Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο René Collignon για την ανθρωπολογία της Γαλλίας

Ο René Collignon ήταν Γάλλος ανθρωπολόγος του 19ου αιώνα. Το έργο του ήταν σημαντικό και ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους ανθρωπολόγους της εποχής του στην Ανθρωπολογική Εταιρία του Παρισιού. Στη μελέτη του περί διαμερισμάτων της Βρετάνης, προβαίνει σε ανάλυση της ανθρωπολογίας όλης της Γαλλίας, παραθέτοντας στοιχεία και από άλλους ανθρωπολόγους.

Το ύψος είναι υψηλό στον βορρά, καθώς και στα νότιες παράλιες και νοτιοδυτικές περιοχές. Οι μεταβατικές περιοχές προς το κέντρο έχουν μέτριο ύψος, ενώ το κέντρο της Γαλλίας έχει χαμηλό ύψος.

Στον βορρά υπάρχουν αρκετοί Νορδικοί, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά υπάρχουν Μεσογειακοί, κυρίως όμως με επικρατούσα την Κρομανοειδή επιρροή. Ο Collignon είναι ένας από τους πρώτους που αναγνωρίζει Κρομανοειδείς στους σύγχρονους πληθυσμούς. Η Κρομανοειδής επίδραση δίνει μεγάλο ύψος και γωνιώδη χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Μεσογειακοί χωρίς Κρομανοειδή επίδραση υπάρχουν περισσότερο στα Μεσογειακά παράλια, στην περιοχή της Μασσαλίας και της κοιλάδας του Ροδανού, ως αποτέλεσμα εποικισμού από Έλληνες και Ρωμαίους, καθώς και στην Κορσική.

Ο Collignon κρίνει ότι η Νορδική επίδραση στον βορρά οφείλεται σε εισβολή Νορδικών φύλων προϊστορικά, υποτάσσοντας τους κυρίως Αλπικούς πληθυσμούς. Οι Νορδικοί Κέλτες μίχθησαν με τους πολυαριθμότερους Αλπικούς και αποτέλεσαν την αριστοκρατία. Συνεπώς οι Κέλτες ήταν Νορδικοί-Αλπικοί, παρότι κάποιοι θεώρησαν τους Κέλτες ως Αλπικούς, λόγω συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν τη Γαλλία συμφώνησαν ομόφωνα με αυτή τη θεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.