Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η τριχοφυΐα στο ανθρώπινο σώμα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την τριχοφυΐα του ανθρωπίνου σώματος πραγματοποίησε ο Αμερικανός βιολόγος Stanley Garn, που δημοσιεύτηκε με τίτλο "Types and distribution of hair in man" στο περιοδικό Annals of the New York Academy of Sciences. Αξιπερίεργο το γεγονός ότι οι μελέτες σχετικά με την τριχοφυΐα του ανθρωπίνου σώματος είναι ελάχιστες, παρότι το ζήτημα απασχολεί το σύνολο του πληθυσμού. Η συνεισφορά του Garn είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάνοντας μια πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα.

Ο συγγραφέας μας λέει ότι η τριχοφυΐα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρίνουμε φυλετικές υποκατηγορίες εντός του ανθρωπίνου γένους. Συνεχίζει γράφοντας ότι οι φυλετικές διαφοερές στην μορφή, κατανομή και ανάπτυξη της τριχοφυΐας του σώματος είναι μεγάλες. Οι επιστήμονες έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση...
στην τριχοφυΐα της κεφαλής και του προσώπου, αλλά για την τριχοφυΐα του σώματος οι αναφορές είναι ελάχιστες. Ο σκοπός της δημοσίευσης μεταξύ άλλων είναι να βοηθήσει και τις φυλετικές μελέτες.

Γίνεται η κλασική κατηγοριοποίηση της ανθρώπινης τρίχας του ενήλικα σε vellus hair (χνούδι) και terminal hair (ολοκληρωμένη/κανονική τρίχα). Στη συνέχεια παρουσιάζεται σε μορφή πίνακα η μορφολογία της τρίχας που έχει το ανθρώπινο σώμα σε κεφάλι, φρύδια-βλεφαρίδες, μούσι-μουστάκι, μασχάλες, ηβική χώρα και υπόλοιπο σώμα.


Ως προς την ταξινόμηση της τριχοφυΐας, οι παράμετροι που ενδιαφέρουν είναι: τοποθεσία, σχήμα, πυκνότητα. Ο συγγραφέας χωρίζει το ανθρώπινο σώμα σε 9 περιοχές τριχοφυΐας, με δύο επιπρόσθετες, μία στα δάκτυλα (10) και μία στα αυτιά (11).



Ο συγγραφέας προχωρά σε πρακτικές παρατηρήσεις για να διαπιστώσει την κατανομή της τριχοφυΐας στις διάφορες περιοχές του σώματος. Το δείγμα αποτελούνταν από 239 λευκούς των ΗΠΑ. Μετρήθηκε η συχνότητα εμφάνισης της τριχοφυΐας, καθώς και μια βαθμολόγηση από 0 (ελάχιστη) έως 4 (μέγιστη) για την πυκνότητα της τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν τα εξής:


Όλοι οι άνδρες παρουσίασαν τριχοφυΐα προσώπου, με την πυκνότητα να βαθμολογείται συνηθέστερα ως 2, δηλαδή περίπου μέτρια. Ακολουθούν σε συχνότητα και πυκνότητα τα χέρια και τα πόδια, η κοιλιά και ο θώρακας, καθώς και τα δάκτυλα. Η τριχοφυΐα στα υπόλοιπα μέρη έχει μικρότερη συχνότητα και είναι συνήθως αραιή.

Να σημειώσουμε ότι τα άτομα του δείγματος λογικά θα ήταν κυρίως ΚΜ ή και Νορδικοί ή Ατλαντοειδείς, πράγμα που δικαιολογεί την χαμηλή τριχοφυΐα, συνεπώς η μελέτη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική όλων των λευκών φυλετικών τύπων. Μερικές εκτιμήσεις για την τριχοφυΐα των φυλετικών τύπων έχουν αναφερθεί εδώ, ενώ μια μελέτη για την εξελικτική πορεία της τριχοφυΐας εδώ.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως δεν έχει μελετηθεί σε βάθος. Σε ένα πρώτο στάδιο θα μπορούσε να γίνει μια αντιστοίχιση μεταξύ τριχοφυΐας του σώματος και φυλετικών τύπων. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την σωστή κατεύθυνση στους γενετιστές, ώστε να εντοπίσουν επακριβώς την γονιδιακή προέλευση της τριχοφυΐας.

6 σχόλια:

  1. Οποιος θελει να διαβασει το αρθρο μιλαει για την γενετικη Μυκηναίων και Μινωιτών αλλα και για γενετική συνέχεια των Ελλήνων.
    http://www.protothema.gr/greece/article/702468/ti-apokaluptei-i-analusi-tou-dna-mukinaion-kai-minoiton-se-shesi-me-tous-simerinous-ellines/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο οτι καταλαβα απο το αρθρο οι δυο αυτοι πληθυσμοι ειχαν κοινο Μεσογειακο υποστρωμα μα τη διαφορα οτι οι Μινωιτες ειχαν μερικους Αρμενοειδης και οι Μυκηναιοι δεχθηκαν εισροες απο τα βορεια (στεππες Ευρασιας που εφτασαν ως την κεντρικη Ευρωπη).Μαλλον Αλπικοι ηταν αλλα μπορει να μιλαει και για διναρικους

      Διαγραφή
    2. *με
      **Αρμενοειδεις
      ***στεπες

      Διαγραφή
    3. "Όμως οι Μυκηναίοι διέφεραν από τους Μινωίτες, επειδή είχαν στο DNA τους και μια βόρεια γενετική «συνεισφορά» από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας."

      "οι Μυκηναίοι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μινωίτες, αλλά έχουν κι ένα μικρό ποσοστό προέλευσης, της τάξης του 5% έως 15%, από βόρειους αρχαίους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης και Σιβηρίας, το οποίο δεν έχουν οι Μινωίτες"

      Πολύ Σιβηρία διαβάζω, ήρθανε οι Ανατολικο-Ευρωπαίοι, σημερινοί Σλάβοι σχιστομάτηδες "άριοι" να μας ελληνοποιήσουν και να μας εκπολιτίσουν, εμάς τους υπό υπανάπτυκτους μεσογειακούς.

      Έτσι πρέπει να ήταν οι "άριοι" της Ελλάδος.

      http://www.theapricity.com/forum/attachment.php?attachmentid=18027&d=1323612961

      Διαγραφή
    4. Απο εκει ηρθαν και οι Αλπικοι.
      ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΣΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ !!!!

      Διαγραφή
    5. Κρομανοειδής του Νότου5 Αυγούστου 2017 στις 6:55 μ.μ.

      Το 5-10% του DNA της στέππας των Μυκηναίων ταιριάζει απόλυτα με το μικρό ποσοστό Αλπικών της αρχαίας Ελλάδος και δη κατά την Εποχή του Χαλκού.

      Από τις λίγες περιπτώσεις που συνάδουν τα ευρήματα της γενετικής με αυτά της φυλετικής ανθρωπολογίας.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.