Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ψυχικά χαρακτηριστικά του Νορδικού φυλετικού τύπου


Ο Νορδικός τύπος χαρακτηρίζεται από ενεργητικότητα, συναισθηματική ψυχρότητα και εσωστρέφεια. Είναι έντονα ατομιστής, δείχνοντας μικρό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Ταυτόχρονα εκνευρίζεται συχνά και με αγριότητα. Είναι ψυχρός, συχνά σκληρός, ενώ έχει έφεση στη μάθηση και στις επιστήμες και μπορεί να συλλάβει βαθύτερες έννοιες. Από την άλλη, δεν διαθέτει καλλιτεχνικά αισθήματα, δεν έχει έφεση στις τέχνες καθώς έντονα αισθήματα και εκστάσεις του είναι ξένα.

Η ενεργητικότητά του, η σκληρότητά του και η έφεση στη μάθηση τον καθιστούν ικανό για πολεμιστή ή στρατιωτική καριέρα. Σε συνδυασμό με την οργανωτικότητά του, μπορεί να αποτελέσει και σκληρός πολιτικός ηγέτης. Σπανίως όμως μπορεί να ενθουσιάσει και να εμπνεύσει, καθώς οι ρητορικές ικανότητές του είναι περιορισμένες, ενώ μπορεί να εντυπωσιάσει με τη δύναμη και τη σκληρότητά του. Η μηδαμινή επαφή με τις τέχνες, ο συχνά έντονος εκνευρισμός του και η σκληρότητα τον κάνουν να φαίνεται αγροίκος και απολίτιστος. Ωστόσο, η έφεση στη γνώση, η πειθαρχία, η ενεργητικότητα και η οργανωτικότητά του μπορούν να τον κάνουν εξαίρετο επιστήμονα και σε επίπεδο κοινωνίας να δώσουν σημαντική ώθηση στον τεχνικό πολιτισμό. Δημιουργεί σημαντική υλική πρόοδο, αλλά μηδαμινή πολιτιστική. Οι παραπάνω ιδιότητες σε συνδυασμό με τον έμφυτο ατομισμό του τον κάνουν συχνά επιτυχημένο επιχειρηματία, δίνοντας ώθηση στην βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη.

Η έλλειψη συναισθηματισμού ψυχραίνει τις οικογενειακές σχέσεις. Στο επίπεδο της κοινωνίας, οι σχέσεις δεν προκύπτουν λόγω αυθορμητισμού ή συναισθηματισμού, αλλά κυρίως θεσμικά ή μέσω ενώσεων ή συλλόγων ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα. Η πειθαρχία, η ενεργητικότητα και όχι ο συναισθηματισμός ωθεί τις ανθρώπινες σχέσεις στον τύπο αυτό. Η ενασχόληση με τις τέχνες γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού ή ατομισμού και όχι λόγους πάθους ή ανάγκης έκφρασης συναισθημάτων του εσωτερικού κόσμου. Επίσης, το θρησκευτικό του αισθητήριο δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο.
Η ερωτική του ζωή δεν έχει εξάρσεις, αλλά στηρίζεται στην ζωτικότητα και την ενεργητικότητα. Η ενεργητικότητά του είναι αυτή που τον κάνει να αναζητεί την περιπέτεια, με τις αντοχές του να μην είναι μεγάλες. Επηρεάζεται πολύ εύκολα από εντυπωσιακά προβαλλόμενες θρησκευτικές ή πολιτικές έννοιες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να πειθαρχεί και να υποτάσσεται πνευματικά σε αυτές, ακόμα και αν είναι επιβλαβείς στη φυλή. Το μειονέκτημα αυτό προκύπτει από την έλλειψη συναισθηματισμού και έφεσης προς τις τέχνες, αλλά παράλληλα από τον εντυπωσιασμό του μπροστά σε έντονες καλλιτεχνικές ή συναισθηματικές επιβλητικές εξάρσεις, τις οποίες ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει.

Άλλα μειονεκτήματά του είναι ο ατομισμός και η υλιστική του προδιάθεση. Αυτά περιστέλλονται όταν δημιουργεί κοινωνίες αριστοκρατικές βασιζόμενες στην πειθαρχία, την οργάνωση την ενεργητικότητα και την αυστηρότητα. Η ενεργητικότητά του τον ωθεί προς την αστυφιλία, όπου έχει και περισσότερες δυνατότητες για πλουτισμό. Σπανίως ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά πιο συχνά με οικονομικές απάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.