Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Προτομές αρχαίων Ελλήνων: σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκουν;

Τα γλυπτά της αρχαίας Ελλάδος θαυμάζονται από όλη την ανθρωπότητα για την ακρίβεια της απεικόνισης ειδικά των ανθρωπίνων μορφών. Η απεικόνιση και της παραμικρής λεπτομέρειας με αληθοφανή τρόπο έχουν καταστήσει τα έργα τέχνης πρότυπο στην τέχνη της γλυπτικής. Η δυσκολία και η απαιτητικότητα της δουλειάς του γλύπτη σε συνδυασμό με το κορυφαίο αποτέλεσμα, σημαίνει ότι οι γλύπτες της εποχής έφτασαν την γλυπτική τέχνη σε τέτοιο επίπεδο που να καθίσταται αμφίβολο αν μπορεί πλέον να ξεπεραστεί.

Οι φυλετικοί ανθρωπολόγοι εκμεταλλευόμενοι την ακρίβεια της απεικόνισης των ανθρωπίνων μορφών μπορούν να βγάλουν πολλά συμπεράσματα για τον φυλετικό τύπο των απεικονιζόμενων σε αγάλματα και προτομές. Τα γλυπτά που διασώθηκαν και απεικονίζουν πρόσωπα γνωστά από τις αρχαίες πηγές είναι τα πιο σημαντικά για τους φυλετικούς ανθρωπολόγους. Γλυπτά μυθικών οντοτήτων ή θεών συνήθως απεικονίζουν το πρότυπο κάλλους, το οποίο όμως υπάρχει μες στην κοινωνία.

Παρατίθενται οι προτομές διάσημων αρχαίων Ελλήνων. Παρατηρεί κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στον Μεσογειακό τύπο, έχοντας ίσια μύτη, σαρκώδη χείλη, κυματιστά μαλλιά, ανοιχτά βλέφαρα, πρόσωπο χωρίς γωνίες. Στην προτομή του Ξενοφώντος, δίνεται και το προφίλ, στο οποίο απεικονίζεται ως σχετικά δολιχοκεφαλικός, με πιθανή Αλπικότητα.

Στις προτομές ξεκινώντας από πάνω: Αριστοφάνης - Παρμενίδης, Περικλής - Σοφοκλής, Ηρόδοτος - Θεόφραστος, Ξενοφών.





Ωστόσο, υπάρχουν και αρχαίοι οι οποίοι δεν είναι Μεσογειακοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σωκράτης που είναι Αλπικός και ο Ευριπίδης που είναι και αρκετά Διναρικός.



1 σχόλιο:

  1. γιατί δεν κάνετε και ένα παρόμοιο άρθρο με τους Ελληνες διανοούμενος-καλλιτέχνες του 20 αιωνα΄?πχ Καβάθης-Ριτσος-Σεφερης-Ελύτης-Κάλλας-Παξινού κτλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.