Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Φυλετικός χάρτης της Βραζιλίας


Ο χάρτης παρουσιάζει την φυλετική κατάσταση στην Βραζιλία σήμερα. Η χώρα είναι έντονα μικτή, με λευκούς, νέγρους και ιθαγενείς, ενώ υπάρχουν ακόμα και ελάχιστοι ασιάτες μογγόλοι. Οι λευκοί δίνονται με μπλε χρώμα, οι νέγροι με κόκκινο και οι ασιάτες με πορτοκαλί. Οι ιθαγενείς αντιστοιχούν περισσότερο στο πράσινο χρώμα, παρότι βάσει υπομνήματος αντιστοιχεί στα μικτά άτομα. Είναι γνωστή η προσπάθεια των Αμερικανών ιθαγενών να αυτοπαρουσιάζονται ως μικτοί, ενώ στην πραγματικότητα είναι καθαροί ιθαγενείς. Με το καφέ χρώμα στον χάρτη δίνονται οι ιθαγενείς πληθυσμοί στα δάση του Αμαζονίου, οι οποίοι ζουν απομονωμένοι και οι οποίοι είναι αδύνατο να δηλώσουν ότι δήθεν έχουν και άλλη καταγωγή.

Βλέπουμε ότι οι λευκοί κατοικούν στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο είναι και το πιο οικονομικά...
ανεπτυγμένο. Οι ιθαγενείς αποτελούν την πλειοψηφία στην Βραζιλία, καταλαμβάνοντας πλειοψηφικά σχεδόν όλη την υπόλοιπη χώρα. Σε κάποιες περιοχές εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις νέγρων, ειδικά στην παραλιακή ζώνη μέχρι και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο χάρτης προέρχεται από εδώ και μπορείτε να μπείτε και να κάνετε μεγέθυνση σε μεγάλη λεπτομέρεια, ώστε να δείτε ποια είναι η σύνθεση κάθε μίας πόλης ξεχωριστά.

Τα συνήθη στοιχεία που δίνονται κατά καιρούς για την Βραζιλία και τα οποία δείχνουν πλειοψηφία λευκών και έπειτα μικτών, με τους ιθαγενείς υποτίθεται ελάχιστους, βρίσκονται τελείως εκτός πραγματικότητας. Αν λάβουμε συνδυαστικά τον χάρτη πυκνότητας πληθυσμού στη χώρα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι λευκοί σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πλειοψηφία στην χώρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται ότι είναι ιθαγενείς, κάτι που γίνεται πασιφανές και από φωτογραφικό υλικό. Οι νέγροι αποτελούν ένα εμφανές ποσοστό του πληθυσμού, λογικά διψήφιο.

Η φυλετική εικόνα της Βραζιλίας παραμένει θολή και τέτοιες έρευνες μπορούν να διαλευκάνουν το ζήτημα. Εκτός από την έλλειψη συγκροτημένων φυλετικών τυπολογικών μελετών στην χώρα, πρόβλημα δημιουργεί και η διαρκής προσπάθεια των ιθαγενών να αυτοπροσδιοριστούν ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, είτε αυτοαναφερόμενοι ως μικτοί συνήθως με Ευρωπαίους, ή γενικά ως καφέ χρώματος, ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι καθαροί ιθαγενείς. Συμπερασματικά, η πλειοψηφία κατοίκων της Βραζιλίας είναι ιθαγενείς, ένα σημαντικό ποσοστό γενικά στη χώρα και πλειοψηφικό στα νότια είναι λευκοί και ένα εμφανές κομμάτι είναι νέγροι.

5 σχόλια:

  1. Αυτό με τους Ιθαγενείς που φαίνονται να είναι λίγοι αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής,Κεντρικής Αμερικής και Μεξικού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιθαγενείς αποτελούν την μειοψηφία στις χωρες της Νοτιου Αμερικής, με εξαίρεση την Βολιβία...

      Διαγραφή
    2. Οι λευκοί στην Βραζιλία γενικώς είναι το 48%, οι μικτοί στο 43 % και οι μαύροι στο 7%. Οι Pardo είναι συνήθως αποτέλεσμα μίξης μεταξύ λευκών και ιθαγενών. Οι Pardo δεν είναι καθόλου καθαροί ιθαγενείς. Συνήθως είναι μίξη 2-3 φυλών. Όσο για την πυκνότητα του πληθυσμού, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι ο νότος, που είναι οι πολιτείες Rio Grande do Sul, Santa Caterina, Paraná, São Paulo, Rio de Janeiro και Minas Gerais όπου όλες αυτές οι πολιτείες είναι από 53-93% λευκοί. Ειδικά η Santa Catarina είναι κατά 87-93% λευκή. Και είναι η 2η πιο ευκατάστατη πολιτεία μετά το Σάο Πάολο. Δείκτης του ότι όπου υπάρχει πλειοψηφία λευκών υπάρχει ευημερία.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω οτι δεν ευσταθεί η άποψη του ιστολογιου .Οι γηγενείς στην Βραζιλία αποτελουν μόνο το 1-2 % τυ πληθυσμού περιορισμένοι στην περιοχη του Αμαζονίου.Οι Λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής (Πορτογάλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοι και άλλοι σε πολύ μικρότερα ποσοστά) αποτελούν την πλειοψηφία σε ποσοστό περιπου 47-50%. Οι multiracial Βραζιλιάνοι με επειμιξίες μεταξύ Λευκών, Ιθαγενων και Μαυρων σκλάβων αποτελούν το 40-42%,και υπάρχουν 6% Μαύροι απόγονοι των σκλάβων που μεταφέρθηκαν απο τους πρώτους Πορτογάλους αποίκους, και τέλος ένα οχι και τλοσο εμφανές ποσοστο 1& Ασιατών (Ιάπωνες, Κινέζοι)...Μια ματιά στην φυλετική της δομη θα πειστείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις στατιστικες η βραζιλια βγαζει τους ιθαγενειες κατω του 1% ,ενω οι μιγαδες ανω του ου 43%,,μαυροι ανω του 7%,ενω οι λευκοι(κυριως πορτογαλοι,ιταλοι,ισπανοι) ειναι το 47% του πλυθησμου,ισχυει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.