Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μέγας Αλέξανδρος: σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;

Για τον μεγάλο στρατηλάτη του Ελληνισμού, έχουν σωθεί πολλές απεικονίσεις. Νομίσματα κόπηκαν με την μορφή του, πριν και μετά τον θάνατό του. Σώζονται επίσης ανδριάντες του Αλέξανδρου, πρωτότυποι και αντίγραφα, που είχαν δημιουργήσει καλλιτέχνες όπως ο Λύσιππος, που ήταν ευνοούμενος του Αλέξανδρου. Η μορφή του Αλέξανδρου εμφανίζεται επίσης σε αγάλματα, ανάγλυφα, μετάλλια και ψηφιδωτά, με διασημότερο το ψηφιδωτό της Πομπηίας όπου απεικονίζεται ο Αλέξανδρος στην μάχη της Ισσού, και θεωρείται αντίγραφο πίνακα ζωγραφικής του Απελλή, άλλου διάσημου καλλιτέχνη ευνοούμενου του Αλέξανδρου. Επίσης, πλήθος κειμένων περιγράφει την συμπεριφορά του.

Ο Μέγας Αλεξανδρος ανήκει στον Μεσογειακό τύπο. Έχει καστανά μαλλιά, σχετικά σγουρά, ίσια μύτη, γεμάτα χείλη, πηγούνι χωρίς γωνίες, ανοιχτά μάτια, χρώμα δέρματος "μεσογειακό". Είναι δολιχοκεφαλικός και η σωματοδομή του ταιριάζει στον Μεσογειακό τύπο. Ως προς την συμπεριφορά του,...
είναι ανδρείος, δραστήριος, αν και μετρημένος δεν απορρίπτει τις απολαύσεις, εμφανίζοντας μια τυπική συμπεριφορά αρχαίου Έλληνα. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του Μεσογειακού τύπου, ο οποίος έχει όλα τα βιολογικά εχέγγυα της έφεσης στη γνώση, στην πειθαρχία και στη δράση, ώστε αν καλλιεργηθούν αυτές οι αρετές κατάλληλα, να προκύψει ένας ηγέτης μυθικών διαστάσεων.

Το διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά το Δαρείο στη μάχη της Ισσού
Λεπτομέρεια: τα μαλλιά είνα καστανά και όχι ξανθά. Μάτια καστανά, χείλη προς σαρκώδη.

O Αλέξανδρος με τα κέρατα του Άμμωνα σε αργυρό τετράδραχμο

Άγαλμα του Αλεξάνδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης
Ρωμαϊκό αντίγραφο αγάλματος του Λυσίππου
Χρυσό μετάλλιο που απεικονίζει τον Αλέξανδρο

Τοιχογραφία από την Πομπηία

Απορίας άξιον πως οι περισσότεροι εστιάζουν μόνο στο μωσαϊκό και αγνοούν την παραπάνω τοιχογραφία που προέρχεται και αυτή από την Πομπηία. Εδώ καθαρά ο Αλέξανδρος απεικονίζεται με γνωρίσματα του Μεσογειακού τύπου.

3 σχόλια:

  1. Και όλα αυτά που λέγονται για τα ξανθά του μαλλιά είναι ψευδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη αρχαία απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με χρώμα είναι αυτή του περίφημου μωσαϊκού. Όπως φαίνεται τα μαλλιά του ήταν καστανά ανοιχτά. Επειδή η εκτίμηση του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιοι αυτό το χρώμα το θεωρούν "ξανθό"! Βέβαια η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αυτό το χρώμα των μαλλιών ταιριάζει και με τα υπόλοιπα Μεσογειακά χαρακτηριστικά του, όπως σγουρότητα, χείλη, μύτη, σώμα.

      Πέρα από τους θρύλους, για την εμφάνισή του γράφει ο Πλούταρχος (Αλέξανδρος, 4) αλλά και πάλι δεν γίνεται λόγος για το χρώμα των μαλλιών του, αλλά για το χρώμα του δέρματος.

      "Ήταν άσπρος, όπως λένε και η λευκότητά του γινόταν κόκκινη στο στήθος και στο πρόσωπο" (4.3, μτφ. Κάκτος)

      Το κακό είναι πως η τυπική αγγλική μετάφραση της ίδιας πρότασης έχει ως εξής:

      "Whereas he was of a fair colour, as they say, and his fairness passed into ruddiness on his breast particularly, and in his face"

      Βάση της αγγλικής μετάφρασης, δεν γίνεται σαφές ότι ο Πλούταρχος μιλάει για το δέρμα και όχι για τα μαλλιά! Αυτό γίνεται σαφές από το ότι το "fair color" στο αρχαίο κείμενο είναι "λευκός"!

      Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν Νορδικιστές και κάποιοι ανθέλληνες που θέλουν να μας πείσουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ διαφορετικοί και δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς και τον παρουσιάζουν λίγο πολύ ως σκανδιναβό!

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας νορδικός-κρομανοειδής και δεν είχε ούτε μία σταγόνα ελληνικό αίμα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.