Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Will Durant: Η ιστορία είναι κομμάτι της βιολογίας


"Η ιστορία είναι κομμάτι της βιολογίας... Συνεπώς οι νόμοι της βιολογίας είναι τα βασικά μαθήματα της ιστορίας."



Ο Will Durant ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Έγινε διάσημος για το βιβλίο του "Η ιστορία του πολιτισμού". Στα έργα του εξέτασε την ιστορία, τον πολιτισμό και την φιλοσοφία στο διάβα των αιώνων. Από τις μελέτες του και επηρεασμένος από την Δαρβινιστική οπτική, έφτασε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία αποτελεί κομμάτι της βιολογίας. Θα πρέπει πάντοτε να βλέπουμε την πορεία των εθνών και τις ιστορικές διεργασίες από βιολογική σκοπιά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε...
τους νόμους της βιολογίας. Οι τρεις νόμοι της βιολογίας σύμφωνα με τον Durant είναι οι εξής:

- Η ζωή είναι ανταγωνισμός. Ακόμα και η συνεργασία με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας, σε πλαίσιο οικογένειας, κοινότητας, συλλόγου, εκκλησίας, κόμματος, έθνους ή φυλής, γίνεται για να ισχυροποιήσουμε την ομάδα μας ενώπιον του ανταγωνισμού.

- Η ζωή είναι επιλογή. Στον αγώνα για ζωή, κάποιοι είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι και κάποιοι όχι. Όλοι γεννιόμαστε άνισοι, υπακούοντας στην κληρονομικότητα, επίσης επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε για το ποια θα είναι η πορεία στη ζωή.

- Η ζωή πρέπει να αναπαράγεται. Η φύση έχει ανάγκη από ποσότητα, ως προϋπόθεση για να γίνει η επιλογή και να επέλθει η ποιότητα. Όποιος δεν αναπαράγεται αρκετά, αναπόφευκτα θα αντικατασταθεί από άλλους με υψηλότερους αναπαραγωγικούς ρυθμούς.

Τα διδάγματα είναι σημαντικά. Η ιστορία είναι κομμάτι της βιολογίας και η γνώση των νόμων της βιολογίας απαραίτητοι για την ερμηνεία της ιστορίας.

3 σχόλια:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.