Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η φυσική ανθρωπολογία στην Ελλάδα

Η φυσική ανθρωπολογία μελετά την ποικιλομορφία και την εξέλιξη στον άνθρωπο. Η μελέτη αυτή γίνεται μέσω μετρήσεων και παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την μορφή και την συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η φυσική ανθρωπολογία αποτελεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Τουλάχιστον σε κάθε προηγμένη χώρα της δύσης είχαν δημιουργηθεί πανεπιστημιακές έδρες ανθρωπολογίας, όπου τότε νοούνταν μόνο η φυσική ανθρωπολογία. Επίσης είχαν δημιουργηθεί ανθρωπολογικά μουσεία, εργαστήρια, επιστημονικές εταιρίες, επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, ακολουθώντας την πορεία κάθε αναπτυσσόμενου επιστημονικού κλάδου. Τα συμπεράσματα των μετρήσεων άρχισαν να γίνονται τόσο σημαντικά, ώστε να επηρεάζουν τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Η συνειδητοποίηση της φυλετικής διαφοροποίησης με βάση μετρήσεις, έδωσε ώθηση στις φυλετικές μελέτες και στην φυλετική ταξινόμηση στο ανθρώπινο είδος. Κάθε φυλή αποδείχτηκε ότι είχε συγκεκριμένα εμφανισιακά και ψυχικά γνωρίσματα.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νικητές αποφάσισαν την καταπίεση των φυλετικών μελετών, διότι αποτελούσαν ενοποιητικό παράγοντα των λαών ενάντια στους τυράννους σιωνιστές. Η φυσική ανθρωπολογία είτε απαγορεύτηκε, είτε άλλαξε σε πιο "αποδεκτό" περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν μελετώνται οι ζώντες, αλλά δίνεται έμφαση στην εξέλιξη του ανθρώπου από τα πρωτεύοντα και την παλαιoανθρωπολογία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει εξαφανιστεί η φυσική ανθρωπολογία και έχει αντικατασταθεί από την γενετική πληθυσμών, η οποία είναι ακίνδυνη, καθώς μελετώνται "πληθυσμοί" και όχι μεμονωμένα άτομα, δηλαδή δεν γίνεται ταξινόμηση και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν "διαχωρισμοί". Πάντως ακόμα και με αυτήν την κατάσταση, η θέληση για γνώση και μελέτη της ανθρώπινης ποικιλομορφίας δεν μπορεί να σταματήσει και υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για κατάρτιση στις μεθόδους της φυσικής ανθρωπολογίας, ακόμα και στην Ελλάδα. Βέβαια όλες οι σπουδές είναι σε αντιρατσιστικό πλαίσιο, γιατί αλλιώς θα κόβονταν μαχαίρι.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα σπουδές στην φυσική ανθρωπολογία, με απώτερο σκοπό τις μελέτες και μετρήσεις σε ζώντες. Στη μελέτη των ζώντων, ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η ανθρωπομετρία, αλλά και ο απώτερος στόχος που είναι η φυλετική ταξινόμηση και η μελέτη της επίδρασης της φυλής στον πολιτισμό και την ιστορία.

Η φυσική ανθρωπολογία στα Ελληνικά πανεπιστήμια:...

ΕΚΠΑ - Τμήμα Ιατρικής
Φυσική Ανθρωπολογία Ι - Εξέλιξη του ανθρώπου (επιλογής χειμερινό)
Φυσική Ανθρωπολογία ΙΙ - Σκελετική και πληθυσμιακή ανθρωπολογία (επιλογής εαρινό)
Διδάσκων: Θ. Πίτσιος

ΕΚΠΑ - Τμήμα Βιολογίας
Φυσική Ανθρωπολογία (επιλογής, 3ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Ε. Βαλάκος

ΑΠΘ - Τμήμα Βιολογίας
Βιολογική Ανθρωπολογία (επιλογής 7ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Βιολογίας
Εξέλιξη (υποχρεωτικό 5ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Μ. Λαδουκάκης (γενετική πληθυσμών)

Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Βιολογίας
Εξέλιξη (υποχρεωτικό 6ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Γ. Κίλιας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
Εξελικτική Βιολογία (υποχρεωτικό 8ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Κ. Σωτηρόπουλος

Πανεπισήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας και βιοτεχνολογίας
Εξέλιξη (υποχρεωτικό 5ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Ζ. Μαμούρης, Θ. Γιαννούλης

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Βιοτεχνολογίας
Εξέλιξη (υποχρεωτικό 6ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Η. Ηλιόπουλος, Ν. Κοσμίδης, Ε. Ντούνη

ΑΠΘ - ΔΠΜΣ Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία
Βιολογική ανθρωπολογία: Μεθοδολογία (1ο εξάμηνο)
Εξέλιξη του ανθρώπου (3ο εξάμηνο)
Διδάσκων: Μ.Ε. Χοβαλοπούλου

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Εισαγωγή στην Εξέλιξη και τη Φυσική Ανθρωπολογία (υποχρεωτικό 3ο εξάμηνο)
Φυσική Ανθρωπολογία – Οστεολογία (υποχρεωτικό κατεύθυνσης χειμερινό)
Παλαιοανθρωπολογία (υποχρεωτικό κατεύθυνσης εαρινό)
Διδάσκων: Α. Μπαρτσιώκας, Χ. Παπαγεωργοπούλου


Ακόμη φυσικός ανθρωπολόγος είναι ο Ν. Ξηροτύρης στο πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Βιολογίας.
Ο Θ. Πίτσιος είναι ένας από τους λίγους που έχει κάνει μετρήσεις σε ζώντες, στην Πελοπόννησο.

Αν γνωρίζετε κάτι άλλο για σπουδές στην φυσική ανθρωπολογία στην Ελλάδα, προσθέστε το.

15 σχόλια:

 1. ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ:ΤΙΠΟΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. γιατι στο γερμανισταν στο αγγλισταν και στο γαλισταν υπαρχει???????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΧΙ,ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ,ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ.

   Διαγραφή
 3. Κύριε Διαχειριστά, όπως διακρίνετε και μόνος σας, σε όλες τις σχολές η ανθρωπολογία αποτελεί μάθημα επιλογής πέραν των δύο τμημάτων βιολογίας. Αλλά και να ήταν ένα μάθημα βαρύτητας οι γνώσεις που θα αποκομίζονταν από το μάθημα, θα ήταν ελάχιστες καθώς ο όρος ανθρωπολογία, δεν περίορίζεται μόνο στις ανθρώπινες φυλές, αλλά αναλύει και περεταίρω κοινωνικά, δημογραφικά και πολιτισμικά στοιχεία. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή της λογοκρισίας και στο κυνήγι κάθε φυλετιστικής ή εθνικιστικής απόψεως, η εκμάθηση της ανθρωπολογίας από τη σκοπιά των φυλών και της βιολογικής τους έκφρασης, καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, στα πανεπιστήμιά μας αποτελεί ένα μακρινό όνειρο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το δια ταυτα ειναι οτι εν αρχη ην η φυλη ουχι η πατρις.Ειμαι πρωτα οτι ειμαι φυλετικα π.χ. Ατλαντοειδης και μετα ειμαι Ελληνας.
  Οπως σωστα εχουν επισημανει σε διαφορες αναρτησεις αλλοι συναγωνιστες ο Δημοπουλος εχει απολυτο δικιο σε αυτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τοτε εισαι διεθνιστης σαν τους αναρχοκομουνιστες αρα εχθρος του ελληνικου λαου
   εγω πρωτα ειμαι ελληνας και μετα μαλλον νορδικος

   πας μη ελλην εστι βαρβαρος!!!!!

   Διαγραφή
  2. Με τον τροπο που "εγινες" εσυ Ελληνας,μπορει να γινει κι ενας νεγρος,αφου πρωτα θα αισθάνεται Ελληνας και μετα "μαλλον" φυλετικα νεγρος!Αντιλαμβανεσαι τι ανοησια πιστευεις;Αυτη η αποψη είναι χειροτερη και πιο επικινδυνη από τον αναρχοκομμουντστικο διεθνισμο στον οποιον αντιτίθεσαι...
   Νοτης

   Διαγραφή
  3. Το ζήτημα είναι όμως ότι το αλπικός,ατλαντοείδης,διναρικός,μεσογείακός, νορδικός κλπ. είναι φυλετικοί τύποι όχι Φυλή.
   Η φυλή είναι η Άρια Φυλή ή Ευρωπαική Φυλή αν προτιμάς. Τα έθνη στην ουσία αποτελούν ένα συνδυασμό φυλετικών τύπων (εκτός φυσικά από τον κοινό πολιτισμό και ιστορία) όπου ο ένας φυλετικός τύπος αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον.

   Διαγραφή
  4. Όντως οι άλλες είναι υποφυλές. Οι Φυλές είναι οι άσπρη η μαυρη η κιτρινη

   Διαγραφή
  5. Πας εξωευρωπαιος υπανθρωπος μη Ελλην Ανθρωπος24 Μαρτίου 2014 στις 5:54 μ.μ.

   Ειναι προφανες οτι αυτο το οποιο εννοει ο συναγωνιστης ειναι οτι δεν ειναι """ομοεθνης""" με εξωευρωπαικους υπανθρωπους οπως οι αρμενοειδεις.Σαφως και αναγνωριζει την υπαρξη μιας φυλης της Αριας Ευρωπαικης φυλης.Ειναι προφανες οτι αυτο λεει ο ανθρωπος.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος22 Μαρτίου 2014 - 9:54 μ.μ. ζητω η πατριδα πιστη στο εθνος - εθνικισμος εναεθνος αποτελειται απο πολλους φυλετικουςτυπους αυτο που χαρακτηριζειτο εθνος ειναι η εθνικησυνειδση η γλωσσα η θρησκεια τα ηθη εθιμα κτλπ.ειμαι ακρως αντιθετος με τους φυλετιστες ιεμαιπατριωτης εθνιστης -εθνικιστης οπως θελετε μαρεσει να μελεταω τους φυλετικους τυπους σαν επιστημη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126695744076198&set=a.126695740742865.32450.126695610742878&type=1&theater σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκει η ποιοι φυλετικοι τυποι υπαρχουν σε αυτον που απεικονιζει η φοτο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι καθαρά Αλπικός απ ότι φαίνεται με ΄΄βαριά΄΄ βλέφαρα και χαλαρους μύες προσώπου

   Διαγραφή
  2. από μια φωτο μονο είναι επισφαλες.Πεντε εστειλα ο ιδιος στη διαχειρηση,πραγματι ο εικονιζόμενος δειχνει Αλπικ αλλα θα ηθελα χωρις γενεια,προφιλ κλπ

   Διαγραφή
  3. δυστυχως στις περισσοτερες εισναι με γενια

   Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.