Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ο κεφαλικός δείκτης στο Βέλγιο

Μία από τις σημαντικότερες μελέτες για την φυσική ανθρωπολογία του Βελγίου πραγματοποίησε ο Βέλγος ανθρωπολόγος Émile Houzé. Στη μελέτη του "Les indices céphaliques des Flamands et des Wallons" εξετάζει τον κεφαλικό δείκτη στο Βέλγιο. Ήταν η πρώτη εκτεταμένη ανθρωπολογική έρευνα για τον κεφαλικό δείκτη στη χώρα και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έγιναν σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους ανθρωπολόγους. Ο Houzé την παρουσιάζει ως μελέτη της εθνογένεσης των Βέλγων, εφόσον εξέτασε παλαιοανθρωπολογικά, ιστορικά και σύγχρονα ανθρωπολογικά δεδομένα, φτάνοντας μέχρι τις ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ Φλαμανδών και Βαλόνων.

Αρχικά γίνεται αναφορά στις παλαιοανθρωπολογικές μελέτες στη χώρα, από όπου προκύπτει ότι η περιοχή ήταν αρχικά δολιχοκέφαλη, με σκελετικά δεδομένα που παραπέμπουν σε Κρομανοειδείς πληθυσμούς. Στη συνέχεια, στην περιοχή βρίσκουμε ένα βραχυκέφαλο στοιχείο, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται εκεί ήδη προϊστορικά. Στη συνέχεια δίνονται κάποια ιστορικά στοιχεία για τους κατοίκους του Βελγίου. Οι Βέλγοι ήταν αρχικά Γερμανικό φύλο, το οποίο...
κατέκτησε του γηγενείς και μίχθηκε μαζί τους. Αποτέλεσμα ήταν μετά από αιώνες, όταν έφτασε ο Καίσαρας, να έχουν λάβουν το εθνωνύμιο Βέλγοι όλοι μαζί, κατακτητές και κατεκτημένοι.

Οι Βέλγοι σήμερα διακρίνουνται σε Βαλλόνους και Φλαμανδούς, που μιλούν διαφορετική γλώσσα, αλλά φαίνεται να υπάρχει εσωτερική εθνοτική, αλλά και φυλετική διαφοροποίηση. Ανθρωπολογικά, οι Φλαμανδοί μοιάζουν περισσότερο με Γερμανούς, εφόσον διαθέτουν αρκετούς ξανθούς δολιχοκέφαλους Νορδικούς, εν αντιθέσει με τους Βαλλόνους που είναι κυρίως καστανοί βραχυκέφαλοι Αλπικοί, δηλαδή πιο κοντά στους Γάλλους. Ο κεφαλικός δείκτης στη χώρα δίνεται στον παρακάτω χάρτη, που τον βρίσκουμε στο έργο του Ripley.


Η περιοχή των Φλαμανδών, το βόρειο μέρος της χώρας, είναι μεσο-δολιχοκέφαλη, κάτι που ταιριάζει με μια περιοχή Νορδική-ΚΜ. Βάσει παρατήρησης, φαίνεται ότι αρκετοί Φλαμανδοί έχουν ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια, δολιχοκεφαλία και λεπτοπροσωπία, δηλαδή Νορδικά γνωρίσματα. Στην περιοχή των Βαλόνων, το νότιο μέρος της χώρας, ο κεφαλικός δείκτης αυξάνει, φτάνοντας μέχρι και την βραχυκεφαλία. Οι Βαλόνοι είναι συχνά καστανοί με σκούρα ή ενδιάμεσα μάτια, βραχυκεφαλία και κοντό πρόσωπο.

Ωστόσο είναι λάθος να θεωρούμε ότι μόνο αυτοί οι δύο τύποι κατοικούν στην χώρα. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι Κρομανοειδείς, που βρίσκονται εκεί αρχαιόθεν, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να είναι αρκετοί, διατηρώντας τον κεφαλικό δείκτη στα όρια δολιχοκεφαλίας-μεσοκεφαλίας και δεν τον αφήνουν να ανέβει ιδιαίτερα ακόμά και στις θεωρούμενες Αλπικές περιοχές.

Στο τέλος της μελέτης δίνονται αναλυτικά οι πίνακες με τις ανθρωπολογικές μετρήσεις ανά περιφέρεια, καθώς και πίνακες με συγκριτικά παλαιοανθρωπολογικά στοιχεία.

Συνεπώς, με λίγα λόγια, στο Βέλγιο κατοικούν Αλπικοί, Κρομανοειδείς και Νορδικοί. Οι Νορδικοί εντοπίζονται κυρίως στους Φλαμανδούς, οι Κρομανοειδείς λογικά σε όλη τη χώρα και οι Αλπικοί κυρίως μεταξύ των Βαλόνων.

13 σχόλια:

  1. https://goo.gl/images/sDF2JH παλι καλα που ζουν νορδικοι,αλπικοι και κρομανοειδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να καταλάβετε που έχει φτάσει η ξεφτίλα δείτε τη σημερινή ομάδα νέων και μελλοντική ομάδα ανδρών της Αγγλίας

      http://www.101greatgoals.com/wp-content/uploads/2016/09/EnglandU21.jpg

      Διαγραφή
    2. Γαλλία

      https://www.007soccerpicks.com/wp-content/uploads/2016/09/France-U21.jpg?x55666


      Διαγραφή
    3. Ολική Κάθαρση ΖΗΤΩ ΤΑ SS/ΗΗ https://www.youtube.com/watch?v=Y4CLfL-YkRs

      Διαγραφή
  2. http://anthroeurope.blogspot.gr/ Είναι το ίδιο στα αγγλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=-dqREbFER7Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η υπερηφάνεια για την δική μας Φυλή, χωρίς να υποτιμούμε ή να περιφρονούμε οποιαδήποτε άλλη Φυλή, αποτελεί ένα ορθό και υγιές από κάθε άποψη συναίσθημα." - Αδόλφος Χίτλερ, Η πολιτική μου διαθήκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Λούκας Γιώρκας είναι Νορδικός ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λούκας Γιώρκας είναι μάλλον Κρομανοειδής με μικρή μίξη Νορδικού.

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά , ωραίος ΕΛΛΗΝ.

      Διαγραφή
  6. Οι Πόντιοι πόσο ποσοστό Αρμενοειδή τύπου έχουν ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν έφτιαξα μια ομάδα στο Facebook ερασιτεχνική όμως θέλω την έγκριση του διαχειριστή,να συνεχίσω ? και συγγνώμη για το ανώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.