Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ο J.B. Haycraft για τη μορφή της σύγχρονης κοινωνίας

"Υπάρχει ένας καλός λόγος να πιστεύουμε ότι η επαγγελματική καριέρα που είναι απαραίτητη για την επιτυχία στον αγώνα της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι αυτή που φέρει μαζί της και απαιτεί σχετική στειρότητα... Θα ήταν δύσκολο να συλλάβουμε κάποιο πιο εχθρικό σχέδιο για το μέλλον της φυλής ή καλύτερα σχεδιασμένο για να εξαλείψει την δύναμη ενός έθνους, από το να αφαιρούμε από αυτό διαρκώς τους πιο εγγενώς προικισμένους, ένα αποτέλεσμα που προκύπτει όταν οι ικανότεροι πολίτες ωθούνται, για χάρη των αμοιβών και των τιμών, να παραιτούνται από την υποχρέωση στη φυλή, να γίνουν γονείς πολλών παιδιών."

John Berry Haycraft, Darwinism and Race Progress


Ο J.B. Haycraft υπήρξε Βρετανός ιατρός και καθηγητής φυσιλογίας. Στο έργο του που μελετάει την σημασία του Δαρβινισμού για την εξέλιξη της φυλής, διατυπώνει ένα θεμελιώδες πρόβλημα του σύγχρονου πολιτισμού. Ένα πρόβλημα που κανείς φιλελεύθερος ή μαρξιστής δεν μπορεί να εντάξει στην πνευματική του σφαίρα, γιατί σκέφτεται αντιφυσικά. Το ζήτημα απασχολεί τους μορφωμένους και φυλετικά σκεπτόμενους. Αν εξετάσουμε την μορφή της σύγχρονης κοινωνίας,...
θα διαπιστώσουμε ότι επικρατεί ένα υλιστικό πνεύμα διαρκούς απόκτησης υλικών αγαθών. Η συσσώρευση πλούτου απαιτεί εντατική εργασία και σχεδόν ολοκληρωτική αφοσίωση στον εργασιακό τομέα. Ταυτοχρόνως, αυξάνει το επίπεδο διαβίωσης, δημιουργώντας περαιτέρω απαιτήσεις για ανέσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι πλέον ικανοί άνθρωποι να γίνονται εργασιομανείς με σκοπό την απόκτηση πλούτου ή δόξας, αφήνοντας στην άκρη την δημιουργία οικογένειας. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα κάνουν λιγότερα παιδιά σε σχέση με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, παρότι τα ανώτερα στρώματα έχουν άριστες προϋποθέσεις για να κάνουν πολλά παιδιά.

Το πρόβλημα είναι θεμελιώδες για τις σύγχρονες κοινωνίες. Φαίνεται σαν ο ίδιος ο άνθρωπος να έχει καταστρώσει ένα σχέδιο εξόντωσης των ικανότερων στοιχείων του πληθυσμού. Θα πρέπει να γίνει κουλτούρα ώστε οι πιο ικανοί και επιτυχημένοι άνθρωποι να κάνουν πολλά παιδιά, περισσότερα από όσα κάνουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σε διαφορετική περίπτωση, το έθνος χάνει τα δυναμικότερα στοιχεία του και σταδιακά παρακμάζει. Ένα κράτος με ορθή πληθυσμιακή πολιτική, οφείλει να δίνει κίνητρα, να διαθέτει θεσμούς και να ενσταλάζει πρότυπα, ωθώντας, όχι όλους, αλλά τους ικανότερους πολίτες να κάνουν πολλά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.