυκεφαλοποίηση", λες και οι σημερινοί βραχυκέφαλοι είναι Μεσογειακοί! Στους αρχαίους Έλληνες βρίσκει και λίγη Διναρική συμμετοχή στους Δωριείς.

Χωρίς να εξετάσουμε τα εθνολογικά στοιχεία, θα γίνει μία αναφορά στα ανθρωπολογικά στοιχεία. Θεωρεί ότι Διναρική συμμετοχή υπάρχει μόνο και ελάχιστη (!) στην Ήπειρο! Η επιλεκτική αγνόηση του κεφαλικού δείκτη οδηγεί σε σφάλματα. Δίνει κεφαλικούς δείκτες για διάφορους πληθυσμούς π.χ. 80-84 ή 83 ή 81,5-83,5 και τους θεωρεί όλους Μεσογειακούς(!), άντε μετά βίας και λίγο Διναρικούς. Επίσης λέει ότι οι σλάβοι ήταν κυρίως Μεσογειακοί (!) που επέστρεψαν στις ρίζες τους όταν ήρθαν στα Βαλκάνια! Γενικότερα στο βιβλίο υπάρχουν κάποια σκόρπια ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά στοιχεία, αλλά μέσα σε πλήθος ψεμάτων.

Το βιβλίο του Δημόπουλου είναι το πιο γνωστό βιβλίο στην Ελλάδα περί φυλετικής ανθρωπολογίας. Περιλαμβάνει περιγραφές φυλετικών τύπων στην ελληνική γλώσσα και είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που διαβάζουν όσοι Έλληνες ενδιαφέρονται για τα φυλετικά ζητήματα. Δυστυχώς, περιλαμβάνει ένα κρεσέντο αντιεπιστημονικής παραφιλολογίας για Μεσογειακούς Έλληνες που δήθεν πήγαν παντού και ότι οι Έλληνες είναι Μεσογειακοί μέχρι σήμερα! Η ανάλυση δεν είναι τίμια και επιστημονική, αλλά προκατειλημμένη. Και μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αντικρύζει κανείς σήμερα δια ζώσης. Κανονικά, πάνω από όλα πρέπει να μπαίνει η επιστημονική αλήθεια. Είναι λογικό όσοι έρχονται σε πρώτη επαφή με την φυλετική ανθρωπολογία και διαβάσουν αυτό το βιβλίο, να χρειάζονται αρκετή προσπάθεια για να απεμπλακούν από τις ανακρίβειες που γράφονται σε αυτό.

Πάντως όλοι πρέπει να διαβάσουν οπωσδήποτε την εισαγωγή του βιβλίου, η οποία εξηγεί με εύληπτο τρόπο τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα των Ευρωπαϊκών φυλών και εισάγει κάποιες σημαντικές ανθρωπολογικές έννοιες.

32 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορα,θερμα συγχαρητηρια για το αρθρο σας.Εχω επισημανει σε παλιότερες αναρτησεις μου το μαλλον "πολιτικαντικο" υφος και προσεγγίσεις του Δημοπουλου,ειδικα οσον αφορα την Νεοελληνικη περιπτωση.Κατι σαν "και ζησαν αυτοι καλα..."κλπ.Προτιμω συγγραφικα την "Εισαγωγή στην Βιοπολιτικη".Ωστοσο,πρεπει το βιβλιο να διαβαστει.Υψηλη η παρακαταθηκη του ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΦΥΛΗ,ΟΥΧΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
    Μου αρκει...
    Νοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απολυτως ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΦΥΛΗ,ΟΥΧΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Η Εισαγωγή στη Βιοπολιτικη είναι επισης δικο του βιβλιο,σε προγενεστερο χρονο
    Νοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κ. διαχειριστά η δικη σας γνώμη ποια είναι περί της προελευσης των Ελληνων και της Λευκης Φυλης γενικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως ανθρωπολογικά δεν στέκει ό όρος "Λευκή φυλή", αλλά θα πω μερικά στοιχεία περί καταγωγής των Ευρωπαίων, οι οποίοι μάλλον εννοούνται.

      Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στο ζήτημα αυτό. Οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης ήταν Κρομανοειδείς, όπως προκύπτει από πολλά παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα. Οι Κρομανοειδείς, με εξελικτικές διαδικασίες, έγιναν σε μεγάλο βαθμό λεπτοπρόσωποι και έπειτα διαφοροποιήθηκαν σε Νορδικούς στη Σκανδιναβία, Ατλαντοειδείς στα Βρετανικά νησιά, Ατλαντο-Μεσογειακούς στην Ιβηρία, Διναρικούς στα δυτικά Βαλκάνια και Μεσογειακούς στα νότια Βαλκάνια. Οι Νορδικοί και ιδιαίτερα οι Ατλαντο-Μεσογειακοί δεν έχουν απεμπλακεί πλήρως από τα Κρομανοειδή χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα, ανιχνεύεται κάποια στιγμή προϊστορικά αύξηση των βραχυκέφαλων και υποδηλώνει έλευσή τους από τα ανατολικά, που είναι κέντρο βραχυκεφαλίας. Πράγμα που σημαίνει ότι Αλπικοί, εισήλθαν μαζικά στον πολύ αραιοκατοικημένο τότε Ευρωπαϊκό χώρο, λογικά ειρηνικά και έπειτα διαφοροποιήθηκαν σε Βαλτικούς στα βορειοανατολικά και Αρμενοειδείς στη Μικρά Ασία. Από τότε, οι φυλές της Ευρώπης βρίσκονται στην ίδια θέση καθ'όλες τις χιλιετίες των ιστορικών χρόνων, μέχρι και σήμερα. Η διαφοροποίηση των φυλών είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Οι μετακινήσεις φυλών ήταν ελάχιστες, κυρίως Νορδικών στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, Μεσογειακών Ελλήνων στη νότια Ιταλία και είσοδος λιγοστών Τουρανικών και Αφροασιατικών στοιχείων. Αυτή τη στιγμή βέβαια συντελείται ενώπιόν μας μαζικός και μεθοδευμένος εποικισμός της Ευρώπης από αλλόφυλους Αφροασιάτες.

      Οι Έλληνες εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο. Στον Ελλαδικό χώρο δηλαδή έχουμε αρχικά Κρομανοειδείς, που εξελικτικά μεταβλήθηκαν σε Μεσογειακούς και δημιουργούν διάφορους ανεπτυγμένους πολιτισμούς. Κάποια στιγμή εισέρχονται οι Αλπικοί. Έπειτα έχουμε μια εσωτερική μετακίνηση Μεσογειακών με Διναρικά και Κρομανοειδή στοιχεία, λόγω εξελικτικής συγγένειας αυτών των τύπων, που αποτελούν τους επονομαζόμενους Έλληνες που κατέκτησαν τους υπολοίπους Μεσογειακούς-Αλπικούς. Μίχθησαν μαζί τους και έπειτα ονομάστηκαν όλοι μαζί Έλληνες. Από κει και πέρα ξεκινούν τα ιστορικά χρόνια, οπότε και γνωρίζουμε για την είσοδο άλλων φυλετικών στοιχείων. Λίγοι Βαλτικοί σλάβοι, ελάχιστοι Νορδικοί και κάμποσοι Διναρικοί εισήλθαν τον Μεσαίωνα, ενώ αρκετοί Αρμενοειδείς εισήλθαν κατά την Τουρκοκρατία. Οι κύριες επιδράσεις αυτές έχουν διαμορφώσει τη φυλετική εικόνα των σημερινών Ελλήνων.

      Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα που έχω καταλήξει επί του θέματος.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν ένας ''προκρομανοειδής'' τύπος;; Θα ήταν ενδιαφέρον εάν κάνατε ένα άρθρο για τις ιδέες του Πουλιανού περί ανθρωποποίησης στον Αγαιακό χώρο. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

      Διαγραφή
    3. Ετσι και τωρα εχουμε την εισοδο του μισου πακισταν στο ελλαδισταν και την διαμορφωση της φυλετικης εικονας των νεονεοελληνων.

      Διαγραφή
    4. οι αρμενοειδεις ειναι προσωασιατικοι5 Απριλίου 2014 στις 7:13 μ.μ.

      Αξιοτιμε κυριε διαχειριστα εξαιρετικη η αναλυση σας περι της καταγωγης των Ελληνων ομως """τσουβαλιασατε"""μαζι και τους καυκασιους αρμενοειδεις εκ παραδρομης ως...Ευρωπαικο φυλο.

      Διαγραφή
    5. Διαχειριστα ειμαι Νορδικος Ελληνας Μανιατης,εχετε να υποθεσετε κατι για την απωτερη καταγωγη μου;
      Θελω την εμπεριστατωμενη αποψη σας βασει και των ιστορικων,περαν των ανθωπολογικων,σας γνωσεων.
      Σε καθε περιπτωση ειμαι πεπεισμενος οτι στην αρχαια Ελλαδα υπηρχε αρκετα μεγαλυτερη Νορδικοτητα ειδικα στους Δωριεις οπως φαινεται αλλωστε και εν μερει και στους Σφακιανους.
      Αναμενω την γνωμη σας.

      Διαγραφή
    6. Προς τον διαχειριστή.

      Ο Δημόπουλος αναφέρει την ανακάλυψη οστών στην Σκανδιναβική χερσόνησο, τα οποία ανήκαν σε άτομα που έπασχαν από θαλασσαιμία, δηλαδή από μεσογειακή αναιμία.Πώς το εξηγείς αυτό;

      Διαγραφή
    7. Προς 8:59. Όπως ορθά γράφεις μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Για τους Δωριείς γράφονται διάφορα παραμύθια. Η επιστροφή των Ηρακλειδών φαίνεται να ήταν μια τοπική μετακίνηση και επιστροφή με επανάκτηση της εξουσίας από τους Ηρακλειδείς που είχαν εξορισθεί. Δηλαδή δεν φαίνεται να είχαν έρθει από μακριά, όπως οργιάζει η φαντασία κάποιων. Το όλο ζήτημα δημιουργούν κάποιες αναφορές περί ξανθότητας. Λόγω της τοπικής μετακίνησης και της θέσης τους, το πιο λογικό είναι να ήταν Διναρικοί, που κάποιοι έχουν τάση προς ξανθότητα ή έστω Κρομανοειδείς με τέτοιες τάσεις και όχι Νορδικοί. Πολλά από τα ιστορικά πρόσωπα που ήταν Δωριείς, π.χ. Σπαρτιάτες και λοιποί, είναι γνωστοί από τις προτομές που τους απεικονίζουν και είναι σχεδόν όλοι Μεσογειακοί, με ελάχιστους Αλπικούς ή Διναρικούς και καθόλου Νορδικούς, χωρίς δηλαδή να μπορεί κάποιος να τους ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες.

      Η εξελικτική αφετηρία των Νορδικών ήταν η Σκανδιναβία. Για να βρεθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθούν. Η Νορδικότητα στην κεντρική Ευρώπη συνδέεται με τους Κέλτες-Γαλάτες. Η επέκτασή τους φαίνεται στον εξής χάρτη, ενώ παρόμοιοι υπάρχουν πολλοί:

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Celts_in_Europe.png

      Να σημειωθεί ότι η επέκταση στα νοτιοανατολικά γίνεται από τον 4ο αιώνα π.Χ. με αποκορύφωμα την Γαλατική εισβολή στην Ελλάδα το 279 π.Χ. Η μετακίνηση των Δωριέων όμως εντοπίζεται περίπου το 1200 π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι οι Νορδικοί Κέλτες-Γαλάτες φαίνεται να μην είχαν φτάσει στα Βαλκάνια ακόμη. Κανείς δεν ξέρει όμως αν υπάρχουν μετακινήσεις Νορδικών λαών που δεν καταγράφηκαν και είναι η μόνη πιθανότητα να έχει βρεθεί Νορδικός στην Ελλάδα προϊστορικά.

      Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το πλέον πιθανό είναι ένας Νορδικός να βρέθηκε στην Ελλάδα στους ταραγμένους Μεσαιωνικούς χρόνους. Οι Φράγκοι, που είναι γνωστό ότι μίχθησαν με τους Έλληνες και πολύ λιγότερο οι Γότθοι και οι Βαραγγοί ως μισθοφόροι Βυζαντινών, ευθύνονται για την κύρια Νορδική συνεισφορά στην Ελλάδα. Η φραγκοκρατία και η βενετοκρατία διήρκησαν αιώνες και λιγοστοί Νορδικοί είναι λογικό να εισήλθαν. Χωρίς να θέλω να εστιάσω ειδικά στη Μάνη, ο ήρωας Ηλίας Μαυρομιχάλης είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με την παράδοση να λέει ότι είχε πάρει από τη γιαγιά του, κόρη του Νορδικού αριστοκράτη Μοροζίνι, Δόγη της Βενετίας. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μαζική μετακίνηση Νορδικών στην Ελλάδα προϊστορικά, συνεπώς το τελικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση τις γνώσεις που έχουμε, οι ελάχιστοι Νορδικοί στην Ελλάδα είναι το πλέον πιθανό να ήρθαν τον Μεσαίωνα.

      Διαγραφή
    8. http://majorityrights.com/images/uploads/angel_hesperia.gif
      The most complete study of Greek skeletal material from Neolithic to modern times was carried out by American anthropologist J. Lawrence Angel [6] who found that in the early age racial variability in Greece was 7% above average, indicating that the Greeks had multiple origins within the Europid racial family. Angel noted that from the earliest times to the present “racial continuity in Greece is striking.”

      Notice that in the classical Greek period, approximately one-fourth were of the Nordic-Iranian type. Now, the six types of skulls described by Angel are the six basic tendencies in skull shape variability, and the skulls in reality are sometimes mixes of different groups. Thus, in classical Greece and earlier times, the Nordic-Iranian skulls are mostly Nordic skulls as in Anglo-Saxon, Keltic Nordic and corded types, but toward the later periods, i.e., the Roman and Byzantine periods, many of these skulls lean away from modern Nordics and toward a large, hook-nosed Iranian form, and Dienekes Pontikos tells us that no more than a few percent of modern Greeks can be classified as Nordic types.

      The more interesting data is something that Dienekes is unlikely to admit to. Angel examined the remains of the Mycenaean shaft grave royalty and found none of them to be classic Mediterranean types; 38% of them were Nordic types and the rest were Dinaroid-Mixed Alpine types, i.e., the royalty was descended from the Indo-Europeans that had migrated to the region:

      Angel, J. L. Human skeletons from grave circles at Mycenae. In G. E. Mylonas (ed.), Ho Taphikos Kyklos B ton Mykenon, Athens: Athenais Archaiologikes Etaireias, 1973; Vol. 1:379-397.

      Διαγραφή
    9. Ζητω συγγνωμη που αργησα να απαντησω αλλα δεν ειχα προσβαση στο διαδικτυο τις προηγουμενες ημερες λογω προσωπικων υποθεσεων.Στο θεμα μας,σιγουρα οι Δωριεις ηταν Μεσογειακοι κατα βασιν αυτο ειναι δεδομενο απλως ισχυριζομαι οτι ειχαν και μερικη Νορδικη συμμετοχη που κατα την γνωμη μου προηλθε απο την ευρυτερη περιοχη της Ιλλυριας απο την οποια προηλθε ο μεγαλος ογκος τους εξ'ου και η καποια τους Διναρικοτητα.
      Υπαρχουν αναφορες περι αρχαιοτατης καθοδου Νορδικων φυλων στην συγκεκριμενη περιοχη αντιστοιχης των Κελτων/Γαλατων μεταγενεστερως δικην επιδρομικου χαρακτηρος-συνηθες εκεινους τους χρονους-
      και πιθανολογω οτι συμμετειχαν εν μερει στον σχηματισμο του κυριως Δωρικου φυλου,κατι το οποιο φαινεται και στους Σφακιανους απογονους Δωριεων.
      Δεν παραβλεπω βεβαιως και τον παραγοντα Μεσαιωνα και τους εν Ελλαδι Φραγκους που αναμειχθησαν σε σημαντικοτατο βαθμο με τους γηγενεις πιστευω ομως ακραδαντα οτι υπηρχε αρκετοι Νορδικοι στην Μεσογειακοτατη εννοειται αρχαια Ελλαδα κατι το οποιο εχουν αναφερει και συνσχολιαστες παραθετοντας αποσπασματα διαφορων ανθρωπολογων (Coon,Lawrence)
      στα οποια δεν θελω να υπεισελθω καθοτι δεν γνωριζω σε πρωτο επιπεδο τις συγκεκριμενες ερευνες και κατα ποσον ευσταθουν η και κατα ποσον εξυπηρετουν πολιτικους σκοπους(βλεπε Νορδικισμος).
      Εν πασει περιπτωσει σας ευχαριστω για την διευκρινιστικη αναφορα σας και σας συγχαιρω για το εξαιρετικο ιστολογιο σας.

      Διαγραφή
    10. *υπηρχαν αρκετοι Νορδικοι στην Μεσογειακοτατη(εκ παραδρομης το λαθος).

      Διαγραφή
    11. Η Μεσογειακη φυλη ειναι προτυπο ομορφιας8 Απριλίου 2014 στις 8:32 μ.μ.

      Φαινεται να υπηρχε καποια Νορδικοτητα στην αρχαια Ελλαδα αλλα οπως ορθοτατα αναφερεις η αρχαια Ελλαδα ηταν Μεσογειακοτατη.

      Διαγραφή
    12. Εννοειται οτι η αρχαια Ελλαδα ηταν Μεσογειακοτατη για αυτο οπως προανεφερα ειμαι επιφυλακτικος με τα οσα ισχυριζονται διαφοροι ανθρωπολογοι (Coon,Angel).
      Παρεμπιπτοντως,οι Σπαρτιατες ειχαν Νορδικους Κελτες μισθοφορους την Ελληνιστικη εποχη σε μεγαλους αριθμους οποτε δεν θα πρεπει να θεωρειται απιθανο καποιοι να
      απομειναν,βεβαιως οπως ορθοτατα επισημανε και η
      αγαπητη διαχειριση του ιστολογιου οι περισσοτεροι Νορδικοι εν Ελλαδι ειναι Φραγκοι που ενταχθηκαν τους Μεσαιωνικους χρονους.
      Αλλα ολα αυτα ειναι απλως υποθεσεις.

      Διαγραφή
    13. Φιλε Μανιατη ποσο σιγουρος εισαι οτι εισαι Νορδικος καταρχην; μπορει και να σαι noric(ανοιχτοχρωμος διναρικος)ισως και borreby,η ανοιχτοχρωμος μεσογειακος που ειναι πιο λογικο για την καταγωγη σου.Καθαροι νορδικοι τυποι ειναι ολιγον σπανιοι ακομα και στις νορδικες χωρες ποσο μαλλον στην Ελλαδα.Καλο θα ηταν αν θελεις να στειλεις μια φωτογραφια σου στον διαχειριστη σε περιπτωση που δεν εισαι σιγουρος ωστε να σε ταξινομησει.

      Διαγραφή
    14. Αδελφε,εαν σου ελεγα οτι θα μπορουσες να με κανεις και για τον χαμενο διδυμο αδελφο του Πιτερ Κραουτς τι θα μου ελεγες?
      Δεν εχω εμπεριστατωμενες ανθρωπολογικες γνωσεις αλλα τα χαρακτηριστικα μου και ο σωματοτυπος μου ειναι ετσι που δεν χωρα καμμια απολυτως αμφιβολια για τον φυλετικο μου τυπο.
      Μιας και το ανεφερες ανοιχτοχρωμους Μεσογειακους συγγενεις εχω,εντελως διαφορετικος φυλετικος τυπος.
      Επισης απο οσο ξερω οι Νορικοι δεν ειναι ανοιχτοχρωμοι Διναρικοι αλλα μειξη Νορδικων και Διναρικων,ενω και οι borreby
      η subnordic αποτελουν αποτελεσμα μειξεως Νορδικων και Αλπικων.
      Σε ευχαριστω ολοκαρδα παντως που εδειξες ενδιαφερον για την (σπανιοτατη) περιπτωση μου.

      Διαγραφή
    15. Υπαρχουν ανοιχτοχρωμοι Μεσογειακοι;Πρωτη φορα ακουω τετοιο πραγμα.Εγω ξερω οτι οι Μεσογειακοι ειναι απο ανοιχτοι καστανοι εως μελαχρινοι.

      Διαγραφή
    16. Υπαρχουν καποιοι Μεσογειακοι οι οποιοι εχουν καποια ταση προς υποτυπωδη ξανθοτητα η οποια βεβαιως σε καμμια
      απολυτως περιπτωση δεν προσεγγιζει ουτε στο απειροελαχιστο το ασπρο/ασημενιο/κιτρινο/χρυσο/σταρενιο/μελι μεταλλικου στυλ καταξανθο του Βορρα απλως ειναι παρα πολυ ανοιχτοι καστανοι και δινουν την εντυπωση μιας ξανθοτητας οπως ο Μεγας Αλεξανδρος.
      Στο αλλο που ειπωθηκε περι σπανιοτητας του (Καθαρου) Νορδικου φυλετικου τυπου εγω εχω δει καποιες,αρκετες θα ελεγα,Νορδικες στην χωρα που ζουμε και λεω Νορδικες γιατι σχεδον ολοι οι (Καθαροι) Νορδικοι που εχω γνωρισει και γενικοτερα συναντησει στην ζωη μου ειναι θηλυκου γενους,δεν ξερω που οφειλεται αυτο το φαινομενο και μην μιλησει κανενας εγκεφαλικα νεκρος περι...βαμμενων μαλλιων γιατι εχω σωας τας φρενας και δεν αναφερομαι βεβαιως μονο στα υπεροχα και πανεμορφα μαλλια-τα οποια εχουν και εντελως διαφορετικη συνηθως υφη τριχας-τους αλλα γενικοτερα σε ολο το υπεροχο και πανεμορφο συνολο της υπαρξεως τους.
      Ενδιαφερον ειναι ισως να πουν και αλλοι τι εχουν παρατηρησει αλλα εγω αυτο εχω προσεξει.
      -Ενας λατρης των ξανθων κοριτσιων-

      Διαγραφή
  4. Πολὺ καλὴ κριτική. Πράγματι, τὸ μεγαλύτερο μέρος τοῦ ἐν λόγῳ βιβλίου εἶναι παραμυθολογικὴ σαβούρα. Ὁ Δημόπουλος εἶναι ἐθνικόφρων παλαιᾶς, χουντικῆς κοπῆς καὶ ἀναμασᾷ τὶς παρωχημένες, ἀντιεπιστημονικὲς φαιδρότητες τῆς "σχολῆς" τοῦ Ἰωάννου Πασσᾶ ὅτι εἶμαστε 100% ἀπόγονοι τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων καὶ ὅτι οἱ Μεσογειακοὶ Ἕλληνες ἐποίκησαν μέχρι καὶ τὴν...Αὐστραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα βιβλίο καταπέλτης προς νορδικιστές και ανθέλληνες νεοταξίτες που ανακαλύπτουν αρμενοειδείς Πόντιους και Μικρασιάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον πρεπει να επισκεφθεις εναν επιστημονα οφθαλμιατρο.

      Διαγραφή
  6. Ο ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΗΤΑΝ ΓΟΥΡΟΥΝΟΤΡΙΧΟΣ ΣΚΥΛΑΡΑΠΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥΡΗΣ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΜΠΟΥΖΟΥΚΤΖΗΣ4 Απριλίου 2014 στις 7:06 μ.μ.

    Περισσοτερο πολιτικαντης παρα ανθρωπολογος ο Δημητρης Δημοπουλος ωστοσο πραγματικα υψηλη η παρακαταθηκη του:ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΦΥΛΗ,ΟΥΧΙ Η ΠΑΤΡΙΣ και φυσικα ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΣ(ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ,ΕΘΝΙΚΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ,ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ)ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Και εμενα αυτα μου αρκουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εν αρχη η πατρις και μετα η φυλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανηλιθιε,πατριδα χωρις φυλη δεν υπαρχει,η πατριδα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα απλο παραγωγο της φυλης.
      ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΦΥΛΗ,ΟΥΧΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

      Διαγραφή
  8. Οι συναγωνιστες μιλανε σωστα ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΦΥΛΗ,ΟΥΧΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ποιον(ποιους)φυλετικο τυπο/ους ανηκει ο Κοντοπιδης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ξεκάθαρα μοσχαροειδής!!! Πέρα από την πλάκα, κλασικός ελληνάρας με τη φραπεδία, μπουχέσας, ψευτόμαγκας και με χαμηλού επιπέδου χιούμορ. Θα έλεγα μεσογειακός λόγω δολιχοκεφαλίας αλλά έχει αρκετά ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά για μεσογειακό οπότε δεν θα απέκλεια και κάποια αλπική επιρροή.

      Διαγραφή
    2. Που την είδες εσύ τη δολιχοκεφαλία μωρε; Βραχυκεφαλος ειναι συνεπω αλπικος όπως οι περισοτεροι φραπεδιαρηδες θεσσαλονικεις.
      http://data2.whicdn.com/images/81130352/thumb.jpg

      Διαγραφή
  10. Ένα κορυφαίο βιλίο που φωτίζει πολλές πτυχές,δυστυχώς οι ανθέλληνες εγχώριοι και ξένοι πολεμούν τέτοιες προσπάθειες,διαδώστε το παντού οι Έλληνες δεν λυγάνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν κάνω λάθος δεν μίλησε ο Δημόπουλος για βραχυκεφαλοποίηση αλλά ο Λούντμαν. Ο Δημόπουλος απλά το αναφέρει σαν πηγή. Μετά λέει κάποιες θεωρίες για το πως άρχισε η βραχυκεφαλοποίηση όλα με πηγές όμως. Επίσης έχω δει να μιλάτε συνεχώς για αλπικούς στην Ελλάδα ενώ τα Βαλκάνια κατοικούνται από Μεσογειακούς και Διναρικούς. Επαναλαμβάνω μπορεί να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.