Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ανθρωπολογία των ακραίων σωματότυπων

Ο C. Wesley Dupertius προέβη σε πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τους ανθρώπινους σωματότυπους. Στο άρθρο του "Anthropometry of extreme somatotypes" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology εξέτασε τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των ανθρώπων που παρουσιάζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους πιο διακριτούς σωματότυπους. Η μελέτη του είναι σημαντική, γιατί διαφαίνεται η σύνδεση ανθρωπολογικών γνωρισμάτων και σωματότυπου.

Για τις ανάγκες της μελέτης ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις σε 30 νεαρούς άνδρες από τη Νέα Υόρκη. Επιλέχτηκαν 10 ενδομορφικοί, 10 μεσομορφικοί και 10 εξωμορφικοί, όσο το δυνατόν πιο ακραία παραδείγματα αυτών των σωματότυπων. Oι ενδομορφικοί παρουσιάζουν...
στρογγυλεμένα χαρακτηριστικά στο σώμα, με μεγάλη συγκέντρωση μάζας στο κέντρο και αδύναμα, εκλεπτυσμένα άκρα. Οι μεσομορφικοί έχουν ιδιαίτερα καλοσχηματισμένους μύες σε όλο το σώμα εκ φύσεως και ισχυρή σκελετική δομή. Οι εκτομορφικοί έχουν λεπτό σώμα και ισχνά άκρα.

Σε συνδυασμό με παρόμοιες μελέτες άλλων ερευνητών, οι εκτομορφικοί είναι οι υψηλότεροι, ενώ οι βαρύτεροι είναι προφανώς οι ενδομορφικοί. Οι εκτομορφικοί είναι κατά μέσο όρο εμφανώς δολιχοκέφαλοι, οι μεσομορφικοί λιγότερο δολιχοκέφαλοι, ενώ στους ενδομορφικούς ο κεφαλικός δείκτης ανεβαίνει. Αντίστροφη πορεία εμφανίζει ο προσωπικός δείκτης, με τους εκτομορφικούς να είναι λεπτοπρόσωποι, τους μεσομορφικούς να είναι στα όρια μεσοπροσωπίας-λεπτοπροσωπίας και τους ενδομορφικούς να είναι μεσοπρόσωποι. Ο ρινικός δείκτης δίνει τους εξωμορφικούς ως έντονα λεπτόρρινους, τους μεσομορφικούς ελαφρώς εντός της μεσορρινίας και τους ενδομορφικούς εμφανώς μεσόρρινους.

Αν λάβουμε υπόψη τους φυλετικούς τύπους μεταξύ των λευκών της Αμερικής, είναι αναμενόμενο οι πλέον εξωμορφικοί να συνδέονται περισσότερο με Νορδικούς και Ατλαντοειδείς, εξ'ου και το υψηλό ανάστημα, η δολιχοκεφαλία, η έντονη λεπτορρινία και η λεπτοπροσωπία. Οι μεσομορφικοί είναι λιγότερο δολιχοκέφαλοι και πλησιάζουν κατά μέσο όρο μεσόρρινοι, με ελαφρά πιο λεπτό πρόσωπο, κάτι που είναι αναμενόμενο για Κρομανοειδείς. Οι ενδομορφικοί, παρουσιάζουν μεσορρινία και μεσοπροσωπία και υψηλότερο κεφαλικό δείκτη, κάτι που υποδηλώνει ότι υπεισέρχεται Αλπική επίδραση, παρότι βέβαια οι Αλπικοί είναι λίγοι στις ΗΠΑ και συνεπώς οι μετρήσεις δείχνουν μια τάση προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν τους φωτογραφίζουν ακριβώς.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ακραίους σωματότυπους, η μελέτη υπέδειξε ότι οι τρεις σωματότυποι συνδέονται με συγκεκριμένες τάσεις στα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, ώστε όσοι γνωρίζουν την φυλετική τυπολογία να μπορούν να κάνουν την αντιστοίχιση.

Φωτογραφίες ακραίων σωματότυπων

Με τη σειρά: ενδομορφικός, μεσομορφικός, ενδομορφικός


30 σχόλια:

  1. Οι οριζόντιοι της άνω τριάδας τρώνε σε Mc Donalds!

    Οι δεύτεροι οριζόντιοι πάνε σε γυμναστήριο 2-3 φορές την βδομάδα χωρίς ... φάρμακα!

    Οι τελευταίοι οριζόντιοι είναι φτωχαδακια καί κλασικοί κυνηγοί!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O σωματότυπος του μεσομορφικού είναι ο ιδανικός, οι άλλοι δύο είναι αποκρουστικοί και προκαλούν αηδία. Όποιος δεν ακολουθεί σωστή διατροφή και δεν γυμνάζεται θα είναι καταδικασμένος να προκαλεί αποστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμύθια.

      Ο σωματότυπος ΔΕΝ αλλάζει με την εκγύμναση ή την ημερησία κατανάλωση μαρουλίων.

      Διαγραφή
    2. Διαμορφώνεται όμως. Σε αυτές τις φωτογραφίες ο ενδομορφικός έχει φάει ότι έχει βρει μπροστά του χωρίς να γυμνάζεται και ο εξωμορφικός τρώει μόνο μαρούλια και ομοίως δεν γυμνάζεται.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι έτσι.

      Είναι θέμα μεταβολισμού και συγκρεντρώσεως λιπωδους ιστού.

      Προφανως βέβαια και εάν ο πρωτος γενικά τρώει η τάση εντείνεται αλλά δεν είναι από φαγητό αυτό, είναι δυστυχώς γενετικο-φαινοτυπικό.

      Διαγραφή
    4. Απ'την διατροφή είναι έτσι και απ'την έλλειψη σωματικής άσκησης. Δεν μιλάω μόνο για τους συγκεκριμένους, οι περισσότεροι άνδρες αυτά αμελούν. Εν αντίθεση, οι γυναίκες συνήθως προσέχουν την διατροφή τους αλλά δεν γυμνάζονται.

      Διαγραφή
    5. Ιδανικός είναι απο άποψη ότι παρουσιάζει το "αρχέγονο"αρσενικό σώμα μυώδης,ανοιχτές πλάτες,τρίγωνος ελκυστικό για γυναίκες,πρότυπο για άντρες αλλά ιδανικός απο άποψη αθλητικών επιδόσεων είναι σίγουρα ο εξωμορφικός,sprinters,μαραθωνοδρόμιοι,ποδοσφαιριστές,nbayers,boxers κτλπ και οι τελευταίοι συνήθως κάνουνε όγκο,δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι απο έναν μεσομορφικό.

      Διαγραφή
    6. Το θέμα είναι ο καθένας να είναι ιδανικός στο είδος του, στην κατηγορία του και στον φαινότυπο του.

      Διαγραφή
  3. μπορει καποιος να παραθεσει την φωτογραφια ενος εξωμορφικου-μεσομορφικου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά για να καταλάβουμε τις διαφορές θα πρέπει να μας βρείτε έναν χοντρό ενδομορφικό και να τον συγκρίνεται με έναν χοντρο εξωμορφικό, και να βρείτε έναν αδύνατο εξωμορφικό και να τον συγκρίνουμε με τον ενδομορφικό.
    Αλλιώς βλέπουμε έναν χοντρό και έναν κοκκαλίαρη και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.
    Ποιες είναι οι διαφορές, έχουν πιο χοντρά ή λεπτά κόκκαλα; δυσκολία ή ευκολία συγκέντρωσης λοίπους; άλλο λόγο απόστασης χεριών προς κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό,

      πάντως γενικά οι ενδομορφικοί ζουν περισσότερο μάλλον λόγω πιο αργού μεταβολισμού δηλαδη πιο αργης φθοράς, ενω λόγω των υψηλων ποσοστών λιπώδους ιστού στο σωμα τους, δεν εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κακώσεων στις αρθρωσεις, λόγω λιπάνσεως προφανώς.

      Αυτοί που πάντοτε πεθαίνουν τελευταίοι από τους παππούδες είναι οι ενδομορφικοί, οι οποίοι παραδόξως αν και θα περίμενε κανείς το αντίθετο να συμβαίνει, παρά το βάρος τους είναι γενικά υγιείς.

      Δυστυχώς, οι μεσομορφικοί και εξωμορφικοί φαίνεται να φτιάχτηκαν για δράση και έντονο βίο από την φύση. Δυστυχώς δεν ζουν τόσο όσο οι ενδομορφικοί, λογικά λόγω γρηγορότερου μεταβολισμού και φθοράς.

      Οι ενδομορφικοί έχουν επίσης παιδομορφισμό ακόμη και στα άκρα και τα δάκτυλά τους που είναι κοντά και χοντρά σαν εκείνα των Μογγόλων, ενώ παρουσιάζουν βαρύτερα κόκκαλα, πάλι σαν τους Μογγόλους.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα ήταν παράλογο και μία μειοψηφία εξ αυτών να παρουσιάζει τάση βραχυσκελίας.

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα αυτά.Πάντως έχω παρατηρήσει ένα περίεργο πράγμα,βλέπω πολλούς Κρομανοειδείς στη νέα γενιά Ελλήνων να είναι εκτομορφικοί.

      Διαγραφή
    4. Σαφως και σου φαινεται περιεργο αφου δεν υπαρχει κατι απολυτο σ'οτι εχεις πιστεψει.
      Επειτα Κωνσταντινουπολιτη αμα δεις αιωνοβιους απο Κρητη,Ικαρια,Καυκασο κτλπ παντα για εκτομορφικους προκειται.

      Διαγραφή
    5. Στατιστικά είπαμε οι Αλπικοί ζουν περισσότερο, λόγω αργότερης φθοράς αποτέλεσμα του αργού τους μεταβολισμού.

      Δεύτερον, οι ΚΜ εν Ελλάδι είναι λίγοι, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και κοκκαλιάρηδες ΚΜ μαζί με μυώδεις ΚΜ μορφές.

      Ο ηθοποιός που έπαιζε τον Χάρρυ Πόττερ και που έπαιξε στην γυναίκα με τα μαύρα, παρότι ξεκάθαρα (Βορειο)-Ατλαντοειδής με ΚΜ σαγόνι είναι κοκκαλιάρης.

      Διαγραφή
  5. Προς τους φίλους συνεκτωμορφικούς που κάνουν bodybuilding.
    Ρεαλιστικός στόχος για το ΜΑΚΡΥ μέλλον είναι αυτός

    http://www.armexplosion.com/content/sales_12.jpg

    και αυτός http://bonytobeastly.com/wp-content/uploads/2014/10/frank-medrano-bodyweight-callisthenics-building-how-to-build-muscle-skinny-guys-ectomorphs.jpg

    Όχι αυτός
    https://i.ytimg.com/vi/nm5RZEebYDc/maxresdefault.jpg

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονάχα μέσω αναβολικων ή διπλασίας καταναλώσεως υδατανθράκων και πρωτεΐνης, δύναται ένας εξωμορφικός να πλάσει μυ.

      Οι εξωμορφικοί επίσης πλην των Διναρικων, παρουσιάζουν λεπτότερα κόκκαλα και ίσως συνεπώς πιο εύθραυστα.

      Την αξία στους περισσοτρους εξωμορφικούς φαινοτύπους δεν τους δίνουν τα σωματικά αλλά τα ψυχικά και πνευματικά των χαρακτηριστικά, όπως και στους ενδομορφικούς, αλλά όχι στους μεσομορφικούς ΚΜ φαινοτύπους.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά,πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση η κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης για να υπάρχει μυική ανάπλαση.Αλλιώς δεν βάζεις παρά ελάχιστο,αν δεν κάνεις κιόλας ζημιά στον εαυτό σου και χάσεις.Πάντως αν καταναλώσεις και λίγο παραπάνω πρωτεΐνη από ότι χρειάζεται αυτή αποβάλλεται στα ούρα και τα κόπρανα οπότε εκτός από αέρια δεν δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό.Τώρα ο υδατάνθρακας είναι πιο σύνθετο θέμα,εξαρτάται πόσο στεγνός θες να είσαι.

      Το γενικό νόημα είναι πως κανένας,ανεξαιρέτως σωματότυπου,ανεξαιρέτως γυμναστικής,δεν φτάνει σε επίπεδα mr olympia χωρίς αναβολικά.

      Διαγραφή
    3. Και εννοείται πως περισσότερος μυς δεν σημαίνει και απαραίτητα περισσότερη σωματική δύναμη.

      Δείτε εδώ πως ο χοντρούλης ζορίζει τον καλογυμνασμένο Batista

      https://www.youtube.com/watch?v=Q8PUv0NKu5M

      Διαγραφή
    4. Προφανώς και ο Mr.Olympia έχει πάρει τόνους αναβολικών, πρωτεΐνης ίσως και να έκανε λιπαναρρόφηση ώστε να φύγει το λεπτό στρώμα λίπους πάνω από τους μύες εξ ολοκλήρου.

      Η πρωτεΐνη δεν αποβάλλεται! Είτε καίγεται εάν δεν έχει ληφθεί άλλη πηγή ενεργείας από τον οργανισμό, π.χ. υδατάνθρακας, σάκχαρο ή λίπος, είτε εάν δεν καεί-και αυτό είναι το καλλίτερο για μυική ανάπλαση-αυξάνει την μυική μάζα.

      Απλά ο εξωμορφικός θέλει διπλασία ποσότητα υδατανθράκων ώστε όσο το δυνατόν περισσότερη πρωτεΐνη να πάει στον μυ του και να μην καεί.

      Διαγραφή
    5. Ο Μεσομοεφικός εν αντιθέσει λίγα βάρη να κάνει ή να σηκώσει κάτι, κατευθείαν και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο μυς του διογκώνεται αυτομάτως, ενώ εάν λάβει και επιπλέον πρωτεΐνη διπλασιάζεται.

      Διαγραφή
    6. *μεσομορφικός


      Ανώνυμε οι ενδομορφικοί Αλπικοί και Βαλτικοί έχουν γερούς και καλοσχηματισμένους μύες απλως έχουν ένα παχύ στρώμα λίπους προφανώς λόγω των αρχικών περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες αναπτύχθησαν, ήτοι, στην Ανατολικοευρωπαϊκή πεδιάδα και την Ευρασιατική στέππα. Δίχως αυτό το στρώμα λίπους θα είχαν σίγουρα πεθάνει, εξ'ου και ο αργότερος μεταβολισμός των καθώς η εύρεση και κατανάλωση τροφής έπρεπε να περιοριστεί στο ελάχιστο. Αντιθέτως στα νότια Ευρωπαϊκά Μεσογειακά κλίματα, συναντά κανείς εξελικτικά εξωμορφικές μορφές λόγω των ακριβώς αντιθέτων περιβαλλοντικών συνθηκών από εκείνες στις οποίες ζούσαν οι Αλπικοί.

      Όλα έχουν το νόημά τους τίποτε δεν έγινε τυχαία. Ακόμη και τα μάγουλα ή η παχύτερη Αλπική-Βαλτική μύτη έχει ως στόχο την προφύλαξη του προσώπου από το κρύο και την αποφυγή κρυοπαγημάτων. Ανάλογο παράδειγμα οι Μογγόλοι και οι Εσκιμώοι ιδίως.

      Απλή λογική είναι στην τελική η ανθρωπολογία παιδιά.

      Διαγραφή
    7. Πρωτα απ'ολα διαφωνω οτι ενας εξωμορφικος δεν δυναται να πλασει μυς.Μην βγαζετε βιαστικα και ατεκμηριωτα συμπερασματα.Ζωντανο παραδειγμα αποτελει π.χ. ο Conor McGregor. Οσο για τον ανωνυμο που λεει οτι περισσοτερος μυς δεν συνεπαγεται δυναμη,διαφωνω.Επειδη το πηγες στις πολεμικες τεχνες, και ειδικοτερα στο ΜΜΑ, θα σου πω μιας και ασχολουμαι.Στο ΜΜΑ, περισσοτερο αυτο που μετραει ειναι ποσο καλο grappling εχεις οταν ερθεις σωμα με σωμα.Το καλυτερο αθλημα κατ'εμε μαχητικο αθλημα,με το οποιο δυνασαι να νικησεις καποιον δυνατοτερο ειναι το jiu-jitsu.Βεβαια σε καμια περιπτωση δεν ισχυει οτι ο μυς δεν συνεπαγεται δυναμη.Στο συγκεκριμενο παραδειγμα με τον Batista,πολυ απλα, δεν εχει ιδεα απο ΜΜΑ, αυτο και ο χοντρουλης, τον δυσκολεψε.Βεβαια στο τελος νικησε.Δες π.χ. τον Βrock Lesnar.O τυπος εχει ελαχιστες γνωσεις σε συγκριση με αντιπαλους του, αλλα απρ'ολα αυτα νικαει καθαρα λογω αυξημενου μυικου ογκου.

      Διαγραφή
    8. Ουδείς είπε Τυρταίε ότι δεν δύναται να πλάσει μύες ο εξωμορφικός, έλεος!

      Είπαμε όμως ότι του είναι πολύ δυσκολότερο λόγω υψηλού μεταβολισμού ο οποίος καίει την επιπλέον πρωτεΐνη αντί να την αποθηκεύσει στους μύες ώστε να αυξήσει τον μυϊκό του όγκο όπου χρειάζεται.

      Διαγραφή
  6. https://goo.gl/images/6eP0dB φυλη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νορική και Κρομανοειδής.

      Νορικός φαινότυπος, ξανθός Διναρικός:

      http://tvdramawatch.com/wp-content/uploads/2010/12/MamieGummer.jpg

      Διαγραφή
    2. Επίσης η Meryl Streep είναι Νορική με ορισμένα ΚΜ χαρακτηριστικά:

      http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/meryl-streep1.jpg

      Διαγραφή
    3. Αμφότερες οφείλουν τον εκδιναρισμό τους στον αρμενοειδή φαινότυπο.

      Διαγραφή
    4. Τεράστιο λάθος ανώνυμε 3:49.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.