Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Μελέτες σε διδύμους: περιβάλλον ή κληρονομικότητα;

Οι μελέτες σε διδύμους αποτελούν σημαντικό εργαλείο για βιολόγους, ψυχολόγους και ανθρωπολόγους ώστε να διακρίνουν την επίδραση της κληρονομικότητας έναντι της επίδρασης του περιβάλλοντος. Στους -ομοζυγωτικούς- διδύμους ο παράγοντας κληρονομικότητα εξαλείφεται, αφού οι δίδυμοι έχουν κοινή βιολογική βάση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις διαφορές που προέρχονται από την επίδραση του περιβάλλοντος. Μία από τις σημαντικότερες μελέτες σε διδύμους είναι αυτή του Αμερικανού ψυχολόγου Edward Thorndike με τίτλο "Measurement of Twins", που δημοσιεύτηκε στα Archives of Philosophy, Psychology and Scientific Methods. Εξετάζεται η ομοιότητα των διδύμων σε σωματικά και πνευματικά γνωρίσματα, κάτι που θα δείξει το κατά πόσον το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει διαφορές ή αν η ομοιότητα παραμένει, καθοριζόμενη από την κληρονομικότητα.

Το δείγμα αποτελούνταν από 50 νεαρούς διδύμους από σχολεία της Νέας Υόρκης. Αρχικά εξετάστηκε η ομοιότητα των διδύμων σε σχέση...
με τα απλά αδέρφια, με χρήση της στατιστικής. Ο συντελεστής συσχέτισης σε νοητικά τεστ βρέθηκε υπερδιπλάσιος στους διδύμους, πράγμα που υποδεικνύει την σημασία της κληρονομικότητας.

Το κυρίως μέρος της μελέτης είναι αυτό που αφορά αποκλειστικά στους διδύμους. Μετρήθηκε η ομοιότητα στα πνευματικά και σωματικά γνωρίσματα, με τη βοήθεια του συντελεστή συσχέτισης. Αν η ομοιότητα στα πνευματικά γνωρίσματα βρεθεί πολύ χαμηλότερη από ότι στα σωματικά γνωρίσματα, θα σημαίνει ότι η επίδραση του περιβάλλοντος είναι σημαντική και μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά τις νοητικές ικανότητες. Αν αντιθέτως η ομοιότητα στα σωματικά γνωρίσματα είναι παρόμοια με την ομοιότητα στα ψυχικά γνωρίσματα, τότε αυτό θα είναι ένα επιχείρημα υπέρ της επίδρασης της κληρονομικότητας. Όλοι οι νεαροί έχουν λάβει παρόμοια εκπαίδευση, ζώντας σε παρόμοιες συνθήκες στην πόλη. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:


Από τον πίνακα προκύπτει ότι ο μέσος όρος του συντελεστή συσχέτισης στα νοητικά τεστ είναι 0,76 και για τα σωματικά γνωρίσματα είναι επίσης 0,76. Δηλαδή, τα πνευματικά γνωρίσματα ομοιάζουν στους διδύμους όπως και τα σωματικά, με την επίδραση του περιβάλλοντος να είναι αμελητέα. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει την σημασία της κληρονομικότητας, αφού σωματικά και πνευματικά γνωρίσματα κληρονομούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ο συγγραφέας επισημαίνει πως
Αδιαμφισβήτητα σε όλους προκαλεί αποστροφή να αποδίδουμε ελάχιστη αποτελεσματικότητα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης· επίσης στην κοινή γνώμη δεν αρέσει να πιστεύει ότι οι πνευματικές ομοιότητες στους διδύμους... είναι τόσο μεγάλες όσο και οι σωματικές ομοιότητες. Και όμως είναι.
Βέβαια δεν υποτιμάμε τον ρόλο του περιβάλλοντος, δηλαδή της εκπαίδευσης, των νόμων, της κοινωνίας κλπ να δημιουργεί διαφορές στο τι επιτυγχάνει ο κάθε άνθρωπος. Και ούτε πρέπει να αγνοούμε τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά να τα βελτιώνουμε. Όμως αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τις εκ γενετής ψυχικές προδιαθέσεις. Ο ίδιος περιβάλλοντικός παράγοντας επιδρά διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με τις εκ γενετής δυνατότητές του. Συνεπώς, η πραγματική βελτίωση του ανθρώπου μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της κληρονομικότητας.

34 σχόλια:

  1. Θα μπορουσε καποιος να μου πει τον φαινοτυπο της Maggie Siff?
    https://www.instagram.com/p/BWN3a8ABhE4/?hl=el&taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BVaM_2KBA_3/?hl=el&taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BT0NGkwh1vT/?taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BTZHMBJBYjU/?taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BTO8SyPBzCs/?taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BTPCw0yBtAe/?taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BS-HUQ0Bum4/?taken-by=fyeahmaggiesiff
    https://www.instagram.com/p/BSuA52-BSh3/?taken-by=fyeahmaggiesiff

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκει ? ρωταω επειδή μοιάζει με τον πατερα μου. http://www.anogeia.gr/files/items/2/2217/img_7724.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διναρικός μεσογειακός

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση.

      Διαγραφή
    3. Κρομανοειδής του Νότου24 Αυγούστου 2017 στις 5:05 π.μ.

      Διναρικός 95%.

      Το μόνο "Μεσογειακό" επάνω του είναι το χρώμα.

      Η "κοψιά" στα μαλλιά, κλασσική σε Διναρικούς, η μακρυά οστέινη μύτη και η εμφανής βραχυκεφαλία αποτελούν Διναρικότατα χαακτηριστικά.

      Διαγραφή
    4. Γινεται ο διναρικος να μην εχει γυριστή μύτη ? επισης το να εχεις πολλα νευρα είναι διναρικο στοιχειό ?

      Διαγραφή
    5. Οι Διναρικοί στην Κρήτη υπάρχουν λόγω δωριέων. http://historyofkriti.blogspot.gr/2013/09/blog-post_18.html

      Διαγραφή
    6. πολυ σωστη η παρατηρηση σου φιλε μου οι δωριεις λογικα ηταν λιγοι σε αριθμο και οι αρχηγοι τους καθως και ο βασικος πλυθησμος τους ηταν λογικα διναρικοι διναρικοι-μεσογειακοι με λογικα καποιους μεσογοιακους και κρομανοειδεις εδω φαινετε και ο διναρικος ψυχισμος τους ( Οι Δωριείς είναι φιλοπόλεμος λαός, φιλονικούν μεταξύ τους και βρίσκονται σε ανταγωνισμό και διαμάχες και εμπλέκονται σε εμφυλίους πολέμους. 'Όταν όμως ο εξωτερικός εχθρός απειλεί την Κρήτη, τότε σταματούν οι φιλονικίες και οι πόλεις-κράτη συμμαχούν για να την υπερασπιστούν)Ας πει την γνωμη του και ο διαχειριστης.

      Διαγραφή
    7. Η Σικελία έχει διναρικούς πληθυσμούς;

      Διαγραφή
    8. Όσα γράφεις για τους Δωριείς είναι αυθαίρετες φαντασιώσεις που αναπαράγονται δίκην αυθαιρέτων σχολίων στο διαδίκτυο και παιδικών συμπερασμάτων από τάχα 'ειδικούς". Έχεις κάποια πηγή γραπτή που τα στηρίζεις για τους Δωιριείς; Φυσικά όχι.
      Οι μόνοι ανθρωπολόγοι, και ιδιαιτέρως έγκυροι, που κάνουν νύξη για τους Δωριείς είναι ο C. Coon, ο οποίος αναφέρει απλώς ότι οι Σπαρτιάτες ήσαν ξανθοί, πιο συγκεκριμένα όμως ο L. Angel που τους θεωρεί συνδυασμό αλπικών, διναρικών, νορδικών (alpine/dinaric/nordic). Μια ματιά στα ψηφιδωτά της Μακεδονίας, οι Μακεδόνες ως γνωστόν ήσαν Δωριείς, επιβεβαιώνει εμμέσως τον ισχυρισμό αυτό των ανθρωπολόγων. Πάντως ανθρωπολόγοι που να αναφέρονται σε Δωριείς και να τους κατατάσσουν στους μεσογειακούς, στους κρομανοειδείς ή οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχουν. Αν εσύ γνωρίζεις να μας τους πεις.

      Διαγραφή
    9. Και οι Διναρικοί παρουσιάζουν ξανθά μαλλιά ?

      Διαγραφή
    10. Οι ζωντανοί Κρήτες είναι ως επί το πλείστον Ατλαντο-Μεσογειακοί, και δεν υπήρξε μεταδιόρροπη μετανάστευση στο νησί που θα μπορούσε να έχει φέρει έναν τέτοιο τύπο σε μεγάλους αριθμούς. Η μόνη λογική εξήγηση της παρουσίας της στην Κρήτη, που διαμορφώνεται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι ότι μερικά από αυτά τα στοιχεία υπήρχαν στην Κρήτη στα μινωικά, κατά πάσα πιθανότητα ως επί το πλείστον Μέσης και Υστερομινωικής εποχής. Ότι οι μεταναστεύσεις από την ελληνική ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της Μινωικής κατάρρευσης μπορεί να έχουν φέρει περισσότερα.

      Το γεγονός ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός Κρητικών είναι ξανθός από ό, τι συμβαίνει με τους Έλληνες είναι ένα ζήτημα που απαιτεί άφθονα δεδομένα και κάποια ανάλυση που πρέπει να εξηγηθεί. Κάποιος μπορεί να αποδώσει μεγάλο μέρος του ξανθιά, ίσως, στην εισβολή που έφερε τους Σφακιατούς, ενώ μερικές από αυτές πρέπει να είναι εγγενείς στην Ατλαντο-Μεσογειακή φυλή. Αλλά η άφιξη των αρχαίων Ελλήνων ομιλητών ίσως έφερε ξαφνικότητα διαφορετική από αυτή που φέρουν οι βραγχώδεις, και η Κρήτη είναι νησί. Είναι μια αρχή της νησιωτικής ανθρωπολογίας, που επιβεβαιώνεται από τα βρετανικά νησιά, ότι όταν μια πολυάριθμη ομάδα εισβάλλει σε ένα νησί, έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από ό, τι σε μια ηπειρωτική περιοχή όπου υπάρχει μια κοντινή ορεινή ή δασική ενδοχώρα, στην οποία Οι προηγούμενοι τύποι μπορεί να υποχωρήσουν και από τους οποίους μπορούν να επανέλθουν.

      Η σημαντική ανακάλυψη για την Κρήτη, ωστόσο, είναι ότι ο πληθυσμός της είναι κυρίως Ατλαντο-Μεσογειακός. Αυτός ο αγώνας φαίνεται σχεδόν εξίσου σημαντικός στην πλειοψηφία της Ελλάδας. Έχει εμφανιστεί επίσης στην περιοχή των Δηνάριων και στη Σερβία. Θα το δούμε περισσότερο στα ανατολικά Βαλκάνια
      ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΗ Ο C. Coon Για τους κρητικους.

      Διαγραφή
    11. http://dienekes.awardspace.com/texts/coongreeks/

      Διαγραφή
  3. θα μπορουσε καποιος να μου πει τους φαινοτυπους των τριων κοριτσιων?κυριως της ξανθιας με τα μπλε?Ειναι Νορδικη?
    https://www.youtube.com/watch?v=qIj_o0PMEkw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής του Νότου24 Αυγούστου 2017 στις 4:59 π.μ.

      Με την σειρά που εμφανίζονται από αριστερά προς δεξιά:

      Κρομανοειδής με μικρή Αλπική επίδραση

      Νορδική με Αλπική επίδραση (μοιάζει μάλιστα με την Shieldmaiden στους Βίκινγκς)

      Βαλτο-ΚΜ (αυτή δεξιά που ρώτησες)

      Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες έχουν ΚΜ χαρακτηριστικά, εμφανίζοντας γωνίες και έντονο σαγόνι, κάτι που δεν συναντάται συχνά στις Νοτιοευρωπαίες λόγω Αλπικότητος και παιδομορφισμού (ο οποίος στην τελική λειτουργεί υπέρ τους, σεξουαλικά).

      Διαγραφή
  4. Ο Σάκης Τανιμανίδης είναι μίξη Μεσογειακού και ΚΜ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη..
      ο Τανιμανίδης είναι Μεσογειακός με Αλπικότιτα (στην μύτη) και ελαφρά ΚΜ

      Διαγραφή
    2. Πως να μην είναι καλοπερασάκιας αφού έχει τα λεφτά του μπαμπά...

      Διαγραφή
  5. http://dienekes.awardspace.com/texts/coongreeks/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1 Ο Γιώργος Μαζωνάκης 2 Ο Πάνος Μουζουράκης σε ποιους τυπους ανήκουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1 Θάνος Πετρέλης 2 Μέμος Μπεγνής σε ποιους τυπους ανήκουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λοιπον μουζουρακης κρομανοειδεις μαζωνακης κρομανοειδεις μεμος μπεγνης αλπικος κμ πετρελης η διναρικος κμ η μεσογειακος διναρικος

      Διαγραφή
  8. θελω να παραθεσω κατι στο μπλογκ με τα ατομα που κανω παρεα ειμαστε ολοι δολιχοκεφαλοι εκτος απο 2 μεσοκεφαλους ειμαστε παρα πολυ δεμενη και τεριαζουμε σε πολλα πραγματα ειδικα ο ψυχισμος ειναι πανω ιδιος μακαρι ολη η ελλαδα να ηταν ομοιομορφη να δειτε τι καλλα που θα ηταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι έχουν σημασία τα ζώδια σε αυτό και ο ωροσκόπος δεν ξέρω όμως εάν τα ζώδια σχετίζονται με τον φυλετισμό.

      Διαγραφή
    2. Νευρικος Μεσογειακος25 Αυγούστου 2017 στις 2:56 π.μ.

      Εγω κανω παρεα και με ΚΜ και με Αλπικους ακομα και Αρμενοειδη ειχα για φιλο.Σιχαινομαι ομως τους Διναρικους και δεν ταιριαζω καθολου μαζι τους.

      Διαγραφή
    3. Φίλε έχεις παρεξήγηση τους διναρικούς.

      Διαγραφή
  9. ρε παδια οι πανεμορφες μουναρες δουκισα νομικου και ευαγγελια αραβανη τι φυλετικοι τυποι ειναι?

    https://www.google.gr/search?q=%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjEoOPl2PDVAhUqDJoKHRXdBSwQ_AUICigB&biw=1120&bih=628

    https://www.google.gr/search?biw=1120&bih=628&tbm=isch&sa=1&q=%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B7&oq=%CE%B1%CF%81%CE%B1&gs_l=psy-ab.1.0.0i67k1l3j0.31261.33969.0.35153.10.7.0.0.0.0.155.588.0j4.4.0....0...1.1.64.psy-ab..6.4.585.ud1xeUyUEho

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://i.ytimg.com/vi/321JX9QiME0/maxresdefault.jpg Αυτός ο τσάκωνας σε ποιον τύπο ανήκει ? διναρικός ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Νίκος Σεργιανόπουλος σε ποιόν φυλετικό τύπο άνηκε ?http://www.espressonews.gr/sites/default/files/oldarticles/nserg1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αρμενοειδη η διναρικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.