Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Arthur de Gobineau για το ότι άνθρωπος διαμορφώνει το περιβάλλον γύρω του και όχι το ανάποδο


"Ποτέ δεν καθορίζει ο χώρος την αξία ενός έθνους, διότι ποτέ δεν την έχει καθορίσει και ποτέ δεν πρόκειται να την καθορίσει. Αντιθέτως, το έθνος έδινε και θα δίνει πάντα σ' ένα χώρο την οικονομική του, ηθική του και πολιτική του αξία."

Arthur de Gobineau, The Inequality of Human RacesΟ Gobineau διατρανώνει ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω τους, δίνοντάς του αξία για τον ίδιο και όχι το περιβάλλον τους ανθρώπους. Σε όλο το βιβλίο του αναλύει πώς μεγάλοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν σε μειονεκτικά περιβάλλοντα, ενώ σε άλλα πλεονεκτικά περιβάλλοντα ουδείς σημαντικός πολιτισμός δημιουργήθηκε, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τη διαφορά έκανε η φυλή.

2 σχόλια:

 1. Γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει το δοκίμιο περί της ανισότητος των ανθρωπίνων φυλών του Γκομπινώ σε ελληνική μετάφραση;; Επίσης εάν το έχει κάποιος ενδιαφέρομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΛΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ31 Μαρτίου 2014 στις 5:57 μ.μ.

   Το συγκεκριμενο εργο του Γκομπινω στα Ελληνικα απο οτι ξερω δεν υπαρχει.
   Μεταφρασεις εργων του εχουν γινει στα Ελληνικα αλλων ομως περιηγητικων που αφορουν την Ελλαδα και τα οποια εγραψε κατα την διαρκεια της διπλωματικης του υπηρεσιας εν Ελλαδι οχι ομως του συγκεκριμενου.

   Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.