Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι φυλετικοί τύποι της Δανίας

Στοιχεία για τους φυλετικούς τύπους που εντοπίζονται στη Δανία, βρίσκουμε στο βιβλίο του Δανού φιλολόγου και ιστορικού Gudmund Schütte, με τίτλο "Dansk Folkekarakter", στην παράγραφο που αναφέρεται στη φυλή των Δανών. Πριν περάσει στην καταγραφή των φυλών που κατοικούν στη χώρα, ο Schütte εξηγεί ότι η φυλή αποτελεί το ενδότερο στοιχείο που ορίζει την εμφάνιση και τον χαρακτήρα ενός λαού. Έπειτα παρουσιάζει το παράδειγμα των Σουηδών που πρώτοι στον κόσμο ίδρυσαν κρατικό ίδρυμα για φυλετικές μελέτες, καθώς και το έργο του Hans Günther στη Γερμανία.

Οι Δανοί κατά τον Schütte ανήκουν κυρίως στον Νορδικό τύπο, ο οποίος εντοπίζεται στη βόρεια Γερμανία, Ολλανδία, Φλαμανδία και μέρος της Αγγλίας. Τυπικά σωματικά γνωρίσματα είναι η ξανθότητα, υψηλό ανάστημα, μακρόστενο κρανίο, δηλαδή δολιχοκεφαλία. Εκθειάζεται η ικανότητά του να ηγείται, ιστορικά έχοντας ιδρύσει και αποτελέσει την ανώτερη τάξη στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.

Η Δανία ουδέποτε δέχτηκε εισβολή από Κέλτες, μογγόλους ή Σλάβους, σε αντίθεση με τη Γερμανία που στα νότια...
έχει δεχτεί "Κέλτες", που τους λογίζει ως Αλπικούς και σλάβους, δηλαδή Βαλτικούς, στα ανατολικά. Συνεπώς, λόγω ιστορίας και θέσης, στην Δανία αποκλείονται σημαντικές επιδράσεις από τον Μεσογειακό ή Αλπικό και Βαλτικό τύπο.

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές βρίσκουμε μίξεις, κάτι που σημαίνει ότι παρά την ομοιογένεια, υπάρχει κάποια φυλετική ποικιλομορφία. Ο συγγραφέας διακρίνει την ανατολική με την δυτική ηπειρωτική Δανία, με το δυτικό μέρος να είναι πιο καθαρά Νορδικό. Οι δύο τύποι που αναφέρονται δεν περιγράφονται, αλλά μοιάζουν, οπότε από την πλευρά μας μπορούμε να τους αντιστοιχήσουμε στον Νορδικό και στον βόρειο Κρομανοειδή τύπο, που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά εντοπίζονται κατά κόρον στην Δανία.

Το συμπέρασμα είναι στη Δανία κατοικούν Νορδικοί και Κρομανοειδείς, με τους υπόλοιπους τύπους, όπως Αλπικοί, κτλ, να εντοπίζονται σε μικρές συγκεντρώσεις.

7 σχόλια:

  1. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Αρμενοειδών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο, η Μαντόνα είναι ατλαντομεσογειακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι νορδοκρομανοειδης(συχνος στον βορρα) ειναι σαν τους φρανκενσταιν.(η γνησια νορδικη ομορφια ειναι σπανια,απο οτι εχω δει) οι νορδικοι στα ματια σε κοιταζουν σαν ψυχωτικοι.Εκτος απο ελαχιστους νορδικους(μετρημενους) δεν εχω δει κατι καλυτερο για την δανια.Η δυση παρουσιαζεται συνεχεια στον νορδικο τυπο(ειδικα αν ειναι ομορφος),ενω ειναι μια μειοψηφεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δανος Βασιλιας μας Κωνσταντινος και το σόι του σε τι τυπο ανηκουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.