Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ανθρωπολογική έρευνα του Φινλανδικού λαού

Την ανθρωπολογία του Φινλανδικού λαού μελέτησαν οι Yrjö Kajava και Suomi Helsinki στην δημοσίευσή τους με τον τίτλο "Die anthropologische Untersuchung des finnischen Volkes" που βρίσκουμε στο περιοδικό Anthropologischer Anzeiger. Ιστορικά, οι πρώτοι μελετητές θεώρησαν τους Φινλανδούς μογγολικής καταγωγής. Από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας, ήταν ο Σουηδός Gustav Retzius που ασχολήθηκε πρώτος με την ανθρωπολογία της Φινλανδίας. Περιέγραψε τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας και βρήκε διαφορές σε σχέση με τους Σουηδούς. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη και τις υπόλοιπες μελέτες, όπως αυτή του Westerlund. Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, περιλαμβάνοντας πίνακες και χάρτες.

Το μέσο ανάστημα βρέθηκε στα όρια του υψηλού, για την εποχή. Η σωματοδομή είναι αρκετά ισχυρή. Η ταξινόμηση για τον κεφαλικό δείκτη που χρησιμοποιείται, διακρίνει τον πληθυσμό σε δολιχοκέφαλους και βραχυκέφαλους, με όριο το 81. Βάσει αυτής της ταξινόμησης, που είναι αρκετά ικανοποιητική αν θέλουμε μόνο δύο κατηγορίες, προκύπτει...
ο εξής πίνακας κατανομής του μέσου κεφαλικού δείκτη στις επαρχίες της χώρας.
 

Και υπό μορφή χάρτη:


Κατά σειρά, οι τιμές αντιστοιχούν σε ανάστημα, προσωπικό δείκτη (υπολογισμένο με διαφορετικό τρόπο βγάζοντας πολύ μικρές τιμές, άρα μη συγκρίσιμος) και κεφαλικό δείκτη.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης κυμαίνεται από 79,4 στα νοτιοδυτικά έως 82,6 στα βόρεια της χώρας. Αυξάνεται όσο πηγαίνουμε από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Στο σύνολο, οι βραχυκέφαλοι πλειοψηφούν, αποτελώντας το 61,64% του πληθυσμού, με τους δολιχοκέφαλους το 38,36%.

Ως προς το χρώμα των ματιών, το ποσοστό των γαλάζιων ματιών είναι 50-54% στις νοτιοδυτικές επαρχίες και πέφτει στο 40-42% στις ανατολικές και βόρειες επαρχίες. Τα σκούρα μάτια φτάνουν το 9% στα βόρεια.

Το χρώμα των μαλλιών δίνεται στον παρακάτω πίνακα, ανά επαρχία. Η αναλογία ανάμεσα σε ξανθά και σκούρα μαλλιά είναι 80%-20%, με υψηλότερα ποσοστά ξανθότητας στα νοτιοδυτικά και υψηλότερα ποσοστά σκουρότητας στα βόρεια.

Οι Σουδικής καταγωγής Φινλανδοί, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στα δυτικά, έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη, υψηλότερο ανάστημα και υψηλότερα ποσοστά ξανθότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Από τα ανθρωπολογικά στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό, μπορούμε να εκτιμήσουμε την φυλετική σύνθεση της χώρας. Οι Φινλανδοί έχουν σχετικά υψηλό ανάστημα, με ισχυρή σωματοδομή, βραχυκεφαλία σε υψηλό ποσοστό, όμως με πολλούς δολιχοκέφαλους, μαλλιά κυρίως ξανθίζοντα και μάτια κυρίως ανοιχτά ή ενδιάμεσα. Στη χώρα υπάρχουν κάποιοι Νορδικοί, οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά, εκεί όπου υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά δολιχοκεφαλίας, ξανθότητας και υψηλότερο μέσο ανάστημα. Η Νορδική συνιστώσα φαίνεται ότι προήλθε από την είσοδό τους από τη Σουηδία, με τους Σουηδικής καταγωγής Φινλανδούς να είναι μέχρι και σήμερα κατά πλειοψηφία Νορδικοί. Γενικότερα, σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι κατοικεί ένα σημαντικό ποσοστό Κρομανοειδών, με μεσο-δολιχοκεφαλία, υψηλό ανάστημα, ισχυρή σωματοδομή και γωνιώδη γνωρίσματα, όπως γίνεται αντιληπτό από τις φωτογραφίες. Επίσης, υπάρχουν βραχυκέφαλοι ξανθοί Βαλτικοί, ιδίως στα ανατολικά, καθώς και Λαπωνικοί στα βόρεια, ωστόσο οι μογγολικές μορφές έχουν κατέλθει αρκετά νότια και σημαντικό μέρος του πληθυσμού εμφανίζει τέτοια γνωρίσματα. Συμπερασματικά, οι Φινλανδοί είναι Κρομανοειδείς, Λαπωνικοί, Βαλτικοί και Νορδικοί, μάλλον με αυτήν την σειρά.

Ακολουθούν φωτογραφίες κατοίκων της χώρας, με δική μας ταξινόμηση. Απουσιάζει ο Λαπωνικός τύπος, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη φωτογραφία στη δημοσίευση.

Κρομανοειδής, με δολιχοκεφαλία, γωνιώδη γνωρίσματα και βαθιά τοποθετημένα μάτια

Νορδική, με πιεσμένες τις γωνίες στο πρόσωπο

Βαλτικός, βραχυκέφαλος και μεσόρρινος με κοίλη μύτη

11 σχόλια:

  1. Παιδια να ρωτησω κατι

    Εχω προσεξει οτι στην ελλαδα υπαρχουν λιγοι μογγολοειδεις και μαλιστα σε ποικιλιες!

    Βραχυκεφαλοι οπως ο γερμενης

    Δολιχοκεφαλοι οπως οπρωην βουλευτης ηλιας καλιορας ο οποιος μειαζει με ιαπωνα

    Ξερεται απο που προηλθαν;

    Μηπως εναι απογονοι ουνων η αβαρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γερμενής είναι αγνώστου προέλευσης Ασιατικός Αλπικός και ο Καλλιώρας ανατολικός βαλτικός.Ο δεύτερος έχει προφανώς σλαβική καταγωγή.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση απλως μπερδευτηκα γιατι και οι δυο εχουν σχιστα ματια

      Διαγραφή
    3. Ταγματασφαλίτηϟϟ2 Αυγούστου 2018 στις 2:12 μ.μ.

      Οι καθαροί αλπικοί και οι βαλτικοί(ιδιαίτερα οι east baltid) έχουν συχνά μογγολικά χαρακτηριστικά.Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο αλπικός Χίμλερ που έμοιαζε με τον Χιροχίτο και ο ανατολικός βαλτικός Πούτιν.

      Διαγραφή
  2. Διαχειριστή Suomi Helsinki θα πει Φινλανδία -Ελσινκι (όχι όνομα ανθρωπολόγου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πατήσεις όμως στο λινκ αναφέρει:
      Yrjö Kajava and Suomi Helsinki
      Ίσως είναι δικό τους λάθος...

      Διαγραφή
    2. Ναι το είδα. Παρεπιπτόντως αυτός είναι ο χάρτης της φινλανδιας πριν την κατάληψη της Καρέλιας από τη Ρωσία για αυτό και βρίσκουν τόσους πολλους βαλτικους και βραχυκεφαλους.

      Διαγραφή
  3. Η φιλανδια φυλετικα ανηκει στο ανατολικο μπλοκ?(εκτος απο τους νορδικους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποια χώρα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό τσιγγάνων ???
    Στην Ελλάδα πόσοι είναι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' εκτιμησιν γυρω στις 200.000. Ισως και λογο παραπανω.

      Διαγραφή
    2. Πολυ υψηλα ποσοστα Γυφτων υπαρχουν σε Ουγγαρια,Ρουμανια, Βουλγαρια.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.