Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανθρωπολογία της Σκωτίας

Οι μελέτες για την φυσική ανθρωπολογία της Σκωτίας είναι περιορισμένες. Ωστόσο έχουν κάποιες έρευνες που είναι αρκετές για μια αποτίμηση της φυλετικής σύνθεσης της Σκωτίας. Η μελέτη που παρέχει τα περισσότερα ανθρωπολογικά στοιχεία για την ανθρωπολογία της Σκωτίας είναι αυτή των R.W. Reid και J.H. Mulligan με τίτλο "Communications from the Anthropometric Laboratory of the University of Aberdeen", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute. Παρουσιάζει το έργο του ανθρωπομετρικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Aberdeen σχετικά με την ανθρωπολογία της Σκωτίας.

Το δείγμα αποτελούνταν από 512 φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου, μέσα σε διάστημα αρκετών ετών. Η έρευνα εστιάζει στα βορειοανατολικά της χώρας. Η μελέτη περιλαμβάνει στατιστική ανάλυση των μετρήσεων, ώστε να βρεθούν συσχετίσεις μεταξύ των διαφόρων ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε υψηλό, για την εποχή. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης...
βρέθηκε 78,63 δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι δολιχοκέφαλοι. Ο μέσος προσωπικός δείκτης βρέθηκε 89,86 κάτι που δηλώνει λεπτοπροσωπία. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 61,18 κάτι που δηλώνει έντονη λεπτορρινία.

Η πλήρης κατανομή του κεφαλικού δείκτη και του προσωπικού δείκτη, δίνονται στον παρακάτω πίνακα. Έχουμε προσθέσει τα όρια της δολιχοκεφαλίας (ΚΔ<80) και βραχυκεφαλίας (ΚΔ≥82) βάσει της ταξινόμησης κατά Deniker και τα όρια της λεπτοπροσωπίας (ΠΔ≥88) και ευρυπροσωπίας (ΠΔ<84).


Το ποσοστό των δολιχοκέφαλων είναι 62,9%, των μεσοκέφαλων 20,7% και των βραχυκέφαλων 16,4%. Το ποσοστό των ευρυπρόσωπων είναι περίπου 10,4%, των μεσοπρόσωπων 23,2% και των λεπτοπρόσωπων 77,4%.

Περνώντας στις ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, το χρώμα των μαλλιών δίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι τα καστανά μαλλιά επικρατούν, είτε σκούρα καστανά, είτε ανοιχτά καστανά. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία ξανθών μαλλιών. Επίσης, τα κόκκινα μαλλιά παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό.

Το χρώμα των ματιών δίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι τα σκούρα μάτια αποτελούν το 23,29%, τα ενδιάμεσα το 50,78% και τα γαλάζια το 26,03%. Δηλαδή επικρατούν τα ενδιάμεσα μάτια, με τους υπόλοιπους να ισομοιράζονται στις άλλες δύο κατηγορίες.

Το προφίλ της μύτης είναι κυρίως ίσιο, σπανίως να υπάρχουν κοίλες και ακόμη σπανιότερα κυρτές. Αν και μάλλον τα ποσοστά κυρτής μύτης είναι μικρά, λογικά έχει θεωρηθεί το προφίλ του κυρίως σώματος της μύτης και όχι η απόληξή της. Τα ποσοστά δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Τα ανθρωπολογικά στοιχεία για τη Σκωτία συγκρίνονται με αυτά του Halfdan Bryn για τη Νορβηγία και του Gustav Retzius για τη Σουηδία. Το υψηλότερο μέσο ανάστημα εκ των τριών χωρών το έχει η Σκωτία. Η Σκωτία έχει τον ίδιο μέσο κεφαλικό δείκτη με τη Σουηδία, ενώ η Νορβηγία έχει ελαφρά υψηλότερο, λογικά λόγω περισσότερων Κρομανοειδών. Οι Σκωτσέζοι έχουν πιο λεπτό πρόσωπο από τους Νορβηγούς, κάτι αναμενόμενο λόγω των έντονων ζυγωματικών που εμφανίζουν οι Κρομανοειδείς. Επίσης, οι Νορβηγοί, για τον ίδιο λόγο, παρουσιάζουν εμφανή ποσοστά κοίλης μύτης. Το χρώμα ματιών είναι πολύ πιο ανοικτό στις δυο Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, οι Νορβηγοί έχουν πιο σκούρο χρωματισμό μαλλιών από τους Σκωτσέζους, ενώ αντιθέτως στη Σουηδία το 75% είναι ξανθοί.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Σκωτσέζοι είναι κυρίως καστανοί δολιχοκέφαλοι Ατλαντοειδείς ή Κρομανοειδείς, με μάτια ενδιάμεσα και δευτερευόντως καστανά ή γαλάζια. Οι ξανθοί δολιχοκέφαλοι είναι Νορδικοί και αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Στα ανατολικά της χώρας όπου έγινε η μελέτη, οι Νορδικοί είναι περισσότεροι από ότι στην υπόλοιπη χώρα, λόγω των ιστορικών εισβολών των Βίκινγκς και των Νορμανδών από τα ανατολικά. Συνεπώς, το ποσοστό τους στη χώρα πιθανόν κυμαίνεται στο 10-25% ανά περιοχή. Αλπικοί φαίνεται ότι υπάρχουν στη χώρα, που ίσως πλησιάζουν διψήφιο ποσοστό, λόγω του εμφανούς ποσοστού βραχυκεφαλίας. Με απλά λόγια, οι Σκωτσέζοι είναι Ατλαντοειδείς, Κρομανοειδείς και Νορδικοί, με λίγους Αλπικούς και λοιπούς τύπους.

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζει κάποιος σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκουν οι θρυλικοί Beatles;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.