Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ο τύπος του σώματος στις γυναίκες



Ο σωματότυπος στον άνθρωπο με βάση τους φυλετικούς ανθρωπολόγους ταξινομείται σε εξωμορφικό, μεσομορφικό και ενδομορφικό. Ο εξωμορφικός τύπος έχει τη λιγότερη εναπόθεση λίπους στους ιστούς και είναι λεπτός, ο ενδομορφικός έχει την περισσότερη εναπόθεση λίπους στους ιστούς και είναι παχύς, ενώ ο μεσομορφικός μια ενδιάμεση κατάσταση.

Ωστόσο, οι σωματικές διαφορές είναι πολύ μεγαλύτερες από την απλή κατάταξη σε τρεις σωματότυπους. Ενδεικτικά παρατίθεται οι φωτογραφίες του σώματος δύο διάσημων γυναικών. Η Gisele Bundchen αριστερά και η Maria Menounos δεξιά. Και οι δύο σωματότυποι είναι εξωμορφικοί. Και οι δυο γυναίκες είναι λεπτές. Όμως, το σώμα της Menounos έχει περισσότερες "καμπύλες", δηλαδή πιο συμπιεσμένη μέση, πιο πλατιά λεκάνη και ευρύτερους γοφούς σε σχέση με την Gisele.

Η διαφορά στον σωματότυπο των δύο γυναικών οφείλεται στις φυλετικές διαφορές. Η Gisele είναι Νορδική-Διναρική, ενώ η Μενούνος Μεσογειακή (με Κρομανοειδή επίδραση και οι δύο). Αντίστοιχες διαφορές μπορούν να παρατηρηθούν και στους άνδρες. Είναι άλλωστε κοινώς γνωστό ότι οι Μεσογειακές γυναίκες έχουν καμπύλες - σε σύγκριση με τις Νορδικές και τις Διναρικές, που ο κορμός τους είναι πιο "ίσιος".

Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων των διαφόρων φυλών είναι πολλές, σε όλο το σώμα και δεν περιορίζονται στο πρόσωπο. Απλώς στο πρόσωπο οι διαφορές είναι πιο ευδιάκριτες και δεν καλύπτονται από ενδύματα, για αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους φυλετικούς ανθρωπολόγους για τη φυλετική ταξινόμηση.

5 σχόλια:

  1. εξαιρετικα τα αρθρα σας και θερμα συγχαρητηρια.
    1) τι ελληνικη βιβλιογραφια προτεινετε γιασχετικα με την ανθρωπολογια ????
    2) υπαρχει καποιοιο αρθρο ή βιβλιο για την σεξουαλικη συμπεριφορα των ανθρωπινων φυλων ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      1) Περί φυλετικής ανθρωπολογίας στα ελληνικά υπάρχει μόνο το βιβλίο του Δημήτρη Δημόπουλου "Η καταγωγή των Ελλήνων", δες στους συνδέσμους δεξιά. Αυτό που αξίζει είναι η εισαγωγή του βιβλίου που είναι εξαιρετική, δίνοντας τη σωματική και ψυχική περιγραφή των Ευρωπαϊκών φυλετικών τύπων. Το υπόλοιπο βιβλίο βρίθει ανακριβειών, ιστορικών και φυλετικών. Ένα άλλο βιβλίο, του ιδίου συγγραφέα "Εισαγωγή στη Βιοπολιτική" μιλά περί φυλετικής ανθρωπολογίας, αλλά δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες τυπολογίας. Τα ανθρωπολογικά βιβλία που αξίζουν είναι στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Τα σημαντικότερα δίνονται στους συνδέσμους δεξιά.

      2) Για τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών φυλών αναφέρει κάποια πράγματα ο H. Gunther στο βιβλίο του "Racial Elements of European History" στην αρχή που πειγράφει τη συμπεριφορά των φυλών. Γενικά περί σεξουαλικής συμπεριφοράς λευκών, μαύρων και κίτρινων, γράφει ο Rushton στο "Race, Evolution, Behavior", δες δεξιά.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. εχω το βιβλιο του Δημοπουλου, η καταγωγη των Ελλήνων, και έχει ισχυρισμούς που υποστηρίζονται από πληθώρα βιβλιογραφίας που βρίσκεται στο τελος του βιβλιου. Όταν λες βρίθει φυλετικών ανακριβειων υπονοείς ότι και η επιστημονικη δουλεια στη βιβλιογραφία ειναι επίσης λαθος? Ή εννοεις ότι ο Δημοπουλος διαστρεβλωσε τα επιστημονικα δεδομενα? Σε καθε περίπτωση θα άξιζε να παραθεσεις καμια 10αρια σημεια που επακριβως αυτο συμβαινει..

      Διαγραφή
  2. Γνωρίζουμε ότι η Ζιζέλ είναι μισή Βραζιλιάνα, μισή Γερμανίδα. Η Μενούνος πάλι Ελληνίδα. Όσον αφορά τη πρώτη, τι θα είχατε να πείτε σχετικά με τη φυλετική αυτή μίξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ανθρωπολογία δεν κατηγοριοποιούμε τις μίξεις εθνικά, αλλά φυλετικά. Εξετάζεται ο φυλετικός τύπος και όχι η εθνική καταγωγή ή συνείδηση.

      Η Gisele είναι μια συνήθης μίξη μεταξύ συγγενών λευκών Ευρωπαϊκών φυλετικών τύπων. Το ότι γεννήθηκε στην Βραζιλία δεν σημαίνει κάτι, καθώς οι γονείς της είναι Γερμανικής καταγωγής, πράγμα που de facto φαίνεται και στον φυλετικό της τύπο. Θα μπορούσε εύκολα να προέρχεται από τη νότια Γερμανία.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.