Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Υγεία και ανθρώπινοι τύποι

Η πρώτη μελέτη σχετικά με την συσχέτιση ανθρωπολογικών τύπων και κατάστασης υγείας πραγματοποιήθηκε από τον Ελβετό βοτανολόγο Alphonse de Candolle. Σε μια πρώιμη εποχή για την φυσική ανθρωπολογία, δημοσίευσε την μελέτη του με τίτλο "Les types brun et blond au point de vue de la santé" στο περιοδικό Revue d'Anthropologie, όπου εξετάζει την σχέση υγείας και χρωματισμού μαλλιών και ματιών, εντός των λευκών, δηλαδή αν οι σκουρόχρωμοι ή οι ανοιχτόχρωμοι είναι οι πιο υγιείς. Ελάχιστα έχει μελετηθεί η σχέση φυλετικών τύπων και υγείας, εφόσον απαιτείται σύμπραξη ιατρών και ανθρωπολόγων, καθιστώντας την μελέτη αυτή μέχρι και σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες επί του αντικειμένου.

Αφορμή για την μελέτη ήταν οι παρατηρήσεις του de Candolle στο χρώμα των ματιών των παιδιών. Όταν ο ένας γονέας έχει σκούρα μάτια και ο άλλος ανοιχτά, προκύπτει ότι τα παιδιά με σκούρα μάτια είναι περισσότερα από εκείνα με ανοιχτά και όχι ίσα, όπως ήταν αναμενόμενο θεωρητικά. Υπέθεσε ότι το αποτέλεσμα προκύπτει από την μεγαλύτερη θνησιμότητα των παιδιών με ανοιχτό χρωματισμό.

Ο de Candolle αξιοποίησε την ανθρωπολογική έρευνα του Baxter σε πάνω από εξακόσιες χιλιάδες Αμερικανούς που στρατολογήθηκαν για τους βόρειους στον Αμερικανικό εμφύλιο. Μεταξύ των στοιχείων που καταγράφηκαν είναι και η υγεία των στρατιωτών. Η διάκριση έγινε σε δύο ανθρωπολογικούς τύπους, καστανό και ξανθό. Ο καστανός τύπος...
αποτελείται από άτομα με σκούρα μαλλιά και σκούρα ή ενδιάμεσα μάτια. Ο ξανθός τύπος αποτελείται από άτομα με ξανθά μαλλιά και ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια.

Σε 334.331 άτομα που εξετάστηκαν ανθρωπολογικά, 122.616 άτομα, δηλαδή 366,7 στους χίλιους, παρουσίασαν ασθένεια ή δυσμορφία. Στον καστανό τύπο το ποσοστό ήταν 332,5 στους χίλιους, ενώ στον ξανθό τύπο 385,2 στους χίλιους. Προκύπτει ότι οι καστανοί είναι εν γένει πιο υγιείς από τους ξανθούς. Σε ασθένειες σχετικά με την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή, το πεπτικό σύστημα, τους μύες, τα μάτια, το νευρικό σύστημα, κτλ πάντοτε οι καστανοί είναι στατιστικά πιο υγιείς από τους ξανθούς. Επειδή η διαφορά ήταν μεγάλη, ο συγγραφέας εξέτασε γιατί οι ξανθοί βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση υγείας. Ένας από τους λόγους ήταν πιθανότατα το γεγονός ότι αρκετοί από τους ξανθούς που ήρθαν από Γερμανικά εδάφη έχουν μεγαλύτερη ηλικία ή ήρθαν στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγουν την στράτευση στη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση ο de Candolle βλέπει ενδείξεις ότι οι καστανοί είναι πιο υγιείς από τους ξανθούς των ΗΠΑ, αλλά όχι καθαρές αποδείξεις. Όντας φυσιοδίφης, επισημαίνει από την εμπειρία του ότι στα φυτικά και ζωικά είδη, οι φυλές με τον περισσότερο χρωματισμό είναι συνήθως πιο εύρωστες από τις λευκές. Φαίνεται ότι η λευκή φυλή στο ανθρώπινο γένος είναι λιγότερο εύρωστη σε σχέση με τις έγχρωμες, ωστόσο ως αντιστάθμισμα στον αγώνα της επιβίωσης, εμφανίζουν υψηλότερη πνευματική δραστηριότητα. Αναλογικά, εντός των λευκών υποτύπων φαίνεται να υπάρχει παρόμοια τάση.

Η προσέγγιση που προτείνει ο Ελβετός επιστήμονας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν πολλές μελέτες με παρόμοια μέθοδο, ώστε να βρεθεί η συσχέτιση ανθρωπολογικών τύπων και ασθενειών, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για την επιστήμη από πολλές απόψεις.

3 σχόλια:

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF_Jacobs

    Ενδιαφέρον ε;

    "Τα άτομα με σύνδρομο ΧΥΥ διαθέτουν συνήθως φυσιολογικό φαινότυπο, έχουν πολύ υψηλό ανάστημα (στο χρωμόσωμα Υ εδράζονται γονίδια που σχετίζονται με το ύψος), παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, εμφανίζουν υπερδραστηριότητα και έχουν έφεση στον αθλητισμό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://youtu.be/dzp5txaqvzw
    Φυλετικος τυπος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής του Νότου16 Αυγούστου 2017 στις 4:32 π.μ.

      Έχει πολλά ΚΜ γνωρίσματα και έντονη δολιχοκεφαλία. Επίσης πλάτος και μήκος κρανίου σχετικά μεγάλο πράγμα που παρουσιάζεται σε ΚΜ.

      Μπορεί να έχει πάραυτα μία μικρή Σαχάρια επίδραση αλλά δεν είμαι σίγουρος.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.