Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Φυλή και παχυσαρκία

Έχετε ακούσει πολλές φορές για "έρευνες" στις οποίες οι διάφορες χώρες κατατάσσονται ως προς την παχυσαρκία. Ακολουθούν περισπούδαστες αναλύσεις για το τι φταίει σε μια χώρα και υπάρχουν πολλοί παχύσαρκοι, ενώ χώρες ελάχιστα παχύσαρκες δέχονται επαίνους για την καλή διατροφή και την άθληση των πολιτών τους.

Δυστυχώς οι "επιστήμονες" σε αυτές τις "έρευνες" ούτε αναφέρουν, ούτε ασχολούνται με τη φυλετική σύνθεση του πληθυσμού των κρατών. Όπως είναι γνωστό στους φυλετικούς ανθρωπολόγους, κάθε φυλετικός τύπος έχει το δικό του σωματότυπο. Μάλιστα για λόγους ταξινόμησης, οι σωματότυποι έχουν χωριστεί στις εξής κατηγορίες: ενδομορφικός, μεσομορφικός και εξωμορφικός.

Ο εξωμορφικός παρουσιάζει τη μικρότερη εναπόθεση λίπους στους ιστούς και είναι λεπτός. Αντιθέτως, ο ενδομορφικός παρουσιάζει μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους και είναι παχύς. Ο ενδομορφικός τύπος είναι κάτι το ενδιάμεσο. Η διαφορά υπάρχει και ως προς το μέγεθος και το σχήμα των μυών του σώματος. Οι διαφορές φαίνονται στο παραπάνω σχήμα.

Για τους σωματότυπους των Ευρωπαϊκών φυλετικών τύπων ισχύουν τα εξής:

Μεσογειακός: εξωμορφικός προς μεσομορφικός
Νορδικός: εξωμορφικός
Αλπικός: ενδομορφικός
Κρομανοειδής: μεσομορφικός προς εξομορφικός
Βαλτικός: ενδομορφικός
Διναρικός: εξωμορφικός προς μεσομορφικός

Συνεπώς, όταν σε μια χώρα κυριαρχούν για παράδειγμα άτομα του Αλπικού τύπου, είναι λογικό η χώρα να καταταχθεί στις πιο παχύσαρκες. Αντιθέτως μια χώρα κατ' εξοχήν Νορδική θα καταταχθεί στις λιγότερο παχύσαρκες. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αθλούνται συστηματικά, η ποσότητα λίπους και το μέγεθος των μυών στο σώμα τους θα ακολουθεί την φυλετική τους προδιάθεση.

Όσο περίεργο και αν ακουστεί σε κάποιον που δεν έχει μελετήσει την φυλετική ανθρωπολογία, η παχυσαρκία σε μια χώρα είναι και θέμα κυρίως φυλετικό. Ζητήματα διατροφής, άθλησης και οικονομικής κατάστασης μπορούν να επηρεάσουν. Η κακή διατροφή μπορεί να χειροτερέψει την προδιάθεση σε έναν ενδομορφικό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει εξωμορφικός! Ο σωματότυπος έχει κληρονομηθεί και δεν αλλάζει, όσο καλή και να είναι η διατροφή. Το ίδιο ισχύει και με τον αθλητισμό, ο οποίος μειώνει την ποσότητα τους λίπους και αυξάνει τους μύες, όμως ο σωματότυπος παραμένει ο ίδιος. Η καλή διατροφή και ο αθλητισμός πρέπει να προωθούνται για λόγους υγείας και ευεξίας πάνω από όλα. Η οικονομική κατάσταση όμως έχει μεγάλη επίδραση διότι έχει να κάνει με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται. Μια πολύ φτωχή χώρα είναι αδύνατο να είναι παχύσαρκη.

Οι περισσότερες "έρευνες" που δημοσιεύονται είναι τελείως αναξιόπιστες, καθώς έχουν σκοπιμότητες, μη αντιπροσωπευτικό δείγμα ή σκοπεύουν στον εντυπωσιασμό και συχνά αντικρούονται με τα φυλετικά δεδομένα. Αν κάποιος γνωρίζει τη φυλετική σύνθεση των κρατών, μπορεί να κάνει μια εκτίμηση περί της παχυσαρκίας ενός λαού.

2 σχόλια:

  1. -ΞΑΝΘΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΜΑΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝ ΝΟΡΔΙΚΙΣΤΗΣ-

    Ὁ ἐνδομορφικὸς τῦπος εἶναι παχουλὸς καὶ φιλήδονος, μὲ προδιάθεσι γιὰ καράφλα καὶ καλοπέρασι στὴ ζωή. Ὁ ἐκτομορφικὸς ἤ ἐξωμορφικὸς εἶναι λεπτὸς καὶ διανοητικός, μὲ ῥοπὴ στὴν ἐπιστήμη, εἶναι ἐσωστρεφής, συγκρατημένος δὲν ἐκδηλώνει ἔντονα τὰ συναισθήματά του. Ὁ μεσομορφικὸς εἶναι ἀθλητικός, μυώδης (ὄχι ἀπαραίτητα ὀγκώδης ὅμως), μὲ ἐνεργητικότητα, θυμικό καὶ πρακτικότητα.

    Ἔθνη ὅπως οἱ Βούλγαροι καὶ δυστυχῶς οἱ Νεοέλληνες ἔχουν μεγαλύτερο ποσοστὸ ἐνδομορφικῶν ἀπὸ τοὺς ἄλλους τύπους, λόγῳ ὑποβεβαθμισμένου τουρκογονιδίου, γι' αὐτὸ καὶ τό "παχουλό" μοτίβο παίζει κατὰ κόρον σὲ τέτοιες χῶρες. Ἀντιθέτως σὲ χῶρες ὅπως ἡ Ἀλβανία καὶ ἡ Ῥουμανία κυριαρχεῖ τὸ ξερακιανό-νευρῶδες-ἀθλητικὸ σῶμα λόγῳ διναρικῆς καταβολῆς (μεσομορφικὸς πρὸς ἐξωμορφικός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε Όχι στους Νεοέλληνες κυριαρχεί ο μεσομορφικός τύπος με κάποια στοιχεία του εκτομορφικού....Λανθασμένη η άποψη του παραπάνω φίλου οι Νεοέλληνες ενδομορφικοί; O ενδομορφικός φαίνεται παχουλός δεν είναι όμως πάντα απλώς δίνει την εντύπωση του ευτραφούς λόγω χονδροειδούς οστεοκατασκευής. Ενδομορφικοί είναι οι Αλπικοί κυρίως και δεν θα έλεγα ότι έχουμε αρκετούς μάλλον έχουμε κυρίως μεσομορφικούς με κάποια στοιχεία εκτομορφικών είναι η πλειονότητα των Ελλήνων. Ψάξε το καλύτερα φίλε μου. Και μην κρίνεις από την τωρινή σωματική κατάσταση των Νεοελλήνων διότι νομίζω ότι βιάζεσαι αρκετά στο συμπέρασμά σου. Και υποσημείωση ο εκτομορφικός δεν είναι απαραίτητο ότι είναι λεπτός πάντα εκτός αν είναι ακραίως εκτομορφικός με μηδαμινή ικανότητα αποθήκευσης λίπους.Επίσης οι διναρικοί κινούνται απο ακραίο εκτομορφικό με μεσομορφικό σωματότυπο όχι πάντα καθαρά μεσομορφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.