Κυριακή 9 Απριλίου 2017

O Aleš Hrdlička για τον απώτερο σκοπό της φυσικής ανθρωπολογίας


"Ο απώτερος σκοπός της φυσικής ανθρωπολογίας είναι, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη γνώση και μαζί με όλους τους ερευνητικούς κλάδους, να φανερώσει τις τάσεις της μελλοντικής εξέλιξης του ανθρώπου και να υποδείξει τις δυνατότητες ελέγχου και βελτίωσής του."



Ο Τσέχος φυσικός ανθρωπολόγος Aleš Hrdlička υπήρξε κορυφαία μορφή της φυσικής ανθρωπολογίας που έδρασε στις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε πολλές μελέτες για την ανθρωπολογία των κατοίκων της Αμερικανικής ηπείρου, άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος και εξέδωσε ένα από τα γνωστότερα εγχειρίδια φυσικής ανθρωπολογίας. Υπήρξε ιδρυτής του περιοδικού American Journal of Physical Anthropology, που ήταν το πρώτο περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στη φυσική ανθρωπολογία.

Ο Aleš Hrdlička μας δηλώνει ότι ο απώτερος σκοπός της φυσικής ανθρωπολογίας δεν απλώς να μετρά τα ανθρώπινα μέλη, αλλά είναι κάτι βαθύτερο. Η φυσική ανθρωπολογία...
μας δίνει πληροφορίες για την εξελικτική πορεία του ανθρώπου, υποδεικνύοντάς μας τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε, με σκοπό να βελτιώσουμε τον άνθρωπο. Προφανώς η βελτίωση αυτή γίνεται βιολογικά και συνδέεται άμεσα με τη φυλή. Συνεπώς, η φυσική ανθρωπολογία είναι η επιστήμη που μας παρέχει τις πνευματικές βάσεις ώστε να μπορέσουμε βελτιώσουμε βιολογικά την ανθρωπότητα, κάτι βέβαια που συνδέεται στενά με τον φυλετικό παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.