Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Το βλέμμα και η φυλετική ψυχή

Ο λαός μας λέει ότι το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Αυτό σημαίνει πως κοιτώντας το πρόσωπο και μόνο μπορούμε να λάβουμε πολλές πληροφορίες για την αναμενόμενη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχουμε μπροστά μας. Και τις περισσότερες φορές πέφτουμε διάνα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα εξετάσουμε την συσχέτιση των γνωρισμάτων του προσώπου με τα ψυχικά γνωρίσματα, εστιάζοντας στο βλέμμα. Είναι γεγονός ότι η περιοχή των ματιών είναι εκείνη στην οποία οι άνθρωποι επικεντρώνονται όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά έναν άλλο άνθρωπο. Είναι η σημαντικότερη περιοχή του προσώπου και περιέχει πολλή περισσότερη πληροφορία από ότι νομίζουμε.

Σίγουρα θα έχετε βγάλει συμπεράσματα για κάποιον κοιτώντας μόνο την εμφάνισή του. Είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας στον άνθρωπο, ώστε να μπορεί να προλαμβάνει επικίνδυνες καταστάσεις ή να προσαρμόζεται κατάλληλα. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να συνδυάζουν την εμφάνιση με τη συμπεριφορά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκεντρώνει αυτήν την συνδυαστική πληροφορία από τους χιλιάδες ανθρώπους που συναντούμε στην ζωή μας. Με αυτές τις πληροφορίες αποκτούμε μια πρώτη εκτίμηση για την συμπεριφορά των ανθρώπων που βλέπουμε μπροστά μας. Η όλη διαδικασία είναι γίνεται...
ασυνείδητα, όμως αν γνωρίζουμε τους φυλετικούς τύπους μπορούμε να βγάζουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την αναμενόμενη συμπεριφορά αυτού που βλέπουμε μπροστά μας.

Ειδικά αν εστιάσουμε στην αντίληψή μας για το βλέμμα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση με την φυλή. Στην Ευρώπη, όλοι μας συνδυάζουμε το βλέμμα που έχει αμυγδαλωτά, ανοιχτά και με εμφανές περίγραμμα του βλεφάρου μάτια, ως εκφραστικά και ο άνθρωπος που τα έχει συνήθως είναι εξωστρεφής, ομιλητικός και κοινωνικός. Αυτό δεν οφείλεται στην ίδια την περιοχή των ματιών, αλλά στο ότι τέτοια περιοχή ματιών έχουν οι Μεσογειακοί, οι οποίοι εμφανίζουν αυτά τα ψυχικά γνωρίσματα. Το βλέμμα ενός Διναρικού θεωρείται σκληρό, επειδή ο φυλετικός τύπος που το έχει είναι ευέξαπτος, απότομος και επιθετικός. Το βλέμμα ενός Αλπικού, με βαριά βλέφαρα με λιπώδη πτυχή του βλεφάρου, φαίνεται σαν βαριεστημένο. Προφανώς αυτό προέρχεται από την παθητικότητα και απουσία ενεργητικότητας των Αλπικών και όχι από την ίδια την μορφή της περιοχής των ματιών.

Ένα βλέμμα με πολύ ανοιχτά βλέφαρα, με εκ φύσεως σακούλες γύρω τους, ειδικά αν συνδυάζεται με σαρκώδη κυρτή μύτη, θεωρείται ασυνείδητα ότι αντιστοιχεί σε άτομο με παρακμιακή, αναιδή συμπεριφορά. Όπως γίνεται εμφανές, σχετίζεται με τους Αρμενοειδείς. Όταν βλέπουμε ανθρώπους με μικρά μάτια που είναι βαθιά τοποθετημένα μέσα στο κρανίο, συνήθως πάνω από ισχυρά υπερόφρυα τόξα, κρίνουμε ότι το βλέμμα είναι κάπως πρωτόγονο και υποδηλώνει έναν άνθρωπο δραστήριο και ενστικτώδη. Προφανώς η συσχέτιση γίνεται γιατί τέτοιο βλέμμα έχουν οι Κρομανοειδείς, που είναι δραστήριοι και ενστικτώδεις. Από την άλλη, το βλέμμα των Νορδικών θεωρείται ψυχρό και απόμακρο, επειδή και ο συγκεκριμένος φυλετικός τύπος που το έχει παρουσιάζει αυτά τα ψυχικά γνωρίσματα.

Διαπιστώνουμε ότι ο χαρακτηρισμός που δίνουμε στο κάθε βλέμμα, προκύπτει από τα ψυχικά γνωρίσματα του φυλετικού τύπου που διαθέτει αυτό το βλέμμα. Αν μπορούμε να διακρίνουμε τον φυλετικό τύπο ενός ανθρώπου, τότε αποκτούμε μια πολύ καλή εκτίμηση για την συμπεριφορά που αναμένουμε από αυτόν. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές μίξεις μεταξύ των διαφόρων φυλετικών τύπων. Μπορεί π.χ. κάποιος Αλπικός-Διναρικός να έχει πάρει το βαρύ βαριεστημένο βλέμμα από την Αλπική συνιστώσα, αλλά να έχει πάρει στοιχεία επιθετικότητας στην συμπεριφορά του από την Διναρική συνιστώσα. Συνεπώς, στις περιπτώσεις μίξης η εκτίμηση μόνο από το βλέμμα μπορεί να πέσει έξω και γι' αυτό θα πρέπει να εξετάζουμε ολόκληρο τον φαινότυπο.

Την σύνδεση του προσώπου με συγκεκριμένα ψυχικά γνωρίσματα έχουν προσπαθήσει ανά τους αιώνες να την κάνουν διάφοροι φυσιογνωμιστές, συγκεντρώνοντας ενδείξεις από την προσωπική τους εμπειρία ή από τις λαϊκές δοξασίες. Πλέον δεν έχουμε ανάγκη από φυσιογνωμιστές. Το πρόβλημα έχει σχεδόν λυθεί. Η φυλετική ανθρωπολογία έχει δείξει με επιστημονικά τεκμήρια την συσχέτιση φαινοτύπου και συμπεριφοράς. Είναι οι φυλετικοί τύποι που περιγράφουμε, με τα σωματικά και τα ψυχικά τους γνωρίσματα. Η φυλετική γνώση πρέπει οπωσδήποτε να διαδοθεί, εφόσον αποτελεί την πεμπτουσία της ανθρώπινης φύσης. Είναι απαράδεκτο τέτοια γνώση να έχει ήδη βρεθεί και μελετηθεί επαρκώς και να μην αποτελεί διδακτέα ύλη στα σχολεία και κοινός τόπος στην κοινωνία.

Η μορφή του βλέμματος δεν σηματοδοτεί τίποτα από μόνο του, άλλωστε την λειτουργία της όρασης και της προστασίας των οφθαλμών του την επιτελεί σε κάθε περίπτωση. Ο χαρακτηρισμός ως "εκφραστικό", "σκληρό", "βαριεστημένο", "ψυχρό", "πρωτόγονο" βλέμμα, έχει να κάνει αποκλειστικά με το ότι συνδέονται με φυλετικούς τύπους που έχουν συγκεκριμένα ψυχικά γνωρίσματα. Συνεπώς, γνωρίζοντας τους φυλετικούς τύπους, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις ψυχικές προδιαθέσεις κάθε ανθρώπου. Σε κάθε φυλετικό τύπο, τα σωματικά γνωρίσματα, εκ των οποίων το πιο εκφραστικό είναι το βλέμμα, συνδέονται με συγκεκριμένα ψυχικά γνωρίσματα.

7 σχόλια:

  1. Ο Κουλης εχει αετισιο βλεμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστή, σχετικά με τις σακούλες κάτω από τα μάτια,δεν τις αποκτούν πολλές φορές και άλλα άτομα,διαφορετικού φυλετικού τύπου,εκτός από τους Αρμενοειδείς,λόγω κούρασης, καπνίσματος,τύπο δέρματος,κακών συνηθειών κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς να είμαι ειδικος, αυτά τα χαρακτηριστικά τα συναντούμε σε όλους τους τύπους(οχι με την ίδια συχνότητα) αλλά μπορούν και να δημιουργηθούν με βάση τον τρόπο ζωής του καθενός πχ διατροφή, ύπνος, σκληρη εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.