Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ripley W. - The Races of Europe


Ο William Ripley (1867-1941) ήταν οικονομολόγος πανεπιστημιακός και φυλετικός μελετητής στις ΗΠΑ. Το 1899 συνέγραψε το έργο του "Races of Europe: A Sociological Study" με βάση τις διαλέξεις του στο πανεπιστήμιο Columbia. Το έργο του έλαβε θετικής αποδοχής και έγινε διάσημος.

Ο Ripley χωρίζει την Ευρώπη σε τρεις φυλές, Νορδική (Τευτονική), Αλπική και Μεσογειακή, όπου η Αλπική περιλαμβάνει όλους τους βραχυκέφαλους. Για την εποχή, ο διαχωρισμός αυτός ήταν αρκετά προχωρημένος, αν και ένα χρόνο μετά ο Deniker έδωσε πιο λεπτομερή ταξινόμηση.

Στην αρχή του βιβλίου περιλαμβάνεται μια ενδιαφέρουσα ανάλυση περί της σχέσης μεταξύ φυλής, έθνους και γλώσσας και πως αυτά συγχέονται από τους αγνοούντες την έννοια της φυλής. Έπειτα δίνεται η κατανομή των τριών φυλετικών τύπων στις χώρες της Ευρώπης. Τέλος γίνεται μια περιγραφή της ιστορίας της Ευρώπης, δυστυχώς και αυτή σε Νορδικιστικό πλαίσιο γραφικότητας, όπου πάλι ο Νορδικός τύπος φαιδρώς αποθεώνεται.

Ο Ripley φέρεται να κατανοεί ότι οι φυλές εκτός από σωματικές διαφορές έχουν και πνευματικές διαφορές και ότι αυτές επηρεάζουν καταλυτικά την ιστορία. Στο βιβλίο του γίνεται μια ενδιαφέρουσα ανάλυση περί ψυχικών διαφορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία στην οποία ο Ripley παρουσιάζει χάρτες στους οποίους δίνονται οι συχνότητες διαζυγίων και αυτοκτονιών στις περιφέρειες της χώρας σε αντιπαραβολή με τον φυλετικό χάρτη. Παρατηρείται ταύτιση των κεντρικών περιοχών χαμηλών στατιστικά διαζυγίων και αυτοκτονιών με τις περιοχές που ζει ο Αλπικός τύπος και τα αντίθετα για τον Νορδικό και Μεσογειακό τύπο. Κι ενώ ο αναγνώστης περιμένει τον συγγραφέα αμέσως μετά να πει ότι αυτές προέρχονται από τα διαφορετικά ψυχικά χαρακτηριστικά των τριών φυλλών, ο Ripley λέει ότι οφείλονται σε κοινωνικούς λόγους! Τραγικό! Όμως ο αναγνώστης δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει ότι οι διαφορές είναι φυλετικές.

Ενδιαφέρον βιβλίο, συστήνεται ανεπιφύλακτα, διευρύνει το πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.