Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Deniker J. - The Races of Man

Ο Joseph Deniker (1852-1918) ήταν Γάλλος ανθρωπολόγος. Γεννήθηκε στη Ρωσία, όπου σπούδασε και εργάστηκε ως μηχανικός. Πηγαίνοντας στη Γαλλία, σπουδάζει φυσικές επιστήμες και ασχολείται με την ζωολογία και την ανθρωπολογία.

Σημαντικότερο έργο του είναι "The Races of Man", που εκδόθηκε το 1900. Ο Deniker παρουσιάζει το πρώτο αρκετά λεπτομερές σύστημα ταξινόμησης των ανθρωπίνων φυλών ολόκληρου του πλανήτη. Επεκτείνει δραστικά το απλοϊκό σύστημα των τριών φυλών του Ripley και αντ' αυτού θέτει τα θεμέλια για τον σύγχρονο διαχωρισμό των φυλών.

Είναι ο πρώτος που εισάγει τον όρο Νορδικός για τον ξανθό δολιχοκεφαλικό τύπο της βορείου Ευρώπης, ο οποίος έκτοτε...
καθιερώνεται, αντικαθιστώντας διάφορους άλλους αμφιλεγόμενους όρους.

Ο Deniker στο βιβλίο του αρχικά αναλύει την γενικότερη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους στο πλαίσιο του ζωικού βασιλείου. Έπειτα προχωρεί σε αναλυτική ανθρωπολογική μελέτη των φυλών σε όλες τις ηπείρους της γης.

Για παράδειγμα, στην Ευρώπη περιγράφει τον Νορδικό, Μεσογειακό, Ατλαντοειδή-Μεσογειακό, Βαλτικό, Διναρικό και Αλπικό τύπο. Η τυπολογία που εισάγει ο Deniker για την Ευρώπη έχει καθιερωθεί μέχρι τις μέρες μας. Για τις υπόλοιπες ηπείρους έχουν γίνει αρκετές προσθήκες, βασισμένες ωστόσο στο έργο του.

Παρέχει ανθρωπολογική περιγραφή, φωτογραφίες και συνοπτικά τα ψυχικά χαρακτηριστικά των διαφόρων φυλετικών ομάδων. Το βιβλίο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους φυλετικούς μελετητές, ειδικά από το όγδοο κεφάλαιο που ξεκινά η μελέτη των φυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.