Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κωστής Παλαμάς: Κύρια ιδεολογία στο έργο μου είναι η φυλή


Απαντώντας στο ποια είναι η κύρια ιδεολογία στο έργο του:

"Η Πατρίδα. Η φυλή. Η αντίληψη των καινούριων ιδεών (κομμουνισμός) ίσως δεν είναι τόσο κοντά σ’ εμέ. Σ’ εμέ το μεγάλο Ιδανικό είναι άλλο. Είναι η «Μεγάλη Ιδέα». Ναι. Καθαυτό η Μεγάλη Ιδέα. Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Επειδή είμαι τόσο πατριδολάτρης όλες οι κρίσιμες στιγμές του Έθνους μας έχουν αποτυπωθεί στους στίχους μου"

Κωστής Παλαμάς, Συνέντευξη στην εφημερίδα
"Ελεύθερος Λόγος", 21 Ιουνίου 1923


Το ιδεολογικό υπόβαθρο στο έργο του Παλαμά είναι η πατρίδα, η φυλή και η Μεγάλη Ιδέα. Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής, όντας εθνικιστής, εμφυσούσε μέσω των στίχων του πατριωτικά ιδανικά στον λαό. Δεν είναι όμως απλά πατριδολάτρης...
αλλά κάνει λόγο και περί φυλής. Δηλαδή, θέτει το ζήτημα της καταγωγής και όχι απλά της εθνικής συνείδησης. Όπως φαίνεται και στο έργο του, αναφέρεται στην καταγωγή των Ελλήνων και διαρκώς γίνεται η σύνδεση των Ελλήνων του σήμερα με τους αρχαίους και μεσαιωνικούς Έλληνες, χαρακτηριστικό το έργο του Η φλογέρα του Βασιλιά.

Ο Παλαμάς δεν έκανε ποτέ πίσω για τα ιδανικά του. Μάλιστα, η συνέντευξη έγινε ένα μόλις χρόνο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ο Παλαμάς, ενάντια στους ηττοπαθείς, διατηρεί ακέραια την πίστη του στη Μεγάλη Ιδέα. Συνέχισε μέχρι τέλους να εξυμνεί τον Ελληνισμό, να δίνει έμπνευση και ορμή στα νιάτα για κάτι υψηλότερο, ευγενέστερο, ηρωικότερο.

7 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=4f3Uym7qg-w Ποιοι είναι οι φυλετικοί τύποι αυτών των γραικύλων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάφροι!

      Έτσι έχει καταντήσει η Ελληνική νεολαία, παρακμιακή, σαν τους νέγρους της Αμερικής, να κάνεις παιδί να σου βγει έτσι. Εθνικιστική Δικτατορία, οργανωμένη σε όλες τις γειτονιές εθνικιστική νεολαία με γκλοπς και ξύλο στα νέο-αφρικανάκια για να φτιάξουν χαρακτήρα, απαγόρευση της αφρο-αμερικάνικης μουσικής και κατήχηση από τα σχολεία για να αποκτούν τα παιδιά και οι νέοι σωστή συμπεριφορά, σκέψη και χαρακτήρα.

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να υπάρξει ένα σκληρό εθνικιστικό καθεστώς στην Ελλάδα το οποίο θα επαναφέρει την υπερηφάνεια των Ελλήνων. Μια ακόμη Εθνική Οργάνωση Νεολαίας η οποία θα γαλουχησει τους νεους με τα εθνικά και πατριωτικά ιδεώδη, θα μορφώνει και θα εξασκεί την ψυχή και το σώμα, δημιουργώντας έτσι την νεα υγιή γενιά Ελλήνων η οποία θα διέπεται απο αξίες και ιδανικά. Ταυτόχρονα με την απέλαση ολων των λαθροεισβολεων και σε μεταγενέστερο στάδιο, την φυλετική κάθαρση του έθνους μέσω προγραμμάτων ευγονικής, μπορεί να επιτευχθεί επιτυχώς η εθνική παλιγγενεσία.

      Διαγραφή
  2. αυτή η κοπέλα Jessica Lowndes είναι Ατλαντοειδής?ευχαριστώ!
    https://www.instagram.com/p/Blvbq8Wlnt-/?hl=el&taken-by=jessicalowndes

    https://www.instagram.com/p/Bja23_TlLic/?hl=el&taken-by=jessicalowndes

    https://www.instagram.com/p/BfrwRELg78u/?hl=el&taken-by=jessicalowndes

    https://www.instagram.com/p/Bd8C7Exg9rb/?hl=el&taken-by=jessicalowndes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη και μετά την καταστροφή αυτός διατήρησε την πίστη του στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας και στο έθνος. Αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κορυφή ο Παλαμας: H αρχαία ψυχή ζεί μέσα μας αθέλητα κρυμμένη ο μέγας Παν δεν πέθανε όχι, ο Πάν δεν πεθαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.