Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η ανθρωπολογία της Βολιβίας

Μία από τις σημαντικότερες μελέτες για την ανθρωπολογία της Βολιβίας πραγματοποίησε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Arthur Chevrin, στο βιβλίο του με τίτλο "Anthropologie Bolivienne" Vol. 1, 2, 3. Η μελέτη έγινε στα πλαίσια επιστημονικής αποστολής και εκδόθηκε σε τρεις τόμους. Ο πρώτος τόμος να περιλαμβάνει εθνολογία, δημογραφία, φωτογραφικό αφιέρωμα και σωματοσκοπία, ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει ανθρωπομετρία και ο τρίτος τόμος κρανιολογία. Επειδή εδώ ασχολούμαστε με την ανθρωπολογία των ζώντων, θα εστιάσουμε στον δεύτερο τόμο, μαζί με τις σωματικές παρατηρήσεις του πρώτου τόμου.

Ο Chevrin μελέτησε δύο από τις κύριες εθνοτικές ομάδες της Βολιβίας, τους Quechuas και τους Aymaras. Το δείγμα αποτελούνταν από 206 άτομα, άνδρες και γυναίκες. Βασικά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του προσώπου...
είναι τα μέτρια υπερόφρυα τόξα, με μέτρια προς μεγάλη κλίση μετώπου, μύτη ίσια ή κυρτή, με τάσεις προγναθισμού και χρώμα δέρματος αρκετά καφέ. Το χρώμα των ματιών ταξινομείται βάσει της κλίμακας του Bertillon και είναι πάντοτε σκούρο, από καστανό έως σκούρο καστανό. Το χρώμα των μαλλιών είναι σκούρο καστανό ή μαύρο.

Περνώντας στην ανθρωπομετρία, το ανάστημα είναι χαμηλό προς μέτριο. Ο κορμικός δείκτης βρίσκεται στη μεσοσκελία προς βραχυσκελία. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης των δύο ομάδων βρέθηκε 83,0 και 82,7 δηλαδή σχεδόν πανομοιότυπος. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν περίπου το 35-40% και οι μεσο-βραχυκέφαλοι το υπόλοιπο 60-65%. Η διζυγωματική διάμετρος είναι αρκετά υψηλή, λόγων ισχυρών ζυγωματικών.

Η μελέτη είναι ενδελεχής, με πολλούς πίνακες, διαγράμματα, φωτογραφίες, σκίτσα και επεξηγήσεις. Πλησιάζει την πληρότητα, με πλήθος ανθρωπομετρικών στοιχείων.

Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων, με τους Aymaras να έχουν περισσότερους βραχυκέφαλους, να έχουν πιο πλατύ πρόσωπο, πιο ευρύ σώμα και υψηλότερα ποσοστά επίκανθου από τους Quechuas, οι οποίοι είναι γενικά πιο ψηλοί και σκουρόχρωμοι.

Η φυλετική σύνθεση της Βολιβίας είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι ομοιότητες και οι μίξεις μεταξύ των ιθαγενών τύπων δυσχεραίνει την κατάσταση. Οι ιθαγενείς φαίνεται ότι αποτελούνται από μια μίξη φυλετικών τύπων, βασικοί εκ των οποίων είναι ο μεσο-βραχυκέφαλος Andid που είναι τυπικός στις Άνδεις και ο μεσο-δολιχοκέφαλος Brazilid που εκτείνεται σε όλη την πεδιάδα του Αμαζονίου, με δευτερεύοντα στοιχεία τον δολιχοκέφαλο κάπως "πρωτόγονο" τύπο Lagid και τον μεσο-βραχυκέφαλο τύπο Pampid.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.