Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η μορφή της τρίχας στον άνθρωπο


Τα μαλλιά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία στον άνθρωπο. Αυτό ώθησε τους ανθρωπολόγους να εφαρμόσουν μεθόδους ταξινόμησης για τις διάφορες ιδιότητές τους. Η τριχοφυΐα της κεφαλής μπορεί να διαφέρει ως προς το χρώμα, το πάχος, την εγκάρσια διατομή, την κυρτότητα, την πυκνότητα, κτλ. Στις εικόνες παρουσιάζεται η ταξινόμηση ως προς την κυρτότητα της τρίχας, όπως την αντιλαμβάνεται ο εξωτερικός παρατηρητής.

Δείτε τις υπόλοιπες εικόνες και την αντιστοίχηση της ταξινόμησης με ελληνικούς όρους:



straight = ίσια
low/medium/deep waves = ελαφρά/μέτρια/έντονα κυματιστά
curly = σγουρά
frizz(l)y = κατσαρά
woolly = έντονα κατσαρά

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι συνήθεις σε νέγρους και νεγροειδείς. Επισημαίνεται η διαφορά μεταξύ σγουρών (curly) και κυματιστών (wavy) μαλλιών: στα σγουρά μαλλιά η τρίχα περιελίσσεται γύρω από τον εαυτό της, ενώ στα κυματιστά όχι.

Από το βιβλίο του L.R. Sullivan, Essentials of Anthropometry, 1928.

5 σχόλια:

  1. Προς διαχειριστή.

    Αν μπορέσεις να ταξινομήσεις ΟΛΟΥΣ τους αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους χρεισημοποιόντας φωτογραφίες προτομών και επίσης τις μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδος, θα προσφέρεις μεγάλο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχει κάνει αυτό ο διαχειριστής με αρκετούς φιλοσόφους και με άλλους επιφανείς αρχαίους Έλληνες. Πήγαινε δίπλα στο σύνδεσμο για τους αρχαίους Έλληνες και δες.

      Διαγραφή
    2. Προς 10:34 π.μ.

      Το ξέρω ότι το έχει κάνει με κάποιους αλλά το θέμα είναι να το κάνει με όλους τους Φιλοσόφους και ίσως τις σημαντικότερες προσωπικότητες, για να βγει και στατιστικά ποιος φυλετικός τύπος κυριαρχούσε και ποια ήταν τα ποσοστά του κάθε τύπου.

      Διαγραφή
  2. φυλετικος τυπος νικου αναδιωτη ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.