Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι φυλετικές διαφορές στις σωματικές αναλογίες

Οι φυλετικές διαφορές στον άνθρωπο που γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές βρίσκονται στο χρώμα του δέρματος, στα μαλλιά και στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ωστόσο, οι διαφορές επεκτείνονται σε κάθε στοιχείο του ανθρώπινου σώματος, παρότι πολλές φορές οι διαφορές είναι μικρές και δυσδιάκριτες. Τις διαφορές στις σωματικές αναλογίες των τριών κύριων φυλετικών ομάδων της ανθρωπότητας εξέτασε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Georges Olivier, στη μελέτη του "Les proportions corporelles des races humaines", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Οι σωματικές αναλογίες έχουν να κάνουν με τις συγκριτικές διαστάσεις που έχουν τα άκρα και ο κορμός ως προς το ανάστημα.

Το δείγμα αποτελούνταν λευκούς, κίτρινους και μαύρους, στους οποίες ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις στο σώμα, με έμφαση στα άκρα και στον κορμό. Οι λευκοί ήταν από τη Γαλλία, οι κίτρινοι από Ιαπωνία, Βιετνάμ και Καμπότζη και οι μελανόδερμοι ή μαύτοι από Καμερούν, Μελανησία και Ινδία.

Οι σωματικές αναλογίες είναι κανονικοποιημένες ως προς το ύψος, δηλαδή το ύψος υποθέτουμε ότι είναι το ίδιο για όλους. Δεδομένου αυτού, ο Olivier συμπεραίνει τα εξής:...

- Οι λευκοί έχουν κοντό πήχη, πλατύ χέρι, ευρεία λεκάνη και στενά πόδια.
- Οι κίτρινοι έχουν κοντά πόδια, μακρύ στήθος και κορμό, μική θωρακική περίμετρο και στενούς ώμους.
- Οι μελανόδερμοι έχουν πηχη και χέρι μακρύ, κνήμη και πόδια επίσης μακριά, ευρεία πόδια, κοντό κορμό, μεγάλες πλάτες και στενή λεκάνη.

Μικροδιαφοροποιήσεις φαίνεται να υπάρχουν σε υποκλάδους της κάθε φυλετικής ομάδας.

Λίγο πολύ, μας είναι οικεία η μορφή των νέγρων με μακριά άκρα, στενό κορμό και μεγάλες πλάτες, των μογγόλων με κοντά άκρα και μεγαλύτερο συγκριτικά κορμό. Οι λευκοί βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατηγορία. Με συστηματικές μετρήσεις, μπορούμε να μελετήσουμε τις φυλετικές διαφορές στις σωματικές αναλογίες, οι οποίες καθορίζουν την εξωτερική μορφή της ανθρώπινης φυσιογνωμίας.

6 σχόλια:

  1. Διόρθωσις:
    ευρεία πόδια >> ευρέα (πλατιά, πεπλατυσμένα) πόδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος μπορει να μας δειξει φωτογραφιες με μεσοκεφαλους(δηλαδη με ΚΔ 80-82) ας το κανει και εσεις κυριε διαχειριστα αν μπορειτε ας παραθεσετε μερικες φωτογραφιες με μεσοκεφαλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο υπερ-υποθυροειδησμός που οφείλεται?Ρωτάω επειδή πολύ στην εποχή μας έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 💜💜💜💜💜💜  Θαυμάσιο Άρθρο 👌👏👏👏👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.youtube.com/watch?v=EdgtYlYz5CE ΠΑΜΕ ΑΓΟΡΙΑ 14/88

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.