Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ψυχικά χαρακτηριστικά του Αλπικού φυλετικού τύπου


Ο Αλπικός τύπος χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, επιφυλακτικότητα και βραδύτητα. Είναι βλοσυρός, απουσιάζει η ενεργητικότητα και έχει υπομονή. Έχει πνευματικές ικανότητες, αλλά η απουσία ενεργητικότητας, η ατολμία και η βαρεμάρα τού αφαιρούν τις δυνατότητες για διακριση και μεγάλα πνευματικά επιτεύγματα. Η ατολμία λόγων και έργων τον κρατούν διαρκώς στο στάδιο των δοκιμών και των αντιδράσεων.

Τείνει στην συντήρηση και στην ευκολία. Κλείνεται στον εαυτό του, στην οικογένεια και στη δουλειά του. Στην εργασία του είναι βραδύς, πειθαρχημένος, αλλά την κάνει χωρίς καμία ευχαρίστηση, άψυχα. Η αγάπη του για τη μετριότητα και για το σύνηθες αποθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και τις διακρίσεις. Όντας συντηρητικός έχει σε μεγάλη εκτίμηση τα χρήματα, τα οποία δεν σπαταλά, αλλά ούτε διαθέτει την τόλμη για επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να αποκτήσει περισσότερα. Στερείται εσωτερικής δύναμης και συναισθηματισμού. Κάθε έννοια ατομικισμού είναι ξένη προς αυτόν και προτιμά να εντάσσεται σε μαζικούς οργανισμούς. Η απουσία ενεργητικότητας, πάθους, σωματικής ετοιμότητας και επιθετικότητας τον καθιστούν ανίκανο για πολιτικό ή στρατιωτικό ηγέτη. Αρέσκεται να ακολουθεί τους ηγέτες σχεδόν υποταγμένα, αν και μέσα του κρύβει συχνά αισθήματα γκρίνιας και ζήλιας.

Είναι δύσπιστος, σκυθρωπός, χωρίς επικοινωνιακές ικανότητες. Η δυσπιστία απέναντι στους ξένους εύκολα γίνεται αντιπάθεια και μίσος. Δείχνει ελάχιστη φροντίδα για τον εαυτό του και συχνά συμπεριφέρεται αδέξια. Η ζωή του βασίζεται στη λιτότητα και στη μετριότητα. Προσαρμόζεται ταχύτατα στο περιβάλλον του και εμφανίζει μεγάλη υπομονετικότητα. Συχνά τείνει στην ιδεαλιστική ενατένιση, όμως του λείπει η τόλμη για να υλοποιήσει τις σκέψεις του. Ακολουθεί μια ήσυχη ζωή που μπορεί με μεθοδικότητα και εργατικότητα να τον οδηγήσει σε υψηλές θέσεις στην κοινωνία, όταν οι άλλοι τολμηροί φυλετικοί τύποι λόγω παλινωδιών αποτυγχάνουν.

Η μη ενεργητικότητα τον κάνει να προσκολλάται στη γη του και να μην μεταναστεύει εύκολα. Συνεπώς συνήθως αποτελεί αγροτικό και ορεινό πληθυσμό που ασχολείται με την γεωργία. Στις πόλεις εργάζεται σε θέσεις μικρής ανταγωνιστικότητας. Εντυπωσιάζεται από το μεγαλείο και ακολουθεί πιστά τους αντίστοιχους θρησκευτικούς ή πολιτικούς ηγέτες. Είναι ένας κατ’ εξοχήν παράγοντας συντήρησης του εκάστοτε καθεστώτος και ενάντια σε κάθε μεταβολή, που δημιουργεί το φόβο της άγνωστης επόμενης κατάστασης. Είναι διστακτικός στην περιπέτεια, στον αθλητισμό και στις κοινωνικές συναναστροφές. Οι συναισθηματικές εξάρσεις του είναι ξένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.