Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Το ανάστημα στις ΗΠΑ


Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με το ανάστημα στις ΗΠΑ δημοσίευσε ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Clark Wissler στο περιοδικό Scientific Monthly με τίτλο "Distribution of Stature in the United States". Η ανάλυση εξετάζει την γεωγραφική κατανομή του αναστήματος στη χώρα, αναζητώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την κατανομή.

Τα στοιχεία για το ανάστημα στις ΗΠΑ αντλούνται από την μεγάλη ανθρωπολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το δείγμα ήταν τεράστιο και προέρχονταν από όλες τις πολιτείες. Ο χάρτης δίνει το μέσο ανάστημα σε ίντσες. Το πιο άσπρο χρώμα σημαίνει και υψηλότερο ανάστημα. Ένας ακόμη χάρτης, από τα ίδια στοιχεία, δίνεται εδώ.

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι ότι τα βορειοανατολικά παράλια έχουν το πιο χαμηλό ανάστημα, μαζί με...
έναν θύλακα στο Νέο Μεξικό στον οποίο κατοικούν ιθαγενείς Ινδιάνοι. Επίσης, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μεγάλες πόλεις παρουσιάζουν χαμηλότερο ανάστημα από ότι η επαρχία. Οι περιοχές με το υψηλότερο ανάστημα βρίσκονται στο κέντρο και βόρεια προς δυτικά, ενώ προς τις παραθαλάσσιες περιοχές το ανάστημα πέφτει.

Έπειτα ο συγγραφέας εξετάζει την μεταβλητότητα του αναστήματος, για να διαπιστώσει αν αυτή οφείλεται σε μίξη ετερογενών στοιχείων ή όχι. Βρίσκει ότι υψηλότερη μεταβλητότητα έχουν οι περιοχές χαμηλού αναστήματος, ενώ αυτές με το υψηλότερο ανάστημα είναι πιο ομοιογενείς.

Οι παραλιακές περιοχές που δέχονται τα κύματα μετανάστευσης είναι αυτά που έχουν το χαμηλότερο ανάστημα, ενώ οι περιοχές στο κέντρο είναι πιο ομοιογενείς και κατοικούνται από τους απογόνους των πρώτων λευκών εποίκων. O Wissler είναι ξεκάθαρος: "Γνωρίζοντας την ιστορία του πληθυσμού μας, η ερμηνεία είναι προφανής. Σημαίνει ότι οι παλαιότεροι άποικοι ήταν ψηλοί, ενώ αυτοί που κατέφτασαν πρόσφατα είναι κοντοί."

Έπειτα, γίνεται μια ανάλυση για το κατά πόσον το φαινόμενο είναι γενικό ή ισχύει αποκλειστικά για τις ΗΠΑ. Από στοιχεία για την Σουηδία και την Ιταλία, ο Wissler διαπιστώνει ότι οι πόλεις τείνουν να ελκύουν ξένα στοιχεία και αν οι γηγενείς είναι ψηλοί, τότε τα ξένα στοιχεία θα ρίξουν το μέσο ανάστημα, ενώ αν οι γηγενείς είναι κοντοί, οι ξένοι θα ανεβάσουν το ανάστημα.

Ο Wissler θεωρεί ότι η γεωγραφική κατανομή, καθώς και η διαφορά στην κατανομή μεταξύ πόλεων και επαρχίας, οφείλονται στην μετανάστευση. Ταυτοχρόνως, η διαφορά στην μεταβλητότητα ανά περιοχή οφείλεται σε φυλετικούς λόγους. Εφόσον αυτοί που εισέρχονται στις ΗΠΑ προέρχονται από την ανατολική και νότια Ευρώπη, π.χ. νότιοι Ιταλοί, Εβραίοι, Πολωνοί, κλπ. είναι κοντύτεροι από τους παλαιούς λευκούς Αμερικανούς, που είναι Βρετανικής, Γερμανικής, Σκανδιναβικής, κλπ. καταγωγής, είναι αναμενόμενο το ανάστημα να πέφτει στις παραθαλάσσιες περιοχές που δέχονται τα κύματα των νεοεισερχόμενων.

O Wissler συμπεραίνει ότι η μεγαλύτερη φυλετική ποικιλομορφία εμφανίζεται στις πόλεις, ενώ η επαρχία είναι πιο ομοιογενής. Οι νότιες πολιτείες εμφανίξουν μέτρια μίξη, ενώ οι πιο περιοχές με την λιγότερη μίξη βρίσκονται στα κεντρικά και κεντρικά προς βόρεια.

Αν από την πλευρά μας λάβουμε υπόψη τους φυλετικούς τύπους, θα δούμε ότι οι αρχικοί λευκοί είναι Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς και Νορδικοί, που όλοι τους έχουν υψηλό μέσο ανάστημα. Οι νέγροι στις νοτιοανατολικές πολιτείες, συνήθως Sudanid, έχουν και αυτοί παρόμοια υψηλό ανάστημα. Οι Ινδιάνοι, αλλά και γενικότερα οι μογγόλοι έχουν χαμηλότερο ανάστημα. Οι νεοφερμένοι λευκοί, από την νότια και ανατολική Ευρώπη είναι κυρίως Μεσογειακοί, Αλπικοί και Βαλτικοί, είναι πιο κοντοί από τους πρώτους λευκούς εποίκους, με αποτέλεσμα όπου εγκαθίστανται να ρίχνουν το μέσο ανάστημα. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο φυλετικός παράγοντας είναι αυτός που καθορίζει την κατανομή του αναστήματος στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.