Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ανθρωπομετρικές τεχνικές στην φυλετική επιστήμη

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο για τις ανθρωπομετρικές τεχνικές στην φυλετική ανθρωπολογία εξέδωσε ο Γερμανός ανθρωπολόγος Bruno Κ. Schultz με τίτλο "Taschenbuch Der Rassenkundlichen Messtechnik". Ο συγγραφέας υπήρξε ακαδημαϊκός και υψηλόβαθμο στέλεχος των SS. Συνέγραψε αρκετά βιβλία σχετικά με την φυλετική επιστήμη για την ανθρωπολογία των Γερμανών, αλλά και εγχειρίδια ανθρωπομετρίας.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα ανθρωπομετρικά όργανα και οι τεχνικές μετρήσεων στο ανθρώπινο σώμα. Εξ αυτών, θα παρουσιάσουμε τα τρία βασικότερα όργανα ανθρωπομετρίας και τις σημαντικότερες ανθρωπολογικές μετρήσεις, που χρησιμοποιούνται στις φυλετικές μελέτες.

Στο βιβλίο περιγράφονται επίσης οι γνωστότερες χρωματικές κλίμακες για την ταξινόμηση του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.

Τα τρία βασικά ανθρωπομετρικά όργανα είναι τα εξής:...
ανθρωπόμετρο, sliding calipers και spreading calipers.



Ανθρωπόμετρο
Για μέτρηση ύψους, καθιστού ύψους, κλπ.



Sliding calipers (Ολισθαίνον παχύμετρο)

Για μέτρηση ύψους προσώπου, διζυγωματικής διαμέτρου, διαστάσεων μύτης, κλπ. Πλέον υπάρχει και ψηφιακό.



Spreading calipers (Εκτεινόμενο παχύμετρο)
Για μέτρηση διαστάσεων κεφαλικού, ώμων, κλπ.



Οι σημαντικότερες μετρήσεις, με τη βοήθεια των παραπάνω οργάνων, που χρησιμοποιούνται στις φυλετικές μελέτες είναι οι εξής:

Μέτρηση ύψους (αριστερά) και καθιστού ύψους (δεξιά)




Μήκος κεφαλής




Εύρος κεφαλής



(Μορφολογικό) Ύψος προσώπου



Εύρος προσώπου (Διζυγωματική διάμετρος)


Ύψος μύτης


Εύρος μύτης



Οι δύο πρώτες μετρήσεις χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κορμικού δείκτη, οι δύο επόμενες για τον κεφαλικό δείκτη, οι δύο επόμενες για τον (μορφολογικό) προσωπικό δείκτη και οι δύο τελευταίες για τον ρινικό δείκτη.

Σημείωση: μετρήσεις γίνονται και σε ανήλικους, συνήθως για μελέτες ανάπτυξης του σώματος. Στις φυλετικές μελέτες, προτιμώνται ενήλικα άτομα, στα οποία έχουν οριστικοποιηθεί οι διαστάσεις του σώματος.

Για όποιον ενδιαφέρεται για την ανθρωπομετρία, το βιβλίο είναι ένας σημαντικότατος οδηγός, εύληπτος και με πολλές φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.