Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Χάρτης χρώματος μαλλιών στην Ευρώπη - Alekseyev


Ο χάρτης παρουσιάζει το ποσοστό που έχει το σκούρο χρώμα μαλλιών στην Ευρώπη. Ως σκούρα μαλλιά έχουν θεωρηθεί οι βαθμίδες 4-8 και 27 της κλίμακας Bunak (και όχι Fischer), που αντιστοιχούν σε καστανά και μαύρα μαλλιά. Προέρχεται από τον Ρώσο ανθρωπολόγο Valery Pavlovich Alekseyev.

Είναι προσεγγιστικός και χωρίζει την Ευρώπη σε ζώνες, η καθεμία με το εξής ποσοστό σκούρων μαλλιών:
Ζώνη 1: κάτω του 50%
Ζώνη 2: 50-80% (τυπογραφικό λάθος στον χάρτη)
Ζώνη 3: άνω του 80%

Στη βόρεια Ευρώπη, τα ξανθά μαλλιά αποτελούν πλειοψηφία, λόγω Νορδικών και Βαλτικών, πλην της περιοχής...
όπου κατοικούν οι Λαπωνικοί. Η κεντρική Ευρώπη έχει ένα εμφανές ποσοστό ξανθών, που προέρχεται από Νορδικές, Βαλτικές ή και Διναρικές επιδράσεις. Ωστόσο η πλειοψηφία είναι καστανοί, γιατί καστανά μαλλιά έχουν οι περισσότεροι Κρομανοειδείς, οι Αλπικοί και οι περισσότεροι Διναρικοί, που κατοικούν στην κεντρική Ευρώπη. Στη νότια Ευρώπη οι ξανθοί αποτελούν μικρά ποσοστά, συνήθως μονοψήφια. Σε Ισπανία, κεντρική και νότια Ιταλία και Βαλκάνια έως τον Καύκασο, επικρατούν τα σκούρα μαλλιά. Μεσογειακοί, νότιοι Κρομανοειδείς, Αλπικοί και οι περισσότεροι Διναρικοί και Καυκάσιοι έχουν σκούρα μαλλιά.

Βλέπουμε ότι η κατανομή των σκούρων μαλλιών είναι αποτέλεσμα της φυλετικής σύνθεσης κάθε περιοχής. Οι εισερχόμεοι Αφρο-ασιάτες αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά των σκούρων μαλλιών στην Ευρώπη.


Από Alekseev V.P., Istoriceskaja antropologija i etnogenez, 1989. Τον βρήκαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.