Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανθρωπολογία των Πολωνών

Στοιχεία για την εθνολογία και ανθρωπολογία της Πολωνίας λαμβάνουμε από το βιβλίο του Πολωνού ανθρωπολόγου Juljan Talko-Hryncewicz με τίτλο "Die Polen, eine ethnographische Skizze", που βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό Archiv für Anthropologie. Γίνεται προσπάθεια να συνθέσει την ανθρωπολογική εικόνα των Πολωνών, καθώς έως τότε είχαν γίνει αποσπασματικές μελέτες ανά περιοχές. Στην αρχή γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις επαφές των Πολωνών με άλλες εθνότητες. Οι Πολωνοί βρίσκονται σε όλη τους την ιστορική διαδρομή σε διαρκή αλληλεπίδραση με Γερμανικά και Σλαβικά φύλα. Μετά την εθνολογική ανάλυση, περνά στην φυσική ανθρωπολογία των Πολωνών.

Ο συγγραφέας παραθέτει όλες τις έως τότε μελέτες για το ανάστημα των Πολωνών, από τις οποίες προκύπτει ότι οι Πολωνοί είναι κατά μέσο όρο μέτριου αναστήματος. Ως προς το χρώμα των μαλλιών...
το καστανό κυμαίνεται στις νότιες περιοχές στο διάστημα 40-73,87%, με τους ξανθούς σε ποσοστά 20-30%. Στις βόρειες περιοχές τα ποσοστά αντιστρέφονται και οι ξανθοί έχουν ποσοστά 48-75% ανάλογα με την περιοχή. Το χρώμα των ματιών είναι μπλε σε ποσοστά που φτάνουν το 60%, με τα υπόλοιπα ενδιάμεσα ή καστανά. Ο χρωματισμός ανοίγει όσο πάμε βόρεια.

Οι μετρήσεις κεφαλικού δείκτη στις περισσότερες μελέτες των ανθρωπολόγων, βρίσκουν ότι κατά μέσο όρο οι Πολωνοί είναι ήπια βραχυκέφαλοι. Τυπικές τιμές βρίσκονται στο διάστημα 82-84, με ποσοστά βραχυκέφαλων στον πληθυσμό 54-83,2%. Δηλαδή υπάρχει μια πλειοψηφία βραχυκέφαλων, όμως εντοπίζεται και ένα σημαντικό ποσοστό μεσοκέφαλων σε ποσοστό 10-30% και ένα μικρότερο ποσοστό δολιχοκέφαλων σε ποσοστό 5-20%.

Τα στοιχεία ταιριάζουν με την εικόνα των Πολωνών ως κυρίως βραχυκέφαλων Βαλτικών ή Αλπικών, με τους πρώτους να κυριαρχούν στα βόρεια και τους δεύτερους στα νότια. Στα νοτιοδυτικά η βραχυκεφαλία ευθύνεται και σε Διναρικούς. Τα ποσοστά μεσο-δολιχοκεφαλίας ευθύνονται σε Βαλτο-Κρομανοειδείς και Νορδικούς.

5 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να κάνει μια γρήγορη εκτίμηση των φυλετικών τύπων που κατοικούν στην χώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15% Αρμενοειδείς, 35% Αλπικοί, 25% Διναρικοί, 15% Μεσογειακοί, 10% Κρομανοειδείς 10% Ότι γυφτιά μπορείς να φανταστείς

      Διαγραφή
    2. Οι Αρμενοειδείς κυμαίνονται από 15 μέχρι 25% και οι μελαμψοί από 10 μέχρι 30%. Μεσογειακοί 5%, Κρομανοειδείς 2%, Αλπικοί και Διναρικοί είναι οι περισσότεροι από Αλβανούς και Τουρκόγυφτοι που νομίζουν ότι είναι Άριοι.

      Διαγραφή
  2. Ο Κρομανοειδής τύπος γίνεται να έχει κοίλη μύτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κουλης σε τι τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.