Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Φρύδια και βλεφαρίδες στον άνθρωπο

Τα φρύδια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του προσώπου κάθε ανθρώπου. Καθορίζει την έκφραση και προσδίδει χαρακτήρα. Η μορφή τους όμως δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα. Η
μελέτη του F. Rozprým με τίτλο "Eyebrows and Eyelashes in Man: Their Different Forms, Pigmentation and Heredity", που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη μελέτη σχετικά με την μορφή που έχουν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες στον άνθρωπο. Μέχρι τότε κανείς δεν είχε ασχοληθεί να τα μελετήσει λεπτομερώς! Η μελέτη είναι αναλυτική και προσεγγίζει το ζήτημα ικανοποιητικά.

Η μορφή των φρυδιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι έχουν πιο παχιά φρύδια, άλλοι πιο λεπτά. Άλλοι έχουν έντονα καμπυλωτά φρύδια, άλλοι όχι. Άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν...
διαφορές ως προς το πάχος, το σχήμα και το μήκος των φρυδιών. Διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των φυλών του ανθρώπου. Η μελέτη δεν εμβαθύνει στις φυλετικές διαφορές στο γνώρισμα αυτό, όμως γίνεται αναφορά στο ότι τα φρύδια πιθανότατα εμφανίζουν φυλετική διαφοροποίηση. Τα φρύδια θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθούν σε σχέση με την τριχοφυΐα του σώματος, για παράδειγμα σε μογγόλους και νέγρους που εμφανίζουν ελάχιστη τριχοφυΐα και αντιθέτως σε Αϊνού και Αρμενοειδείς που εμφανίζουν έντονη τριχοφυΐα.

Το δείγμα αποτελούνταν από 600 άτομα σε μια πόλη κοντά στο Brno της Τσεχίας. Μελετήθηκε η μορφή των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Το σχήμα των φρυδιών παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Θέλει προσοχή για τις γυναίκες, επειδή αφαιρούν τρίχες ή ζωγραφίζουν τα φρύδια τους, για να τους δώσουν την επιθυμητή μορφή. Τα τέσσερα πιο συνήθη σχήματα είναι τα εξής:



Εξετάζοντας τα φρύδια ως προς το ύψος που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από το μάτι, προκύπτει ότι με την αύξηση της ηλικίας, τα φρύδια πλησιάζουν στα μάτια, δηλαδή "πέφτουν". Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην χαλάρωση των ιστών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε χαρακτηριστικά τους ηλικιωμένους να έχουν πεσμένα φρύδια, πολύ χαμηλά προς τα μάτια.

Έπειτα εξετάζονται οι τρίχες που συναποτελούν τα φρύδια, η κατεύθυνσή τους, καθώς και οι σπείρες που κάνουν. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε ειδικές περιπτώσεις φρυδιών, όπως τα μονόφρυδα, ή ακανόνιστα σχήματα. Το χρώμα των φρυδιών είναι παρόμοιο με αυτό των μαλλιών.

Οι βλεφαρίδες είναι τρίχες στις άκρες των βλεφάρων περιμετρικά από τα μάτια. Από τη μέση προς τα άκρα το μήκος τους μειώνεται. Οι άνω βλεφαρίδες είναι μακρύτερες από τις κάτω. Στα παιδιά, οι βλεφαρίδες είναι μακριές και καμπυλωτές. Στους ενήλικες, οι βλεφαρίδες σταδιακά γίνονται ίσιες ή κυρτώνουν προς τα κάτω, ενώ αντικαθίστανται από συγκριτικά πιο κοντές. Μερικές μορφές που συναντώνται είναι οι εξής:



Το μήκος της βλεφαρίδας είναι λίγο πιο μεγάλο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνω βλεφαρίδες είναι σε αριθμό περίπου 120 κατά μέσο όρο.

Η σύγχρονη μόδα είναι οι γυναίκες να μορφοποιούν ή να ζωγραφίζουν τα φρύδια τους. Συνήθης τάση είναι αυτή της παρακάτω εικόνα που παραθέτει ο συγγραφέας. Η τάση είναι τα φρύδια να τοποθετούνται ψηλά, κάτι που αποτελεί παιδομορφικό γνώρισμα. Το μικρότερο πάχος και η καμπύλη τονίζουν την θηλυκότητα, εφόσον εντοπίζονται περισσότερο στις γυναίκες. Στις βλεφαρίδες η τάση είναι να τις μακραίνουν και να τις κυρτώνουν έντονα, κάτι που αποτελεί επίσης παιδομορφικό γνώρισμα. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις στα φρύδια και στις βλεφαρίδες έχουν σκοπό να προσδώσουν θηλυκότητα και νεότητα.


Τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:
- Το σχήμα των φρυδιών είναι κληρονομικό γνώρισμα και δεν αλλάζει με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους τα φρύδια "πέφτουν" πλησιάζοντας πιο κοντά στα μάτια. Το χρώμα των φρυδιών έχει την ίδια απόχρωση με αυτήν των μαλλιών, ανεξάρτητα από τη μορφή του και είναι κληρονομικό.
- Υπάρχουν λίγες μορφές βλεφαρίδων. Οι βλεφαρίδες αλλάζουν κατά την εφηβία και τις παιδικές μακριές-κυρτές βλεφαρίδες, αντικαθιστούν άλλες ενήλικες μορφές. Κατά κανόνα οι βλεφαρίδες είναι σκούρες, με σκοπό να προστατεύουν τα μάτια από τον ήλιο, με το χρώμα να μην σχετίζεται με το χρώμα των φρυδιών.
- Η υψηλότερση συσχέτιση στον χρωματισμό είναι μεταξύ φρυδιών και μαλλιών, ενώ ο χρωματισμός των βλεφαρίδων είναι ασυσχέτιστος με τον χρωματισμό στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

7 σχόλια:

  1. Εγω εχω αρκετα σκουροτερα φρυδια απο μαλλια . Που οφειλεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νευρικος Μεσογειακος19 Αυγούστου 2017 στις 7:40 π.μ.

    Ειμαι μεσογειακος αλλα εχω πολυ μεγαλες και γυριστες βλεφαριδες.Δεν ηξερα οτι αυτο θεωρειται παιδομορφικο γνωρισμα.Επισης εχω παρατηρησει ατομα της ινδικης φυλης να εχουνε και αυτα εντονες βλεφαριδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή κ το σχήμα το φρυδιών παίζει ρόλο στον φυλετικο τυπο; ο εικονιζομενος είναι μεσογειακος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ερωτηση ο Shia LaBeouf ειναι μεσογειακος με αλπικη επιδραση?(παρεπιπτοντως ειναι εβραιος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.