Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η ανθρωπολογική διαφοροποίηση στη Ρωσία

Ο Ρώσος ανθρωπολόγος A. Ivanovski πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στην φυλετική ανθρωπολογία της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του τα βρίσκουμε σε περίληψη στο Γαλλικό περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "Sur les éléments constitutifs de la population de la Russie", αλλά και σε περίληψη στο Γερμανικό περιοδικό Mittheilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien. Αναλύεται κυρίως η ανθρωπολογία της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, ωστόσο γίνονται αναφορές και για τα υπόλοιπα φυλετικά στοιχεία σε ολόκληρη την τότε επικράτεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Οι εκτάσεις είναι αχανείς και τα φυλετικά στοιχεία πολυάριθμα.

O Ivanovski επέλεξε να λάβει μετρήσεις και παρατηρήσεις σε μία σειρά από ανθρωπολογικά γνωρίσματα, που θα τον βοηθήσουν στην κατηγοριοποίηση του πληθυσμού. Ως προς τον χρωματισμό, στην Ευρωπαϊκή Ρωσία...
ο ανοιχτόχρωμος συνδυασμός (ξανθά μαλλιά - γαλάζια μάτια) εντοπίζεται στο 13% του πληθυσμού, ο ενδιάμεσος (συνήθως καστανά μαλλιά - ανοιχτά/ενδιάμεσα μάτια) στο 25% και ο καστανός (καστανά μαλλιά - καστανά μάτια) στο 62%. Ο ξανθός τύπος βρίσκεται κυρίως στα βόρεια και δυτικά, ενώ ο καστανός συνδυασμός αυξάνεται στον Καύκασο (75%) και περισσότερο στη Σιβηρία (85%) και στην Κεντρική Ασία (89%).

Το ανάστημα ταξινομείται ως εξής:
χαμηλό - μέτριο προς χαμηλό - μέτριο προς υψηλό - υψηλό
45% - 28% - 17% - 23%
Το ανάστημα είναι υψηλότερο προς τα δυτικά και στον Καύκασο, ενώ μειώνεται προς τα ανατολικά, δηλαδή προς την Ασία.

Ο κεφαλικός δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ρωσία ταξινομείται ως εξής:


Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ρωσίας είναι κυρίως βραχυκέφαλος. Υπάρχουν καστανοί δολιχοκέφαλοι και βραχυκέφαλοι, κάτι που υποδηλώνει διαφοροποίηση μεταξύ των καστανών. Οι χαμαίκρανοι συναντώνται στην δυτική Ρωσία, ειδικά ανάμεσα στους δολιχοκέφαλους, ενώ προς τα ανατολικά οι υψίκρανοι αυξάνονται.

Ο προσωπικός δείκτης ταξινομείται ως εξής:
λεπτοπρόσωποι - μεσοπρόσωποι - ευρυπρόσωποι
8% - 61% - 21%
Στην Ευρωπαϊκή Ρωσία οι κάτοικοι είναι κυρίως μεσο-ευρυπρόσωποι. Λεπτοπρόσωπους βρίσκουμε κυρίως μεταξύ των δολιχοκέφαλων, ενώ ευρυπρόσωπους κυρίως μεταξύ των βραχυκέφαλων.

Ο μέσος ρινικός δείκτης βρίσκεται εντός της λεπτορρινίας. Λεπτόρρινοι είναι κυρίως οι δολιχοκέφαλοι, ψηλοί και καστανοί, ενώ το ποσοστό τους πέφτει όσο πάμε προς ανοιχτό χρώμα μαλλιών, χαμηλό ανάστημα και βραχυκεφαλία.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας προβαίνει σε μια κατηγοριοποίηση των λαών ολόκληρης της Ρωσικής επικράτειας σε ανθρωπολογικά σύνολα. Αρχικά έχουμε τους λαούς της κεντρικής και νότιας Ευρωπαϊκής Ρωσίας, γνωστοί και ως σλάβοι. Από τα στοιχεία του συγγραφέα, εξάγουμε ότι έχουμε έναν χαμαίκρανο, δολιχοκέφαλο, λεπτόρρινο, καστανό τύπο που αντιστοιχεί στον (Βαλτο-)Κρομανοειδή (και Pontid) τύπο, που εντοπίζεται σε σημαντικές ποσοστώσεις. Επίσης, έχουμε πολλούς βραχυκέφαλους καστανούς Αλπικο-Βαλτικούς και ξανθούς βραχυκέφαλους Βαλτικούς, που οι δυο τους αθροιστικά αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Τέλος, υπάρχουν και μια μικρή μειοψηφία ξανθών δολιχοκέφαλων που αντιστοιχούν σε Νορδικούς.

Οι Λάπωνες αποτελούν ξεχωριστή ανθρωπολογική ομάδα, με χαμηλό ανάστημα, βραχυκεφαλία, χαμαικρανία και μακρύ κορμό που υποδηλώνει βραχυσκελία. Οι συγγενείς Σαμογιέδες διαφέρουν ως προς την δολιχοκεφαλία και τα πιο μογγολικά γνωρίσματα. Οι Λεττονοί και λογικά όλες οι Βαλτικές χώρες, διαφέρουν από τους κυρίως σλάβους ως προς την υψηλότερη ξανθότητα, την υψηλότερη λεπτορρινία και υψηλότερο ανάστημα, κάτι που δείχνει ότι παρόλη την παραμένουσα εν γένει βραχυκεφαλία, αυξάνονται οι Νορδικοί. Προς την Αρμενία, επικρατούν σκούρος χρωματισμός, σχεδόν καθολική βραχυκεφαλία, μεσοπροσωπία, λεπτορρινία, που αντιστοιχεί στον Αρμενοειδή τύπο. Στην Οσσετία και γενικότερα οι Καυκάσιοι είναι ξεχωριστοί, με υψηλότερο ανάστημα και μικρότερη βραχυκεφαλία. Από κει και πέρα, ο Ivanovski ξεχωρίζει τους μογγόλους της Κεντρικής Ασίας, έπειτα αυτούς της Σιβηρίας όπου διακρίνει τέσσερις κατηγορίες, που αντιστοιχούν περίπου στους λαούς Tungus, Yakuts, Ostyaks, αλλά και Aino. Ένας τελείως ξεχωριστός κλάδος είναι αυτός που περιλαμβάνει Κούρδους, Πέρσες και κάποιους Αζέρους, με μέτριο προς υψηλό ανάστημα, σκούρο χρωματισμό, δολιχοκεφαλία και τάση λεπτοπροσωπίας και μακριά άκρα, που αντιστοιχεί στον Ιρανικό τύπο.

Το συμπέρασμα είναι ότι στα εδάφη ακόμη και της σημερινής Ρωσίας κατοικεί πλήθος φυλετικών τύπων. Κάτι αναμενόμενο, λόγω της εδαφικής της έκτασης. Μπορεί στο μυαλό μας ο τυπικός Ρώσος να έχει τα σλάβικα γνωρίσματα, ωστόσο οι υπήκοοι του κράτους ανήκουν σε ένα μεγάλο εύρος φυλών. Και μάλιστα οι φυλετικές διαφορές συνδέονται με πολιτισμικές, γλωσσικές και άλλες διαφορές.

6 σχόλια:

  1. Κύριε διαχειριστά,ο Pontid τύπος είναι υπο-τύπος του Μεσογειακού;Ποιά είναι τα σωματικά και ψυχικά του γνωρίσματα και η σχέση του με τον τελευταίο;Θα ήταν ενδιαφέρον να εξηγήσετε καθώς δεν υπάρχει άρθρο περί του θέματος και ο τύπος αυτός είναι συχνός και εν Ελλάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κιριλένκο είναι διναρικός/κρομανοειδής και ο Καρέλιν βαλτικός/κρομανοειδής;
    http://dunkingwithwolves.com/files/2013/01/6905598.jpg
    https://pitch2cage.files.wordpress.com/2016/01/karelin_.jpg?w=464&h=353

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θετω ξανα το ερωτημα που εθεσα και περσυ και δεν ελαβα ακομα απαντηση
    γιατι (για μας τους παλαιους και εμπειρους εραστας)οι ρωσιδουλες ειναι οι πιο ομορφες οι πιο σεξυ οι πιο θηλυκες γυναικες του πλανητη???????(και ολες οι σλαβες θα ελεγα
    καποιος εμπειρος με τις γυναικες ας πει τη γνωμη του.
    μονο σοβαρες απαντησεις περικαλω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σοβαρές απαντήσεις,ανταποκρίνονται σε σοβαρές ερωτήσεις...Η ερώτηση που θέτεις δεν ανταποκρίνεται στην αντικειμενική σοβαρότητα.Τι είναι αυτό που ρωτάς;Και τι εννοείς όταν λες ''σλάβες''.Μία Σλάβα μπορεί αν είναι τόσο Βαλτική όσο και Βαλτοκρομανοειδής,ακόμα και Νορδική και Διναρική.Οπότε,καταλαβαίνει κανείς,ότι δε βγαίνει κάποια άκρη από την ερώτηση σου.Το ίδιο ισχύει και με τις...''ρωσιδούλες''.Μία ''ρωσιδούλα'',μπορεί να είναι Βαλτική ή και Νορδική!
      Ερωτήσεις-διαπιστώσεις,''εμένα μου αρέσουν οι Μεσογειακές με καμπύλες,γιατί συμβαίνει αυτό;'' και του άλλου του αρέσουν''νορδικές γαλανομάτες,γιατί;'',δεν επιδέχονται σοβαρής απάντησης...

      Διαγραφή
    2. Οι βραχυκέφαλοι φαινότυποι (αλπικοί, βαλτικοί) έχουν άλλο ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν εμφανίζεται στους υπολοίπους, κι αυτό είναι η νεοτενία. Έχουν δηλαδή, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, νεανικότερη όψη που συνδυάζεται με τα πιο "στρογγυλά" χαρακτηριστικά του προσώπου κι δίνει πολλές φορές εμφανισιακά ομορφότερα πρόσωπα.
      Επίσης, η κρομανοειδής επίδραση στους βόρειους τύπους γενικότερα (και βορειο-ανατολικούς) είναι συνήθως ισχυρότερη, που σημαίνει πως οι πληθυσμοί αυτοί έχουν και τα ανάλογα σώματα. Και για να προλάβω τον κάθε ανόητο, οι κρομανοειδείς άνδρες τείνουν να έχουν πιο γυμνασμένο σώμα, όχι και οι κρομανοειδείς γυναίκες, οι οποίες δεν εκκρίνουν τεστοστερόνη αλλά θυληκές ορμόνες που αποδίδουν τα ανάλογα στο σώμα τους.

      Διαγραφή
    3. Ναι είναι βυζαντινορθόδοξες, γι' αυτό σου ανοίγουν τα πόδια πιο εύκολα. Τελικά έχει δίκιο ο δεύτερος σχολιαστής, σοβαρές απαντήσεις πρέπει να δίνονται σε σοβαρές ερωτήσεις.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.